PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Sunday, December 7, 2008

DuiT, KeNaNGaN & GeNeRaSi

i was inspired by my mom to wrote diz article..

tadi my siblings n my mom lepak2 n saje je sembang2 kosong bercerite tentang zaman kanak2 ummi waktu dulu2..dia bercerita tentang susahnye nak carik duit..it was interesting bile dia bercerita pasal kedai sudin, how to make tali daripada pokok pisang, menoreh tunggul pokok getah, n so on lagi bende2 yang dia n adik bradiknye buat juz utk dapatkan duit..i was wondering, hows their life in past~

part yang paling berkesan dalam hati aku bile dia bercerita tentang kesusahan atuk untuk membesarkan diorang..my grandpa ni otak bisnes..dia wat bisnes jual ikan di sekitar kampung2 yg berhampiran..dia dapatkan bekalan ikan di ipoh..dia gi sana naik basikal sambil bawak dua guni limau untuk dijual kat pasar ipoh..pastu dia balik semula ke lambor (bota) then mengayuh lagi sepanjang kampung untuk jual ikan2 tu..hmm..penat tu..juz imagine kayuh basikal dari lambor ke ipoh..jaraknye lebih kurang 50km tau...

selain daripada tu, atuk ade gak bukak kedai kecil-kecilan kat dpan umah dia..dia jual tempoyak, ikan bilis, ikan masin & so on..yang my mom bleh ingat ape yang atuk jual tu coz dia selalu amik ikan bilis tu sekor pastu calit skit dgn tempoyak tu then dia makan..ahaha~ how funny!

ummi makin rancak bercerita yang kitorang asyik ketawe je coz setiap barang2 yang dia wat dulu tu cam tali pisang mesti nak jual kat kedai junus la kedai sudin la..ahaha~ dia cite plak pasal ais kepal..harge nye time tu cume 5sen je..ais tu dikepal kemas2 n padat2..pastu tuang air gula 1 scoop n 1 scoop sirap..tu la yang dihisap2 sampai abis..ahaha~

bile dipikir2kan balik beza gile zaman aku dengan zaman dia..dulu diorang pakai tali pokok pisang tapi kite skrang pakai tali rafia..dulu diorang wat bedak (bedak sejuk) sindri tapi kite skrang dah ade compact powder..dulu diorang makan ais kepal tapi kite skrang dah ade sundae McD..bezanye modenisasi antara generasi kan? tengok je la budak-budak sekarang ni, kecik2 pun dah pakai henpon..bukan calang2 plak tu..siap ade 3G n segale macam cekadak2 la..

ape pun memori tu yang penting sebenarnye..cite2 kite mase kecik2 ni la yang boleh kite kenang untuk anak cucu kite nanti..memori ummi dulu jadi kenangan untuk dia..walaupun dia bercerita dengan gelak ketawa tapi aku tau mesti ade terdetik gak kat hati dia, alangkah bagusnye kalau dapat kembali ke zaman tu..zaman kanak-kanak..tak payah berat2 kepala nak carik duit untuk bayar bil..tak payah sebok2 nak keje macam2 untuk dapatkan gaji..ade mase untuk bermain n bersukan n lepak2 dengan kawan2...tu la bezanye duit, kenangan & generasi antara kite..

hmm..sudah la..nanti makin jauh plak aku merepek..ehehe~

No comments: