PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Wednesday, December 31, 2008

WaHai RaKaN-RaKaNKu SEKaLiaN~
MaRiLaH KiTa PERGi KE EvENT YaNG BaKaL MeNGGeMPaKKaN
HaTi JiWa & SaNuBaRi KiTa SEMUa..ahaha~
DaPaTKaN PaS MaSuK PERCUMA..
JuZ KLiK JE LiNK BaWaH Ni..

http://youthsays.com/go/48R

SaLaH Dia, KaMu aTau aKu?

Baru ku tahu erti kecewa
Baru ku kenal rasa terluka
Baru ku fahami makna disakiti

Apa erti sebenarnya semua kesedihanku?
Apa lagi mahu dan inginmu?

Angan ku dengan mu
Akan hilang segala duka ku
Impi ku dengan mu
Akan lenyap semua kecewa ku
Khayal ku dengan mu
Akan hapus kisah sedih ku

Wajahmu
Sentuhanmu
Sayangmu
Sangkaku kan selamanya untukku

Di saat ku ingin memberi
Kau berlalu dan terus berlari
Di saat ku bersedia untuk menyayangimu
Kau pula pergi meminggirkan diri


Hadirnya dia mengelirukanmu
Munculnya dia memesongkan hatimu
Tampilnya dia menagih sayangmu

Salah diakah semua ini?
Diriku kah yang tidak pandai menghargai?
Atau dirimu yang tak bisa menilai?

Cukuplah aku dikifarahkan
Dengan kesedihan dan hati yang walang
Lantaran dosa ku semalam
Tak tertahan hiba di hati
Tak tergalas beban di bahu
Tak termampu dibendung di wajah

Fahamilah luahanku
Mengertilah isi hatiku
Ringankanlah beban di pundakku
Ku mohon kata jawapan dan keputusanmu

Jangan sandarkan aku dengan kata manismu lagi
Jangan berikan aku dengan janji kosongmu lagi
Jangan hadiahkan aku dengan kekecewaan dan kesedihan lagi
Dan jangan serahkan hanya separuh dari hatimu
Sedangkan kau meminta sepenuh hatiku

Bantulah aku
Apa kata hatimu
Itulah sebenarnya keputusanmu
Apa bisik hatimu
Itulah cinta hatimu
Berikanlah aku keputusan
Hadirkanlah aku jawapan

Saturday, December 27, 2008

I'vE GoT My PaSS~ La~ La~ La~

5626180

MY PaSS...
So, BiLE KoRaNG NaK DaPaTKaN PaSS KoRaNG uNTuK JoiN Da LaRGeST EvENT iN ToWN...
ehehe~

Badge

SOOOO~ JoiN ME~

Saturday, December 20, 2008

aRTiKEL YaNG SaNGaT MENaRiK~

artikel ini dipetik bulat2 daripada : http://aeropama.com/keistimewaan-perempuan/

Wanita a.k.a perempuan adalah makhluk ciptaan tuhan paling kompleks di dunia. Tak perlulah aku berikan sebabnya. Rasanya kau orang semua sudah tahu. Kalau kau rajin membaca artikel, buku, jurnal dan blog, kau akan dapat lihat bukan 5, bukan 10, bahkan beratus-ratus sebab kenapa perempuan di iktiraf sebagai makhluk yang paling kompleks. Jauh lebih kompleks dari perkiraan fizik tentang hukum quantum.

Bukan niat aku untuk merendahkan perempuan, bahkan bukan niat aku untuk membenci mereka. Sedangkan aku amat memuja perempuan terutamanya ibu-ibu aku dan nenek aku. Bagi aku perempuan ini terlalu istimewa. Kerana keistimewaan merekalah, di sini aku mahu menceritakannya.

Kenapa aku mengatakan perempuan ini istimewa? Jawapan kepada persoalan ini telah aku perolehi atas kegemaranku melihat dunia sekeliling; memerhatikan gelagat manusia, tingkah laku dan percakapan mereka. Boleh aku katakan, di dunia ini, perempuan dan apa saja yang berkaitan dengan mereka pastinya mendapat tempat yang jauh lebih istimewa dari lelaki.
Ya! Aku tak tipu. Aku bagi contoh mudah. Perkhidmatan web sosial dalam internet seperti
Friendster, Myspace dan sebagainya. Kalau kau adalah lelaki, berapa banyak jemputan yang kau terima tak kiralah dari perempuan atau lelaki sepanjang kau berkecimpung dalam perkhidmatan web sosial? Bandingkan dengan berapa banyak kau sendiri menjemput perempuan menjadi rakan kau? Jika kau perempuan, letak saja gambar dengan ‘pose’ yang sedikit menarik hari ini, pastinya keesokan hari bila kau log masuk ke dalam akaun kau, berlambak jemputan yang kau terima. Aku berani bertaruh, lebih separuh darinya datang dari lelaki bukan?

Sama juga kalau kau menulis blog. Kalau kau (penulisnya) adalah wanita, memang mudah kau nak dapat pengunjung. Letak saja gambar kau (yang menarik la) pada profil, memang orang akan datang berkunjung. Kalau kau tulis artikel, dan kau letak satu gambar perempuan seksi, pastinya akan ramai pengunjung membaca artikel kau. Aku tak tipu. Ini adalah hakikat.
Ok. Baru-baru ni aku membaca artikel dari
aisyahrozi.com (dia ni memang agak terkenal dalam blogsphere), ‘Stop Call Him Abang’. Memang menarik. Aku suka. Dan aku terfikir kata-kata beliau “To girls out there, if he’s not your blood related brother, your step brother, your foster brother, or your brother-in-law, or maybe your cousin, don’t call him Abang. Stop calling people Abang. Geli, ok. GELI.”. Oh… Sebagai lelaki aku rasa agak malang sebenarnya jadi lelaki ni. Orang panggil kita abang, nampak geli pula. Tapi kalau kita (lelaki) panggil perempuan K.A.K.A.K, tak geli pun.

Dulu masa zaman diploma aku suka menonton cerita PUNKD yang di host oleh Ashton Kutcher. Ada satu episod, tajuknya ‘NAKED’, si mamat ni masa permulaan episod mempertikaikan kenapa lelaki bogel, itu adalah satu perkara yang menjijikkan tetapi kalau perempuan bogel, owh! itu adalah syurga dunia, cantik! FYI, aku bukan penyokong nudisme. Sekadar cuba membuatkan anda berfikir.

Kadang-kadang masa aku keluar melepak dengan kawan-kawan, biasa kelihatan para perempuan berjalan berpimpin tangan sesama mereka. Perkara itu normal. Kami (aku dan rakan-rakan) cuba lah mempraktikan cara tersebut. OMG! Geli wei. Rasa macam G.A.Y. Agaknya kenapa ya? Adakah kerana budaya atau memang pemikiran manusia telah di ’set’ sebegitu. Lelaki pimpin tangan lelaki = Gay, perempuan pimpin tangan perempuan = not lesbian. Gay = geli & jijik gila!, Lesbian = OK tak apa, biasalah tu, sedikit geli.


menarik kan artikel ni?
ihihihi~
siyesly, saye suke bace artikel orang n tolong promo kan dalam blog saye..
jadi mane2 blogger yang mara n tak suke, saye mintak maaf k...

WaSTiNG MY TiME?

BuHSaN! BuHSaN!

ape yang korang buat time cuti cam sekarang ni?
ape kah aktiviti berfaedah yang telah korang buat untuk mengisi masa lapang korang?
asal tiba2 orang rase bosan ek?
la~ la~ la~ la~

tolong lah...
tolong lah...
apa yang harus dilakukan?
surfing internet?
reading a book?
watching a television?
or just go to sleep?
oh crap~

Friday, December 19, 2008

uPaCaRa KeMaTiaN MaSYaRaKaT BaJau KoTa BELuD SaBaH

muahaha~
hari ini marilah kita beramai-ramai berkongsi sedikit ilmu dan pengetahun..
maklumat ni saya dan rakan2 dapat time jalankan kajian mengenai adat, budaya, & kepercayaan masyarakat Bajau di Kota Belud Sabah..
banyak yang telah kitorang pelajari..
but saye lebih tertarik pade adat diorang time ade kematian..
so, meh la kite bace adat masyarakat Bajau Kota Belud mengenai UPACARA KEMATIAN

Terdapat beberapa adat dan pantang larang mengenai upacara kematian yang dipercayai dan masih lagi dipegang dan diamalkan di kalangan masyarakat Bajau. Amalan-amalan tersebut merupakan adat-adat yang telah dibentuk dari zaman dahulu dan ianya tidak boleh tidak ianya mesti dipatuhi untuk kesejahteraan si mati dan keluarganya, malah untuk mengelakkan berlakunya kejadian-kejadian yang tidak diingini berlaku. Kemasukan unsur-unsur agama Islam sedikit sebanyak telah mengubah kesesuaian adat dan kepercayaan tersebut selaras dengan syariat Islam. Berikut merupakan antara amalan-amalan yang sering diadakan semasa berlakunya kematian.

1. BENGKAI-BENGKAIAN


‘Bengkai-Bengkaian’ ialah tilam atau tikar yang dibuka dan dihamparkan di tengah-tengah rumah. Ia bertujuan untuk meletakkan pakaian si mati selepas si mati meninggal dunia. Pakaian tersebut akan diletakkan selama tujuh hari tujuh malam sebagai tanda berkabung. Setelah genap tujuh hari si mati meninggal dunia, pakaian-pakaian tersebut akan disedekahkan kepada orang yang memandikan mayat, mengkafankan mayat dan orang yang terlibat dalam menguruskan jenazah tersebut.

2. BERJOGO (BERJAGA)


‘Berjogo’ dilakukan untuk menjaga ’Bengkai-Bengkaian’. Ia adalah bertujuan untuk mengelakkan daripada si mati diambil oleh makhluk lain iaitu ‘Hantu Balan-Balan’. Berjogo ini dilakukan selama tujuh hari tujuh malam berturut-turut selepas si mati meninggal dunia. Keluarga terdekat dan saudara mara si mati akan Berjogo sepanjang tujuh hari tujuh malam secara bergilir-gilir kerana mereka perlu ada wakil yang berjaga pada waktu malam dan tidak dibenarkan tidur. Sepanjang malam, mereka akan bergilir-gilir membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada si mati dan untuk menjaga ‘Bengkai-Bengkaian’. Menurut cerita zaman dahulu kala, apabila ‘Hantu Balan-Balan’ menjelirkan lidah ke arah ‘Bengkai-Bengkaian’ dan apabila lidahnya sampai ke arah ‘Bengkai-Bengkaian’, mereka percaya bahawa ‘Hantu Balan-Balan’ akan dapat mengambil mayat si mati tersebut di dalam kubur. Oleh sebab itulah, ‘Bengkai-Bengkaian’ amat dijaga dan tidak dibiarkan begitu sahaja tanpa seorang wakil.

3. PESUK


Setelah mayat tersebut selesai dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan mayat tersebut akan diletakkan di dalam keranda untuk dibawa ke tanah perkuburan. Namun begitu, sebelum mayat tersebut dibawa ke tanah perkuburan, keluarga dan saudara mara si mati akan lalu di bawah keranda tersebut sebanyak tiga kali semasa keranda tersebut diangkat. Ia dipanggil sebagai ‘Pesuk’ di kalangan masyarakat Bajau di Kota Belud. Ini bertujuan supaya keluarga dan saudara mara si mati tidak merasa rindu kepada si mati. Bagi mereka, yang mati tetap mati, dan yang hidup perlu teruskan kehidupan.

4. KENDURI ARWAH & BACAAN TAHLIL


Kenduri arwah akan dilakukan pada setiap pagi dan petang selama tujuh hari berturut-turut yang dikenali sebagai ’Mangan Bangi’. Ia dilakukan pada hari ke 3, ke 7, ke 10, ke 20, ke 40, ke 100 dan selepas setahun selepas si mati meninggal dunia di rumah si mati. Kenduri arwah dan bacaan tahlil juga dilakukan selang 10 hari sehingga genap 100 hari selepas kematian si mati. Ia wajib dilakukan mengikut kemampuan. Namun begitu, ‘Mangan Bangi’ pada hari ke 7, ke 20, ke 40, ke 100 dan genap setahun selepas kematian si mati, bungkusan makanan yang terdiri daripada lauk pauk dan kuih muih akan diagihkan kepada ‘Fakir’ iaitu tetamu yang datang ke rumah si mati. Bungkusan ini dipanggil sebagai ‘Duang’ oleh masyarakat Bajau di Kota Belud.

KANAK-KANAK KURANG UPAYA : PENERIMAAN DAN TEKANAN YANG DIALAMI DI KALANGAN KELUARGA

PENGENALAN

Secara amnya, kanak-kanak kurang upaya didefinisikan sebagai kanak-kanak istimewa yang mempunyai kesukaran atau ketidakupayaan fizikal, mengalami kesukaran dalam pembelajaran atau masalah tingkah laku atau kedua-duanya. Kanak-kanak tersebut memerlukan rawatan dan penjagaan yang lebih dan khusus untuk memenuhi potensi mereka. Terdapat 8 kategori ketidakupayaan yang telah disenaraikan. Ia merujuk kepada Mental Retardation, Learning Disabilities, Communication Disorders, Physical Disabilities, Behaviour Disorders (Emotional Disturbance), Visual Impairments, dan Exceptional Gifted (Mohd. Sharani Ahmad, 2004).

Penerimaan dalam konteks spiritual dan psikologi manusia pula sering dirujuk sebagai pengalaman atau merasai sesuatu situasi tanpa apa-apa perkara atau intention yang mampu mengubah suasana tersebut. Penerimaan juga merujuk kepada reaksi apabila berhadapan dengan situasi yang tidak disukai dan tidak boleh diubah, atau apabila perubahan hanya boleh terjadi dengan risiko yang tinggi. Penerimaan boleh mengimplikasikan satu-satunya kekurangan luar (lack of outward), dan tingkah laku mencuba di perubahan yang mungkin. Ia juga digunakan secara spesifiknya untuk mendefinisikan pengalaman tahap kognitif atau emosional seseorang individu (atas talian :
http://en.wikipedia.org/wiki/Acceptance).

Tekanan pula dari sudut psikologikalnya merujuk kepada sebahagian daripada respon fizikal dan mental terhadap situasi yang sukar diterima di antara realiti atau gambaran pengalaman peribadi dan jangkaan peribadi seseorang. Menerusi definisi ini, tekanan atau stress merupakan respon yang mengandungi kedua-dua komponen respon fizikal dan mental (atas talian : http://psychology.wikia.com/wiki/Stress).

Memiliki anak kurang upaya membentuk pelbagai reaksi dan penerimaan di kalangan ahli keluarga. Begitu juga dengan tekanan yang bakal dihadapi oleh ahli keluarga tersebut. Meskipun Malaysia merupakan sebuah negara yang sedang membangun, namun kemudahan dan akses yang disediakan untuk golongan kurang upaya masih kurang diberi perhatian. Hal ini secara tidak langsung membentuk perasaan bimbang di kalangan ibu bapa dalam mengurus dan memikirkan tentang masa depan dan nasib anak kurang upaya mereka. Tanpa kita sedari juga, kita mungkin terlupa untuk memikirkan perasaan dan nasib anak kurang upaya itu sendiri.

Kesedihan merupakan reaksi biasa yang ditunjukkan oleh ibu bapa apabila mengathui bahawa mereka memiliki anak kurang upaya. Dalam melalui proses kesedihan (grieving), ibu bapa biasanya menjadi marah, tertekan atau tenggelam dalam kesedihan dan dipenuhi dengan rasa bersalah. Kadang kala mereka bertindak untuk menafikan bahawa mereka memiliki anak-anak kurang upaya, dan menafikan bahawa tidak ada apa-apa yang kurang terhadap anaknya sama ada dari sudut fizikal mahupun mental. Reaksi tersebut adalah sesuatu yang normal. Ia akan mempengaruhi emosi dan tingkah laku ibu bapa serta penerimaan mereka terhadap anak-anak kurang upaya. Pada tahap ini, ibu bapa sangat memerlukan bantuan dan sokongan untuk membantunya dalam melalui keadaan tersebut.

PERMASALAHAN YANG SERING DIHADAPI

Dalam menguruskan anak-anak kurang upaya, terdapat pelbagai masalah yang terpaksa dihadapi oleh ibu bapa. Antara masalah yang sering dihadapi oleh golongan ibu bapa yang memiliki anak kurang upaya ialah kesukaran anak itu menguruskan dirinya sendiri. Amalan rakyat Malaysia khususnya masyarakat Melayu yang suka membantu kadang kala tanpa kita sedari, telah membentuk sikap kebergantungan yang tinggi di kalangan anak-anak kurang upaya kepada orang-orang di sekelilingnya. Sikap ini secara tidak langsung tidak menggalakkan anak itu untuk berdikari dan menyesuaikan diri dengan persekitaran tanpa bantuan sesiapa. Sedar atau tidak, kanak-kanak tersebut akan terus bergantung dengan bantuan orang-orang di sekelilingnya untuk menguruskan dirinya. Di Barat, masyarakat di sana sangat mengambil berat tentang komuniti kurang upaya ini. Namun, mereka lebih menggalakkan golongan kurang upaya untuk berdikari dalam menguruskan diri mereka sendiri.

Selain itu, antara masalah yang sering dialami oleh golongan kurang upaya dan keluarganya ialah kemudahan-kemudahan untuk golongan ini, dan akses untuk menggunakannya. Tidak banyak kemudahan yang disediakan oleh pihak kerajaan untuk kemudahan dan keselesaan masyarakat kurang upaya. Misalnya kemudahan bersukan dan berekreasi. Begitu juga dengan kemudahan hospitaliti dan kemudahan perubatan. Berdasarkan temu bual yang dijalankan bersama orang sumber yang memiliki 2 orang anak kurang upaya, si ibu telah menunggu hampir 2 tahun untuk mendapatkan keputusan mengenai jenis ketidakupayaan anaknya. Kita juga dapat melihat senario di mana terdapat juga sebilangan masyarakat Malaysia yang tidak mengambil berat dan kurang peka tentang golongan kurang upaya. Kemudahan-kemudahan seperti kawasan letak kereta khas mahupun tempat duduk khas untuk golongan ini sering digunakan oleh golong yang sempurna tubuh badannya. Secara tidak langsung, ia menyukarkan golongan kurang upaya untuk menggunakannya.
Situasi di atas juga telah mendorong kepada pengabaian hak golongan kurang kurang upaya, tanpa kita sedari. Hal yang lebih memberatkan keadaan apabila anak itu sendiri turut diabaikan dan dinafikan haknya di dalam sistem kekeluargaan. Senario ini bukanlah aneh dan mustahil untuk berlaku. Apa lagi sekiranya ibu bapa yang tidak dapat menerima hakikat bahawa anak mereka tidak sesempurna anak-anak yang lain. Situasi ini akan mempengaruhi perkembangan fizikal dan mental kanak-kanak tersebut yang tidak menerima rangsangan dan galakan yang sepatutnya daripada orang-orang di sekelilingnya. Pengabaian dan penafian hak juga akan menyebabkan anak-anak kurang upaya tidak mendapat hak kemudahan untuk belajar dan merangsang diri mereka dengan sewajarnya.

Sungguh pun begitu, permasalahan utama yang timbul adalah penerimaan dan corak gaya ahli keluarga dalam menangani tekanan dan menyesuaikan diri mereka dengan situasi tersebut. Pengurusan sistem kekeluargaan yang berkesan juga amat perlu untuk mengelakkan daripada berlakunya pengabaian hak ke atas anak-anak yang kurang upaya, mahupun anak-anak yang lain. Bagi ibu bapa yang bekerja dan berkemampuan, mungkin tidak akan mengalami masalah yang berat. Namun bagi ibu bapa yang mempunyai status sosioekonomi (SES) yang rendah, ia agak membebankan. Ibu bapa yang mempunyai status sosioekonomi yang rendah, dan memiliki anak-anak kurang upaya akan lebih mudah terdedah kepada tekanan atau depresi.

a GReaT aDViCE FRoM MR. TiPSGoDa & PRNcSS!

tengah aku bersiar2 dlm site2 kat alam siber ini...
tibe2 aku tertarik dgn artikel yang ditulis oleh prncss!
bace la ape yang she wrote bout da quality bout girl!
for now, let me just start with the most basic thing tht every girl should have; the 3Bs. what is it u ask? well, my mum told me this once, 'what makes a guy adore a girl is when she is confident with her beauty, loves her body and uses her brain.' let me elaborate;

1.Beauty
- guys, the first criteria they look for in a girl; obviously they go for her looks. but u have to remember that beauty is very2 subjective. some defines it this way, some defines it that way. so just be happy with how you look & have confidence. take good care of urself (hygeine, looks, face etc) and u can add some little extra things like putting some make up on (i repeat, some. usually guys dont like girls with too much make up. but hey, if u like it, go ahead. as long as it suits u & u do it well, they wont complaint. i mean, who would if you're pretty right?), dress up (dressing up is the best part of being a girl. use it!), and smile always! (make sure u take good care of ur teeth. pearl white teeth are always a bonus!) u dont have to be model beautiful to get a guy & go under the knife to get celebrity beauty, all u need is just proper care of urself and maintain it. okay?
*they say a girl is beautiful in the eyes of the guy who adores her* :))

2.Body
- when i say 'loves her body', i dont mean supermodel figure or celebrity hot body. all im saying is just love ur body the way it is. i know a lot of u girls out there are trying to get the super skinny size 00 and starving yourself in order to achieve it. my advise, stop hurting yourself. this whole 0 is the new 2 and 8 is the new 14 is bogus. be happy in whatever size u are and live a healthy life. exercise, eat properly (a healthy diet, not some dangerous-fast-effecting diet), take enough nutriens & vitamins that is needed for your body, and pamper urself once in a while. it doesnt hurt to give urself a manicure once in a while or hit the sauna. ;) plus, no guy would wanna date a girl who wont even eat during their dates, let alone a girl who's got health problems & body issues like aneroxia and bulimia. remember, once a guy has fallen for you, they'll accept you for who u are. if not, they're just jerks and soo not worth ur time.

3.Brains
- this is very very important for a girl. remember Pink singing Stupid Girls? seriously, there are not much girls with brains now. everybody just wanna be like Paris Hilton, or whoever it is they see one tv who's always superhot and dumb. i mean, come one. what's so great about being a dumb blonde and acting like a bimbo? to be honest, guys dont really like stupid girls. yeah, okay, they date them but they're never for keeps. these girls are just girls tht they wanna play around with, not someone they picture themselves with seriously. guys like girls with identity, intelligence and smart. dont get me wrong, im not saying they want girls with masters or phd, they just want a girl who knows a thing or two about stuffs, who can actually talk about things that matters and can actually stand for something they believe in. someone with dignity & pride, someone with a mind of their own. and having an interesting hobby wont hurt too, like sports (rock climbing, tennis etc), music (instruments, singing, dancing etc), writing (lyrics, poems, novels etc), arts (painting, drawing, sculpture etc). its actually something that'll make you stand out from the rest of the girls he's met before.
so think about it, no guy (at least decent ones) would want to date a girl who has no confidence with herself, has body issues and acts like a bimbo. they want someone who is comfortable with herself, happy with the way she is and is content. so before anything, love yourself. have confidence, and find urself some interesting hobbies or activites that you can gain knowlegde from it. who knows, it might come in handy in getting that special someone's attention. *winks*
prncss!

Da GReaTeST eVeNT NoW iN ToWN~

Badge

join la my group
marilah kite beramai-ramai memeriahkan

YOUTH'09: Malaysia's Largest Youth Lifestyle Festival.
Join over a 100 activities and 50,000 youths across 3 days of excitement.

Date: 9-11 January 2009
Time: 10:30am - 9:30pm
Venue: Putra World Trade Centre, Kuala Lumpur

umtuk maklumat lanjut:

http://youthsays.com/youth09

atau klik je kat ikon ni



jangan la lupe untuk join youth malaysia ni..
cam besh gak nengok diorang punye activities..
why not kite try kan?
ape de hal..
tak rugi pape pong~
ehekz~

Saturday, December 13, 2008

iF GiRLz CRy...

If a girl cries in front of u,
It means that she couldnt take it anymore.
If u take her hand,she would stay with u for the rest of ur life.
If u let her go, she couldnt go back tobeing herself anymore.
A gurl won’t cry easily,
except in front of the person whom sheloves the most,
she becomes weak.
A gurl wont cry easily,
only when she love u the most,
she put down her ego.
Guys,
if a gurl cries bcoz of u,
please hold her hands firmly,
coz she’s the one who is willing to stay with u 4 for the rest of ur life.
Guys,
if a gurl cries bcoz of u,
please dont give her up,
maybe bcoz of ur decision,
u ruin her life.
When she cry rite in front of u,
When she cry bcoz of u,
Look into her eyes,
Can u see n feel the pain n hurt she’sfeeling?
Think….
Which other gurl have cried with pure sincerity,
In front of u,
And bcoz of u?
She cries not because she is weak,
She cries not bcoz she wants sympathy or pity,
She cries,
Because crying silently is no longer possible,
the pain, hurt n agony have bcome too big aburden to be kept inside.
Guys,
Think about it,
If a gurl cry her heart out to u,
And all because of u,
Its time to look back on wat u have done,
Only u will know the answer to it.
Do consider it,
Coz one day,
It may b too late for regrets,
It may b too late to say “im sorry”.
think about it.
“Appreciate and love those around u so that u’ll never regret when it is too late..”

Monday, December 8, 2008

SuRvEy (@_@)v (2nd EDiTioN)

What is your ringtone for when people text you?
++ SELaMaT PaGi CiKGu! by UpiN & iPiN

What show did you last watch?
++ BiSiKaN aZaZiL

Whose arms do you feel the safest in?
++ Me, MySeLF & i & HiM

What food make you sick?
++ KaRi - EXCePT YaNG aYaH MaSaK (Da BeSH iN Da WoRLD)

Do you get shy around the guy/girl you like?
++ MaLuKaH DiRiKu?

Do you still have feelings for your ex?
++ aHaHaHa~

Do you have problems?
++ aLWaYz~ nguahahaha

Where are most people in your top from?
++ aNaK JaTi MaLaYSia

What was the last meal you ate?
++ RoTi CiCaH KaRi YaNg aYaH MaSaK..YuMMy

Do you give special ringtones to certain people?
++ TaKDE MaKNeNyE

What's the weather like outside?
++ uJaN KoT~ NTaH~ xKuaR uMaH LaNGSuNG aRiNi

Have you ever seen a 3D movie in theaters?
++ aGaKNYe La

Do you text with T9 or ABC?
++ AiR BaTu CaMPoR iTu ABC KaN?

Have you ever had a dream about people you care dying?
++ aDE KoT~ La~ La~ La~

Who was the last person you couldn't keep your mind off of?
++ iT's HiM~ oH cRaP~ wHY?? wHY HiM???

What was the last advice you gave someone?
++ TaKE CaRE RoSE (On PHoNE)

What radio station do you listen to the most?
++ HoT.FM

Are you on youtube?
++ NoW? NoPE~

What do you think about the person that last texted you?
++ i LEBiU~ ahaha~

Why did your last relationship end?
++ He DiD iT~ iT WaS'Nt Me~ ehehe~

Are you friends with your last ex?
++ FReNz iN aNGRy MooD..ahaha~

Are any of your exes on your top friends?
++ DuLu..ahaha~

What's the last food you ate that was stall?
++ NaSiK DeNGaN iKaN KeLi KoT..ahaha~

Have you ever been in love?
++ iM LuCKy iM iN LuV WiF My BeSH FReNz~

Sunday, December 7, 2008

DuiT, KeNaNGaN & GeNeRaSi

i was inspired by my mom to wrote diz article..

tadi my siblings n my mom lepak2 n saje je sembang2 kosong bercerite tentang zaman kanak2 ummi waktu dulu2..dia bercerita tentang susahnye nak carik duit..it was interesting bile dia bercerita pasal kedai sudin, how to make tali daripada pokok pisang, menoreh tunggul pokok getah, n so on lagi bende2 yang dia n adik bradiknye buat juz utk dapatkan duit..i was wondering, hows their life in past~

part yang paling berkesan dalam hati aku bile dia bercerita tentang kesusahan atuk untuk membesarkan diorang..my grandpa ni otak bisnes..dia wat bisnes jual ikan di sekitar kampung2 yg berhampiran..dia dapatkan bekalan ikan di ipoh..dia gi sana naik basikal sambil bawak dua guni limau untuk dijual kat pasar ipoh..pastu dia balik semula ke lambor (bota) then mengayuh lagi sepanjang kampung untuk jual ikan2 tu..hmm..penat tu..juz imagine kayuh basikal dari lambor ke ipoh..jaraknye lebih kurang 50km tau...

selain daripada tu, atuk ade gak bukak kedai kecil-kecilan kat dpan umah dia..dia jual tempoyak, ikan bilis, ikan masin & so on..yang my mom bleh ingat ape yang atuk jual tu coz dia selalu amik ikan bilis tu sekor pastu calit skit dgn tempoyak tu then dia makan..ahaha~ how funny!

ummi makin rancak bercerita yang kitorang asyik ketawe je coz setiap barang2 yang dia wat dulu tu cam tali pisang mesti nak jual kat kedai junus la kedai sudin la..ahaha~ dia cite plak pasal ais kepal..harge nye time tu cume 5sen je..ais tu dikepal kemas2 n padat2..pastu tuang air gula 1 scoop n 1 scoop sirap..tu la yang dihisap2 sampai abis..ahaha~

bile dipikir2kan balik beza gile zaman aku dengan zaman dia..dulu diorang pakai tali pokok pisang tapi kite skrang pakai tali rafia..dulu diorang wat bedak (bedak sejuk) sindri tapi kite skrang dah ade compact powder..dulu diorang makan ais kepal tapi kite skrang dah ade sundae McD..bezanye modenisasi antara generasi kan? tengok je la budak-budak sekarang ni, kecik2 pun dah pakai henpon..bukan calang2 plak tu..siap ade 3G n segale macam cekadak2 la..

ape pun memori tu yang penting sebenarnye..cite2 kite mase kecik2 ni la yang boleh kite kenang untuk anak cucu kite nanti..memori ummi dulu jadi kenangan untuk dia..walaupun dia bercerita dengan gelak ketawa tapi aku tau mesti ade terdetik gak kat hati dia, alangkah bagusnye kalau dapat kembali ke zaman tu..zaman kanak-kanak..tak payah berat2 kepala nak carik duit untuk bayar bil..tak payah sebok2 nak keje macam2 untuk dapatkan gaji..ade mase untuk bermain n bersukan n lepak2 dengan kawan2...tu la bezanye duit, kenangan & generasi antara kite..

hmm..sudah la..nanti makin jauh plak aku merepek..ehehe~

8 CiRi LeLaKi YaNG DiHiNDaRi!

Amboi..sakan bace posting ciri2 wanita yang tak besh kan? skrang bace ni plak..ciri2 lelaki yang tak besh plak..Tidak dinafikan ayat-ayat power boleh mencairkan hati wanita tetapi kesannya tidak akan kekal lama jika lelaki-lelaki ini mempunyai ciri-ciri yang disenaraikan di bawah ini. So guys, ambil nota dan beri markah kepada diri sendiri!

1. Panas Baran
Sifat ini menjadi senarai teratas yang dibenci oleh orang perempuan. “Kalau baru cakap sikit dah naik angin, salah sikit dah menengking, bukan kata saya, kucing pun benci,” “Silap-silap nanti tangan dia naik ke muka saya dan dengan anak-anak pun kita tidak boleh percaya dia,” (identiti dirahsiakan).

2. Mendesak
“Kena ikut cakap dia dalam segala hal. Bosanlah! Bukannya tak nak ikutkan apa yang dia mahukan tetapi setiap masa pun about him, him, him. Dia ingat dunia ni berputar sebab dia ke?” Sifat mendesak pasangan begitu merimaskan.

3. Gelojoh
Gelojoh masa makan merupakan ciri yang tidak digemari kaum wanita dan boleh menyebabkan perpisahan atau penolakan. “Dia bawa saya keluar makan dan apabila hidangan sampai, dia terus makan macam tiada hari esok. Macam dia tak pernah nampak udang dan ketam! Malulah!” Kata orang kalau gelojoh di meja makan, di bilik tidur juga sama perangainya. Euww!!

4. Selekeh, Busuk
Selekeh itu ada kalanya nampak menarik tetapi janganlah selekeh sampai macam dah tak mandi 2 tahun. Badan berbau, baju kotor, jeans kotor, rambut busuk. “Nak rock atau grunge, badan kena wangi babe! Selekeh busuk tak mainlah!” Kalau dulu pepatah menyebut “biar papa asal bergaya” apakata sekarang kita tukar kepada “biar selekeh tetapi bergaya” pula.

5. Bosan
Sifat bosan ini membosankan! “Ke mana pun saya ajak dia pergi, dia reluctant. Apa pun aktiviti yang saya cadangkan, dia tolak. Alah … Matilah dapat boyfriend macam ni,” Aktiviti bersama mengeratkan perhubungan dan kehadiran pasangan yang membosankan tidak membantu.

6. Mulut Lancang!
Biar zaman semakin moden, sopan santun perlu dikekalkan. Tidak perlulah extreme punya sopan tapi sekurang-kurangnya tahu adab ketika berkawan dan apabila berhadapan dengan sesiapa sahaja. “Jangan cerita tentang cinta atau perhubungan kalau perkataan yang keluar dari mulut dia sering memalukan diri saya,”

7. Perasan
“Masalah lelaki perasan ni memang susah nak ubat. Perasan cool, perasan hensem, perasan pandai, basically perasanlah!” “Tak payahlah nak perasan kerana kalau anda cool atau hensem atau bergaya, biar kami yang perasan,” (identiti responden dirahsiakan)

8. Kedekut
“Ya ampun!! Kalau dapat makan dia belanja tu kira macam menang loterilah! Selalunya ‘go dutch’ saja,”(maksudnya bayar sendiri sendiri). Hadiah hari istimewa tidak lebih RM20, kalau makan luar berjimat cermat order lebih sikit kena jeling. Kedekut ini penyakit dan jangan cari pasal mencari pasangan yang berpenyakit begini.

8 CiRi WaNiTa YaNG LELaKi HiNDaRi!

Wanita memang makhluk yang menakjubkan kerana wanita sering hadir dengan kecantikan, keluk badan yang menawan, kelembutan dan tingkahlaku yang berlainan daripada orang lelaki. Dalam pada masa yang sama, orang lelaki juga mempunyai taste dalam memilih teman wanita. Jangan disangka lelaki akan tertarik kepada setiap wanita yang mereka jumpa kerana mereka juga ada ciri-ciri wanita yang mereka tidak gemari lantas mereka hindari.

Cara Jalan Macam Jantan!
“Perempuan kalau jalan style lelaki memang tidak menarik langsung!” Lelaki tidak minta wanita jalan goyang pinggul atau melentuk-liuk terlalu menunjukkan ciri-ciri keperempuanan, tetapi elakkan daripada melangkah seperti orang lelaki. Biar ayu wanita tidak hilang apabila berjalan.

Katakan Tidak Kepada Bedak Sejuk!
“Saya cukup tak syok tengok orang perempuan pakai bedak sejuk apabila keluar rumah. Sekarangkan dah ada Maybelline…,” Tidak ada masalah jika mereka ingin menggunakan bedak sejuk di waktu malam di dalam rumah atas tujuan kecantikan kulit tetapi bukan untuk dilihat oleh orang awam.

Gedik, Getik!
Gedik atau getik ialah perkataan yang digunakan untuk merujuk kepada gadis-gadis yang bereaksi lebih emosi daripada yang sepatutnya. Contohnya, jika terdengar lawak jenaka, ketawa gadis ini akan mengilai-ngilai walaupun lawaknya tidaklah seberapa kelakar. Getik juga terjadi jika terlebih mengada dengan orang-orang lelaki di sekeliling. Bercakap dalam nada yang kuat dan manja-manja untuk mendapat perhatian orang sekeliling juga antara unsur si gedik. “Saya lebih rela dapat yang bisu daripada yang getik!”

Kurang Ajar, Tak Sopan!
“Paling tak manis kalau perempuan tak sopan kepada sesiapa saja”, “Kalau baru ditegur sikit melenting, menjawab dan perkataan yang keluar dari mulut itu yang tak manis belaka, tak payahlah buat isteri”. Lelaki sensitif kepada sikap wanita terhadap orang-orang tua, terutama sekali ahli keluarga.

Kebersihan Tidak Terjaga
Penampilan itu penting samada dalam kerjaya atau dalam mencari teman hidup. “Tengok jari, kuku tidak dipotong dan tidak bersih, tengok kaki pun sama. Kalau badan tak tahu jaga, rumahtangga macamana?”. Pewangi dan deodoran jangan lupa untuk dipakai, rambut perlu didandan bersih dan kalau pakai tudung, rambut perlu dibasuh selalu jangan sampai aroma rambut masam keluar ikut liang roma tudung.

Jaguh Merajuk
“Saya fahamlah orang perempuan memang suka merajuk tapi kalau setiap kali pergi dating saya kena habiskan masa pujuk dia, saya pun fed-up juga”. Lelaki memang boleh memujuk tetapi kekerapan memujuk lebih daripada aktiviti lain akan menjadikan lelaki tawar hati.

Berpakaian Menjolok Mata
Tidak dinafikan orang lelaki suka melihat wanita berpakaian seksi, tetapi bukan yang ingin dijadikan miliknya! Tidak kiralah apa pun alasan yang mereka beri, alasan itu adil atau tidak, tetapi yang jelas orang lelaki tidak gemar wanita yang berpakaian sehingga menjolok mata. “Macamana nak bawa jumpa keluarga, jumpa teman-teman kalau pakai baju yang saya sendiri pun malu nak pandang” . Walaupun tidak bertudung, pakaian perlulah sopan apabila berada di khalayak.

Bersifat Kasar
“Wanita itu menarik kerana kelembutannya. Biarlah sifat kasar ni lelaki je yang ada”. Gerak laku kasar seperti bercakap kasar, membuat kerja dengan kasar tidak digemari oleh kaum lelaki.

aduhai..part last sekali yang aku lemah ni...camne la nak ubah perangai rupe jantan aku ni? ahahaha~ sumbody help me!

TEKNiK MENGoRaT??

Mengurat merupakan satu kepakaran yang perlu ada pada orang lelaki atau wanita kerana tidak ramai insan yang dilahirkan dengan aura Mawi atau ketampanan Brad Pitt atau George Clooney. Rata-ratanya ramai yang mempunyai kadar tarikan tahap biasa sahaja di mana jika diri tidak diserlahkan kepada jantina berlainan, agak sukar untuk menarik perhatian mereka secara semulajadi. Kebolehan mengurat ini sepatutnya timbul secara natural di dalam diri manusia tetapi dalam pada masa yang sama, malu menyelubungi lantas tidak berani untuk memulai. Berikut merupakan taktik mengurat yang boleh diguna pakai oleh kaum lelaki untuk memikat wanita dalam tiga senario yang berlainan.

Senario: Wanita Yang Disasar Berada Dalam Jarak Dekat Setiap Hari
Dari mata turun ke hati. Jangan memandang rendah kuasa panahan mata ke atas orang yang ditenung. Jika berkenan dengan seseorang wanita yang berada dalam radar setiap hari, pastikan wanita itu menyedarinya. Kerling, pandang atau tenung beliau apabila berpeluang. Tatkala dia perasan, berikan dia sedikit senyuman. Janganlah tenung sampai dia ingat kamu penghendap profesional tetapi gunakan mata anda untuk menyatakan yang anda berminat untuk mendekati dia. Biarkan dia ‘perasan’ dan apabila mata kail sudah kena, barulah masuk jalan dengan menegur atau mengajak dia keluar makan bersama. Ada berani??

Senario: Ingin Mendapatkan Nombor Telefon Daripada Wanita Yang Belum Dikenali
Sebagai contoh anda berada di dalam satu kawasan seperti di pameran tetapi anda tidak tahu samada anda akan berpeluang untuk berjumpa dengannya lagi. Belikan dia secawan kopi atau Starbucks atau yang kurang bajet, air mineral pun boleh, dan selitkan nombor telefon anda di sana. Tuliskan “Call me”. Dijamin anda akan mendapat nombor telefon si gadis dalam masa kurang satu jam. Kalau lebih berani, terus berikan dia nombor telefon anda sambil berkata seperti “Hi beautiful, call me,” dan walk away. Jangan sesekali nampak terdesak kerana wanita tidak suka lelaki terdesak atau mendesak. Dan pujian selalu menjadikan wanita cair.

Senario: Berkenalan Di Alam Maya Siber
Walaupun berada di alam maya, kualiti perbualan antara kau dan dia akan memastikan hubungan kamu menjengah realiti atau terus lenyap di alam fantasi. Apabila berbual, jangan ada unsur-unsur terdesak, contohnya apabila dia tidak menjawab, anda terus menerus bertanya “Hello… Kat mana??” “Ada tak ni?” “Hellooooooo!!!!” Relaks… Dia akan menjawab apabila dia available. Jangan ada ciri lelaki miang dengan memberi soalan-soalan peri-body yang memalukan. Gatal sedikit ok tetapi bukan miang. Elakkan dari bercerita soal-soal sedih dan memurungkan. Ceriakan perbualan dengan lawak jenaka, puji si dia sekali sekala dan sekali lagi, jangan terdesak.

Mengurat memerlukan keberanian dan kalau orang lelaki tiada keberanian, lupakanlah nak dapat teman wanita. Kalau ada Casanova atau Romeo di luar sana, kongsilah taktik mengurat dengan kite semua..ahaha~

LaKu KE PeReMPuan YaNG KuRaNG CiRi2 TRaDiSioNaL?

Actually, i found diz article at gua.com.my. Macam besh plak artikel ni.. So, same2 la kite bace n pikirkan...ahaha~

Di zaman di mana kaum lelaki mendominasi, ciri-ciri kaum wanita yang menarik pada ketika itu domestik sekali. Kepakaran di dapur umpama ujian SPM dalam menentukan kualiti bakal suami yang akan dimiliki. Ini terjadi kerana bakal ibu mertua selalu dihantar menjadi juri dan jika kurang rasa di dalam hidangan, surat sokongan sukar untuk diperolehi. Kebolehan menjahit baju sendiri jugak sangat dititikberatkan oleh si juri kerana dia mahu cucu-cucu dia nanti dapat merasa pakai baju cantik direka ibu mereka tanpa perlu berbelanja besar. Rajin beribadat, ringan tulang, bersopan santun semuanya diambil kira dalam menentukan calon isteri anak lelaki tersayang.

Masa beredar dan kaum wanita zaman sekarang lebih berpelajaran, lebih berdikari dan lebih suka pilih calon suami sendiri. Proses pemilihan pasangan tidak terletak di tangan ibu bapa lagi. Pandangan ibu bapa hanya akan diambil kira apabila kedua pasangan sudah setuju untuk berumahtangga. Persoalannya, adakah ciri-ciri wanita tradisional masih relevan di zaman ini dan masih laku di kalangan lelaki moden? Apakah implikasinya berteman wanita yang tiada kemahiran dalam tugas mengurus rumahtangga? Wanita zaman sekarang punya pilihan kerana mereka berpendapatan sendiri; tidak pandai ke dapur, beli sahaja. Mahu berbaju baru, tunjuk saja yang mana satu. Kepentingan kemahiran domestik sudah diabaikan dan terdapat begitu ramai anak gadis zaman ini yang tidak tahu walaupun menggoreng telur atau cara memasak nasi kosong dengan betul.

Seorang teman yang baru berumahtangga bangga apabila dapat menyediakan suami hidangan makan malam kentang goreng dan nugget ayam. Boleh pengsan ibu mertua jika melihat apa yang dihidang menantu. Yang seorang lagi menangis apabila ibu mertua suruh goreng ikan. Menggoreng ikan memerlukan beberapa tips seperti kunyit perlu ada, minyak perlu cukup panas supaya ikan tidak melekat. Tanpa pengetahuan ini, ikan goreng akan melekat dengan teruk atas kuali yang menyebabkan ikan menjadi sesuatu yang menakutkan di atas pinggan. Lelaki bukanlah makhluk yang rumit tetapi oleh kerana ramai di kalangan mereka telah dimanjakan ibu semenjak kecil, mereka lebih menggemari wanita yang mempunyai kemahiran rumahtangga. Setelah penat bekerja, makanan lazat panas terhidang di meja mengghairahkan. Anak-anak kemas terjaga dan rumah yang bersih melapangkan jiwa. Alasan mereka, kalau hari-hari kena makan di kedai, lebih baik jadi orang bujang je.

Pepatah “setinggi mana pun seorang gadis menuntut ilmu, akhirnya ke dapur jua” berbunyi negatif. Ianya harus ditukar kepada ini “walau setinggi mana pun seorang gadis menuntut ilmu, ilmu di dapur jangan diketepi,” bukankah lebih sedap begini. Sebagai seorang wanita yang bakal bergelar isteri dan ibu, jadikan kepakaran rumahtangga itu sesuatu yang istimewa dalam mentadbir keluarga. Seronok dapat menjamu suami dan anak-anak dengan juadah yang dimasak sendiri. Tidak perlulah sampai ke tahap Chef Wan tetapi belajarlah melengkapkan diri dengan satu dua jenis masakan yang digemari suami sekurang-kurangnya. Semua wanita tidak dilahirkan mempunyai kemahiran ini dan mustahil jadi pakar dalam masa dua tiga hari. Oleh itu practice makes perfect. Jangan malas mencuba.

Resepi boleh didapati di Internet; www.gua.com.my juga menampilkan beberapa resepi mudah di ruangan Lifestyle. Bagi ibu mertua atau bakal ibu mertua, berikanlah sokongan dan kurangkan kritikan. Jika anda ingin anak lelaki anda makan makanan yang sering anda hidangkan, jangan teragak-agak untuk memberi resepi yang sebenarnya kepada bakal menantu. Bukannya anda nak buka restoran pun dengan resepi tersebut, jadi janganlah berahsia.

Mempunyai kemahiran domestik tidak menjadikan anda seorang wanita yang lemah, sebaliknya ianya menjadikan anda seorang wanita bekerja yang hebat dan dibanggakan oleh kaum keluarga. Kecantikan seorang wanita itu sering menjadi tarikan utama dalam memikat lelaki tetapi kemahiran domestik merupakan bonus yang dicari-cari oleh lelaki dan kesannya sangat positif dalam melayari bahtera rumahtangga, walaupun pada zaman serba moden ini.

7 CaRa MEMiKaT HaTi WaNiTa

Kaum wanita sering mengelirukan kerana mereka sendiri keliru tentang apa yang mereka inginkan daripada lelaki. Selalunya mereka (wanita) tahu apa yang mereka tidak mahu. Ditanya di mana mereka ingin makan, jawapan lazim orang perempuan ialah “Tak tahu. Ikut suka you” dan kemudian mereka tahu apa yang mereka tidak mahu apabila cadangan diberikan oleh teman lelaki mereka.

Lelaki: “KFC?”
Perempuan: “Tak nak lah”
Lelaki: “Carl’s Jr?”
Perempuan: “Tak nak lah”
Lelaki: “Then?”
Perempuan: “Tak tahu, ikut you”
dan perbualan ini balik ke asal.

Dan orang lelaki pula sering terperangkap dalam dilema ini kerana tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk menawan dan menggembirakan hati wanita.
Sebenarnya untuk memikat wanita tidaklah sesukar mana. Jangan kelirukan diri dengan memikirkan perkara yang sukar. Ikutilah tips mudah untuk menawan hati wanita; tidak sesukar yang anda sangkakan.


Jadi Diri Sendiri
Lelaki selalu beranggapan bahawa untuk memikat hati wanita terutama wanita cantik, sesuatu harus dilakukan untuk membuatkan dia kagum denganmu. Sebagai contohnya, anda tidak menjadi diri anda, sebaliknya menjadi lelaki yang anda rasa wanita suka. Lantas, anda bertutur dengan tertib sehingga membosankan dan melakukan perkara-perkara yang diharapkan oleh wanita seperti buka pintu kereta, tarik kerusi sebelum dia duduk dan sebagainya. Kalau semua yang anda lakukan ini perkara biasa yang memang anda ingin lakukan, mungkin tidak mengapa. Tetapi jika anda lakukan sekadar untuk membuat dia terpikat, berhenti! Wanita lebih gemarkan lelaki yang ori atau dalam erti kata lain, lelaki yang jadi diri dia sendiri.

Kawal Keadaan
Mungkin anda rasakan jika wanita diberi ‘kuasa’ untuk mengawal keadaan, mereka akan suka. Logik anda ialah jika anda membuat dia rasa bahawa dia telah berjaya memikat dirimu, dia akan suka. Jangkaan ini tidak tepat kerana wanita suka kepada lelaki yang pandai kawal keadaan dan pastikan dia tahu yang dia pilihanmu dan bukan sebaliknya. Anda telah memilih dia dan dia harus gembira dengan hakikat itu.

Bijak Meredakan Ketegangan
Wanita paling benci berada dalam keadaan tegang. Apabila tidak sependapat atau berdiskusi tentang apa-apa isu hangat, jangan biarkan emosi memandu anda. Biarkan wanita dengan emosi mereka dan mereka inginkan anda meredakan ketegangan yang ada. Isu yang tidak selesai hanya akan menjadikan perasaan serba salah merebak kepada perasaan yang lebih membahayakan. Tunjukkan pada dia yang anda tidak terjebak dalam emosi yang boleh memusnahkan perhubungan. Jika anda matang mengawal ketegangan, wanita akan tertarik kepadamu.

Imej Nakal
Imej budak baik atau anak emak tidak popular di kalangan wanita kecuali di kalangan ibu mereka. Wanita lebih tertarik kepada imej lelaki nakal. Jangan berpakaian umpama nak pergi temuduga apabila berjumpa dia. Biar anda kelihatan sedikit selekeh tetapi seksi, biar renungan anda meremangkan bulu roma dia, biar kerlingan anda membuat dia rasa teruja.

Selamba & Selesa
Perasaan gementar, kalut, gelabah pada orang lelaki tidak digemari wanita. Mereka lebih menggemari orang lelaki yang selesa bersama dengan mereka, yang boleh berborak, berjenaka, berkongsi cerita, mendengar masalah mereka. Biarkan wanita yang gementar ketika ingin bertemu dirimu, biarkan dia yang gelabah dan berdebar-debar apabila berhadapan denganmu. Apabila anda cool dan selesa apabila bersamanya, anda nampak seksi sekali.

Jangan Gopoh
Apa-apa pun yang ingin anda dilakukan, jangan lakukan dengan gelojoh. Relaks, ambil masa dan sabar. Buat-buat macam anda tidak terdesak langsung dalam hidup. Wanita tidak gemari lelaki yang beriya-iya bagaikan tiada hari esok. Praktikkan kesabaran ini dalam semua aspek hidup anda, ketika makan terutamanya.

Yakin
Tiada apa yang lebih menarik daripada seorang lelaki yang cukup yakin dengan dirinya. Elakkan terlebih yakin pula. Jangan teragak-agak atau sering tidak pasti dalam membuat keputusan. Jika wanita anda tidak tahu ke mana nak makan, perbualannya harus begini.

Lelaki: “Mana nak makan?”
Perempuan: “Tak tahu, ikut you”
Lelaki: “Carl’s Jr.”
Perempuan: “Ok” (mungkin dia tidak suka tetapi kerana anda yakin, dia akan ikut dengan hati yang rela kerana keputusan telah dilakukan dan anda bertanggungjawab ke atas keputusan itu)

Saturday, December 6, 2008

I LuV DiZ SoNGz

MaLaY vERSioN : V.E Feat. Quadrose - Kerana Cintamu

Termenung aku sendiri
Bersama hujan di pagi hari
Jiwa tak tertahan lagi
Tangisanku dalam sepi sepi sepi, pedih
Rintihanku bagai api cinta

Yang malap kerana kata-kata dustamu
Hanya kau satu yang ku cinta
Tapi tergamak kau untuk mengkhianati aku

*Kuberikan segala
Kemanisan cinta asmara
(Dalam) Walau hati tersiksa
Pilu…..aku terkeliru
Semua kerana……… cintamu
Keranamu

Selama ini ku terleka aku bersalah
Kasihmu bak cahaya
Dan kini aku sedari
Terlewatkah untuk aku kembali
Janganlah begini

Hatiku kecewa….

Keranamu sayang
Aku tak terdaya
Menanggung duka namun tak bersalah
Namun cinta kita merana
Sayang lupakanku saja
Biarkan ku teruskan perjalanan hidupku

Ku berikan cinta
Tapi mengapa kau hancurkan segala-galanya
Ku terhilang arah
Semua kerana cintamu

eNGLiSH VERSioN : Allure ft 112 - All Cried Out

All alone on a Sunday morning
Outside I see the rain is falling
Inside I’m slowly dying
But the rain will hide my crying, crying, crying
And you
Don’t you know my tears will burn the pillow
Set this place on fire ‘
Cause I’m tired of your lie
All I needed was a simple "Hello"
But the traffic was so noisy that you could not hear me cry
(I) I gave you my love in vain
My body never knew such pleasure,
My heart never knew such pain(And you)
You leave me so confused
Now I’m all cried out, over you.

Cryin’ over you, yeah
Never wanted to see things your way,

Had to go astray
For why was I such a fool
(Why was I such a fool)
Now I see that the grass is greener
Is it too late for me to find my way home,
How could I be so wrong?

Leaving me all alone
Don’t you know my tears will cause an inferno
Romance up in flames,
Why should I take the blame?
You were the one who left me neglected
(I’m so sorry baby)
Apology not accepted
Add me to the broken hearts you’ve collected
(I) I gave you all of me
(Gave you all of me)
How was I to know,
You would weaken so easily
(I) I don’t know what to do
(I don’t know what to do)
Now I’m all cried out (All cried out)
Over you
(I) I gave you my love in vain

My body never knew such pleasure,
My heart never knew such pain
And you

You left me so confused
Now I’m all cried out

Now I’m all cried out
Over you

LaGu YaNG saNGaT BESH!
TaK CaYE NeNGoK La KLiP Dia~


MaLaY vERSioN
http://www.youtube.com/watch?v=ymy6eAc5XcQ

ENGLiSH vERSioN
http://www.youtube.com/watch?v=XGp85s9oi3k

Tuesday, December 2, 2008

KiSaH sEDiH TeNTaNG SaHaBaT & CiNTa

Take Some Time and actually Read this

this is a GUY TALKING...

IT'S 7TH GRADE...

I stared at the girl next to me...She was my so called 'best friend'... I stared at her.... Long, silky hair... And I wished she was mine... But she didn't notice me like that... I knew it... After class she walked up to me and asked me for the notes she had missed the day before... And I handed them to her... She said 'thanks'... And gave me a kiss on the cheek... I wanted to tell her.... I want her to know that I don't want to be 'just friends'... I love her but I'm too shy to tell her... And I don't know why...

IT'S JUNIOR YEAR...

My phone rang... On the other end it was her... She was in tears... Mumbling on and on about how her love had broken her heart... She asked me to come over because she didn't want to be alone... So I did... As I sat next to her on the sofa... I stared at her soft eyes... Wishing she was mine... After 2 hours... A Drew Barrymore movie... And 3 bags of chips... She decided to go to sleep... She looked at me.. Said 'thanks' and gave me a kiss on the cheek... I wanted to tell her... I want her to know... That I don't want to be 'just friends'... I love her but I'm too shy to tell her... And I don't know why...

IT'S SENIOR YEAR...

The day before prom... She walked to my locker... 'My date is sick' she said... He's not going to go... Well... I didn't have a date and in 7th grade... We made a promise that if neither of us had dates.... We'd go together just as 'best friends'... And so we did...

IT'S PROM NIGHT...

After everything was over with... I was standing at her front door step... I stared at her ... She smiled at me... I wanted her to be mine... But she doesn't think of me like that... And I know it... Then she said 'I had the best time... Thanks!'... And she gave me a kiss on the cheek... I wanted to tell her... I wanted her to know that I don't want to be 'just friends'... I love her but I'm just too shy... And I don't know why...

IT'S GRADUATION DAY....

A day passed... And then a week... And then a month... Before I could blink... It was graduation day... I watched her... Perfect body.... Floated like an angel up on stage to get her diploma... I wanted her to be mine... But she doesn't think of me that way... And I know it... Before everyone went home... She came to me in her smock and hat... And cried as I hugged her... Then she lifted her head from my shoulders and said 'you're my best friend'... 'Thanks!'... And gave me a kiss on the cheek... I wanted to tell her.. I wanted to know that I wanted to be more than 'just friends'.... I love her but I'm too shy... And I don't know why...

IT'S A FEW YEARS LATER...

Now I sit in the pews of the church... A church that she is getting married in now... I watched her say 'I do' an drive off to her new life... Married to another man... I wanted her to be mine... But she didn't see me like that... And I knew it... But before she drove away... She came to me and said 'You came!... Thanks!'.... And she kissed me on the cheek... I wanted to tell her... I wantd her to know that I didn't want to be 'just friends'... I love her but I'm just too shy... And I don't know why...

YEARS PASSED...

I looked down at the coffin of a girl who used to be my 'best friend'... At the service they read a diary entry she had wrote in her high school years... This is what it said... 'I stare at him... Wishing he was mine.... But he doesn't notice me like that... And I know it... I wanted to tell him... I wanted him to know... That I don't want to be 'just friends'... I love him but I'm just too shy... And I don't know why... I wish he would tell me he loved me'... I wish I did too... I thought to myself and I cried...


take some risk so u're not risking of losing
biar sedikit rasa kecewa sekiranya dia tidak menerima kita
daripada kita kecewa selamanya kehilangan diri dan cintanya

THe FiRST & THe LaST (^_^)v

EVERYONE HAS THEIR FIRSTS:

FIRST REAL BEST FRIEND: AFiQaH AMaNi

FIRST SCHOOL: KPQK sHaH aLaM

FIRST CELL PHONE: NoKia 3310 (abis canggih dah tu sbb dh siap upgrade :p)

FIRST FUNERAL: My LaTE MoYaNG KoT

FIRST PET: KuCEN

FIRST FIGHT: KaT sKuLa MaSE TaDiKa KoT

FIRST JOB: KeJE sEKoLaH Laa~

FIRST LOVE: _aN (iDeNTiTi DiRaHSiaKaN)

EVERYONE HAS THEIR LASTS:

LAST PERSON YOU HUGGED: uMMi (SeBeLoM KuaR TaDi)

LAST CAR RIDE: My ViVa (BaRu TaDi)

LAST TIME YOU CRIED: NTaH..TaK HeNGaT

LAST MOVIE YOU WATCHED: MaDaGaSCaR 2

LAST FOOD YOU ATE: KFC HoT & SPiCY

LAST ITEM BOUGHT: DiNNeR PLaTE KFC

LAST SHIRT WORN: TsHiRT cREw KaMi Da MuViE

LAST PHONE CALL: MiSTeRY No

LAST TEXT MESSAGE: TaN Hui TiNG

LAST KISS: MoK Da CaT

LAST THING YOU TOUCHED: MESiN PoToSTeT

LAST FUNERAL: NTaH..

LAST TIME AT THE MALL: KeLMaRiN (JaYa JuSCo)

LAST TIME YOU WERE EXCITED FOR SOMETHING: MaSE MaNDi KaT LoST WoRLD oF TaMBuN

LAST PERSON YOU SAW: uMMi (ni ha ade kat sebelah)

LAST THING YOU DRANK: PePSi DaRi DiNNeR PLaTE KFC

LAST TIME YOU WERE REALLY HONESTLY HAPPY: wHEN iM WiTH u!

THe PeRFEcT BoyFReNz?

Every girl dreams that one day she
will find a boy that does these things
for her. Even the smallest action can
have the BIGGEST impact in someones life.

• give her one of your t-shirts to sleep in.

• leave her cute text notes.

• kiss her in front of your friends. (bahaya neyh!)

• tell her she looks beautiful.

• look into her eyes when you talk to her.

• let her mess with your hair.

• touch her hair.

• just walk around with her.

• forgive her for her mistakes.

• look at her like she`s the only girl you see.

• tickle her even when she says stop.

• hold her hand when you`re around your friends.

• when she starts swearing at you, tell
her you love her.

• let her fall asleep in your arms.

• get her mad, then kiss her. (ni pong bahaya gak neyh!)

• tease her and let her tease you back.

• stay up all night with her when she`s sick.

• watch her favorite movie with her.

• kiss her forehead.

• give her the world.

• write her letters.

• let her wear your clothes.

• when she`s sad, hang out with her.

• let her know she`s important.

• let her take all the photos she wants of you.

• kiss her in the pouring rain.

• when you fall in love with her, tell her.
• and when you tell her, love her like
you`ve never loved someone before.

Monday, December 1, 2008

SuRvEy (@_@)v

When is your birth​day?​​​
++ 7 JuNE 1986

What do you want right​ now?
++ NeW NoKia PHoNE & DiGiTaL CaMERa

Do you like your first​ name?​​​​
++ LuVLy MoTHeR iS Da MEaNiNG oF iT..HoW CoME i WaNT To HaTE My NaME?

What were you doing​ at 8 this morni​ng?​​​
++ MaSiH TiToN..akakaka~

Do you miss anybo​dy?​​​
++ YuP! ReaLLy MiSZ u!

Any plans​ for tomor​row?​​​​
++ TaKDE PaPE KoT! TaKTau La~ hehe..

Can you fill this out witho​ut lying​?
++ Laa~ NaK TiPu WaTPe PLaK?


What'​​​​s the last thing​ you put in your mouth​?​​​
++ RoTi GaRDeNia~

Which​ of your frien​ds lives​ close​st to you?
++ JuE-aRE..NoNa..

Do you prefe​r to call or text?​​​​
++ BoTH~ la~ la~ la~

Who was the last perso​n you visit​ed in the hospi​tal?​​​
++ SaPE eK?

How do you feel about​ your life right​ now?
++ i FeEL GuD~ la~ la~ la~

When was the last time you smile​d?​​​​
++ TaDi..BuT i SMiLE EBeRiDay

What do you enjoy​ doing​?​​​​
++ NeNGoK MuViE..KaRaoKE..BoWLiNG..SkaTiNG..DRiViNG

Who was the first​ perso​n you talke​d to today​?​​​
++ AyaH KoT..

How late did you stay up last night​ and why?
++ KuL 12 LeBeY..NeNGoK CSi

What do you wear to bed?
++ TsHiRT & SuaR

What is the longe​st you have been in the car for a roadt​rip?​​​​
++ NTaH eK~ MaSE Gi KLaNTaN Ke JB eK YaNG PaLiNG LaME?

Who did you spend​ your summe​r with?​​​
++ MaLaYSia BuKaNNyE 4 MuSiM~

Are you a jealo​us perso​n?​​​​
++ RaSE NyE~ ahahaha~

Do you norma​lly say "​​​​cute"​​​​ or "​​​​hot"​​​​?​​​​
++ CuTE~ KaWaii~

If you could​ have one perso​n with you right​ now, who would​ it be?
++ Mr. PiERRe aNDRe My LuB~ hihihi~

Are you Germa​n in any way?
++ JaWE aDE La KoT~ ahahaha~

When do you plan on havin​g kids?​​​
++ PaKWE PoNG TaKDe..KaWeN PoNG BLoM~ ahaha~

Can you use chops​ticks​?​​​​
++ BLeH La SuaM2 KuKu KaKi~

Last time you were on the phone?
++ SMaLaM..

How many e-mail addre​sses do you have?​​​​
++ 3 KoT..ahaha~

Can you ice skate​?​​​​
++ BuLEH BaH KaLau Kau~ ahaha~

Do you have broth​er?​​​​
++ KaLau KanDuNG TaKDeR..KaLaU aNGKaT PuNYe BSePaH uMMi & aYaH KuTIP~ lalala~

Do you know how to chang​e a diape​r?​​​​
++ TaW La~ aToI~

What are you going​ to do after​ this?
++ Gi uMaH KaZENKu...

If you could​ chang​e your eye color​ would​ you?
++ HaZEL BRoWN~ hehehe..

What is the bigge​st secre​t you know about​ your best frien​d?​​​​
++ DaH NaME PuN SeCReT...WaTPe NaK BaGiTau...aToI~ (-_-')

Last perso​n you told a secre​t to?
++ RoSE KoT~

Was this a point​less surve​y?​
++ aGaK La~ ahahaha~

Wednesday, November 26, 2008

C.i.N.T.a?

andai kenangan boleh dicuci
akan ku basuh dengan peluntur
biarkan ia hilang dari ingatan
penat berteman dengan kenangan
sepi dengan perasaan

sakit hati bila ditinggalkan
andai tiada pertemuan
pasti hatiku tak luka dengan kenangan
kenapa ia mesti hadir saat aku tidak menyedari kehadirannya
dan kenapa ia harus pergi saat aku memerlukannya
hatiku retak seribu
jiwaku parah tangis berlagu
siapa yang akan menjadi matahariku
bersinar terang menerangi siang ku
biaskan cahayanya pada bulan untuk hiasi malamku
lalu panaskan hatiku dengan rindu
siapa yang akan menjadi matahariku?

aPE KaTE HaTi?

HaTi...

"Nah, ambil benda ni..”

“Apa ni?”

“Hati aku…”

“Hati kau??”

“Hmmm…"

"Kenapa kau sudi kasi pada aku?”

“Sebab kau sebahagian daripada aku..Kau lebih dari seorang kawan.”

“Terima kasih. Ianya amat bererti buatku...Aku terlalu menghargainya.”

“Oh ye ke? Tapi maaf..”

“Untuk ape?”

"Sebab.. Aku tak beri sepenuhnya..Cuma sebahagian aje..”

“Maksud kau?”

“Aku pernah beri pada orang lain jugak, tapi aku tak pernah beri sepenuhnya...Aku takut nanti aku tiada hati untuk diri sendiri. Mungkin aku takut, ia tak dijaga dengan sebaiknya...Ia bukan seperti barang lain seperti duit, permata, dan sebagainya... Ia penuh mistik, ada keajaiban tersendiri.”

“Mistik?”

“Ha’ah.. Kelakarkan bunyinya! Mungkin..tapi itu realitinya. Ia berubah mengikut rentak hidup aku. Rentak perasaan yang aku beri... Jika dia ikhlas, hati ini akan indah dan bersinar.... Tapi jika ia dipersiakan, hati ini akan malap... Mungkin juga akan mati terus untuknya.... Ia bukan benda percuma... Hati ini hanya diberi kepada insan yang terpilih.” “ Aku insan terpilih?” “Ya, kau insan terpilih. Hati ini sering bertukar-tukar mengikut perasaan orang yang diberikan... Ia terlalu sensitif... Tapi ia cukup kebal dan kental pada musuh aku.”

“Musuh?"

“Ya, mungkin terlalu kejam untuk aku perkatakan tentang mereka. Ia tak berubah-ubah seperti yang terjadi jika ia diberi kepada orang istimewa. Hati aku hanya tinggal sebahagian sahaja.”

“Mana hatimu yang sebahagian tu?”

“Ada orang yang tak pernah memulangkannya, walaupun aku hanya pinjamkan sekejap. Ada yang pulangkan dengan penuh kelukaan. Ada yang sudi berikan sebahagian hatinya pula sebagai ganti...Dan jika kau nak tahu… Setiap hati manusia ada nilainya yang tersendiri. Setiapnya terlalu mistik! Cuma satu yang kau tak mengerti. Sekali ia terluka, kadangkala sukar nak mengubatinya. Adakalanya, mengambil masa yang lama dan mungkin seumur hidup untuk melupakannya dan bila tiba sesuatu yang tak diingini, mungkin pemilik hati itu akan menyendiri seketika, sehingga hatinya pulih seperti sediakala. Hati yang diberi ini bukan untuk suka-suka. Ia lahir atas satu kepercayaan. Dari situ wujudlah kasih sayang. Jika hilang rasa percaya itu, maka sukar untuk hati itu kembali indah…”

pERcaYaLaH kEPaDa KaTa HaTi~

BLoG. BLoG.. BLoG..

ade ape dengan blog?
tempat luahkan perasaan?
tempat bercerita?
tempat mempamerkan karya?
tempat mencarik jodoh?
atau ape?
ape-ape pun kegunaan blog, blog tetap blog
jangan salah gunekan blog
sebab blog akan blok kite balik..
amende aku cakap ni?
ahaha~ yang penting aku suke…
to be continued….