PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Thursday, December 30, 2010

Kenangan Di Asrama : bagi pelajar perempuan

Assalamualaikum..

Masa posting ni ditulis, err ditaip, Cik Hani masih lagi tersengih2 lepas baca satu posting ni pasal kenangan dia masa dok asrama..Paling tak boleh blah bile dia share pasal buat Biskut Milo & Makan maggi..Gile best lar dok asrama ni...Pas bace posting dia, terus teringat-ingat2 lupe kenangan lama masa sekolah dulu...Cik Hani jatuh dalam kategori budak (agak) nakal masa sekolah dulu..Even Cik Hani sekolah kat Maahad [malunye nak mengaku student maahad bile perangai tak seberapa ni.. (.^-^.)]. Atas dasar peribadi, nama sekolah Cik Hani takkan bagitau..

Mase Cik Hani sekolah kat salah sebuah Maahad di Johor, macam2 Cik Hani 'belajar' daripada senior n kawan2..Paling xbleh lupe buat pelajar pompuan ni bile diorang ada kakak angkat tu kire 'hot stuff' laa..Masa tu, biasanya stok2 muke comel, yang cakap lemah lembut ni memang akan selalu dirembat untuk jadik adik angkat..Yang kakak2 senior plak, kalau ramai adik angkat dia, kire hebat la tu...Tu belom kire bagi2 surat gune kertas kaler2 bunge2 wangi2, bagi hadiah, coklat, keropok yang beli kat koperasi..Muahaha~ kelakar laa kalau diingatkan balik..

Cik Hani ni pulak satu geng dengan bebudak yang suke tuang kelas..Masa tu plak kelas Cik Hani ni 'kelas terapung', kitorang terpaksa belajar kat science lab sebab kelas tak cukup..Bayangkan, kitorang bleh tido dalam [diulangi DALAM] meja makmal tu sedangkan cikgu mengajar kat depan..Biasanya, 2 orang tido dalam meja tu, bukak kan pintu dia and sorang lagi akan duduk kat meja tu untuk cover line..Kalau cikgu tanya pandai2 la cover..Time tu, kalau nak iron Milo, biasanya Cik Hani bubuh dalam plastik balut buku tu, alas dengan kain batik n iron..Cik Hani memang tak suke sangat iron straightly on the 3 in 1 packet sbb nnt dia jadi tebal sgt so dia tak crunchy n crispy.. (^^)Y

Pastu, Cik Hani tukar sekolah ke salah sebuah Ma'ahad di Perak..Time ni tocang n tanduk makin naik..ekor makin keluar..Kena plak Cik Hani ada group (11 orang) budak (agak) nakal yang kerjanya buat masalah..Sekolah Cik Hani tak bleh bawak maggi, iron, n even tulis lirik lagu other than lagu nasyid pun dikira sebagai 'barang haram'. Bayangkan la masa tu, punye la thrill bile bawak maggi ni...Tapi kitorang pandai..kitorang suh pakcik kantin yang masak..kadang2 tu, beli je dari pakcik kantin tu..Kalau dengan makcik dewan makan takleh nak kawtim..Bising!! Sebab makcik dewan makan lagi sayang budak laki dari budak pompuan...huh!!

Penah sekali, tetibe ustazah sume nak wat spotcheck kat kelas..Standard la kalau ada spotcheck, cikgu cikgi baru sampai kelas 1st, kelas yang hujung dah tau dah..punye la luas dan pantasnya 'coverage' masa tu...Kena plak masa tu Cik Hani baru pas salin lirik lagu Sheila on 7...Salin siap lukis bunge2 lagi ni...Kalut2 la ni nak carik mana nak sorok, last2 sorok kat celah2 daun pokok betul2 dekat depan pintu kelas..Ohoho~ selamat lirik cheq...Miahaha~ masa tu kan kalau ada buku yang penuh dengan lirik2 lagu ni kire abes hebat jugak la sebab nanti ari sabtu ahad, kalau parents tak datang, waktu prep dah abes, kena pulak bukan minggu outing, buku tu la sumber karaoke beramai2 dalam dorm..muahaha~

Aduh~ sakit mulut tersengih je dari tadi..Ohoho~ Seronok kalau ingat memori mase zaman nakal dulu...Tu blom kire fly dari sekolah lagi..
[Yeaa..pelajar perempuan juga fly dari asrama..hak3~ kan Melur? Nona? (^^)Y]
Takpe2...tu kite simpan untuk next entry k~ Next entry nanti Cik Hani akan ajar camne nak lepaskan diri bila di spotcheck, kenangan membawa 'toyol', n memori mase mem-prank kawan2 sendiri & pengawas..

Chill!! (^^)Y

Cik Hani sangat ANTI dengan....

Semenjak 2 Menjak 3 Menjak dok umah ni, rajin noo Cik Hani nak hupdate blog picisan Cik Hani ni...Miahaha~ seronot3~

Disebabkan Cik Hani berazam untuk menjadi lebih ladies [yee...Cik Hani sedar Cik Hani kurang sifat lemah lembut, kesopanan, kesusilaan, dan bagai2 ke-an lagi], anggun, elegan, dan segala bagai lagi [mode : perasan santek sekejap], Cik Hani dengan rajinnye gi la kat youtube tgk tutorial cara2 nak pakai tudung and shawl..Gile banyak sampai naik mabuk Cik Hani tengok...naseb baik tak muntah hijau...wahaha~

Tapi....yang tak best nya, ada tutorial yang Cik Hani tengok, sangat, sangat, sangat, SANGAT fake & plastic. hoh~ apekah? mesti korang pelik kan..Cik Hani tau la Cik Hani ni takde la santek mane..Korang tu hot n sweet..Tapi tak payah la nak jadik orang lain..Ni nak wat tutorial pakai tudung, tapi wat2 aksi gedik, budget comel cam artis Korea, siap muncung2 mulut lagi kat klip tu apa kes? siap kenyit2 mata, flying kiss segala bagai, perlu ke?

Cuba la jadik diri sendiri..kan bagus...Keberanian korang upload video tutorial pakai tudung tu memang Cik Hani salute sebab korang kongsi ilmu yang korang ada..Tapi please la jadi diri sendiri..Tak payah la perasan comel sangat n upload video tutorial tudung siap dengan gaya yang bukan2...kn? Sorry la pada sape2 yang terasa tapi ni pendapat Cik Hani..nak mara Cik Hani? xpe..ade aku kesah? Miahaha~


Last but not least..ni la video tutorial yang paling simple, senang, and sangat original (I mean, she juz be herself~) I LiKE!!
(credit to : hentak berlipat)

video


And, ni tutorial untuk pakai gypsi shawl..alaa, shawl yang ada pemberat segala bagai diorang bubuh yang bleh gak pretend jadi earing kalau pandai belit... (^^,)Y

video

SELAMAT MENCUBA~

Khairul Fahmi Che Mat

Assalamualaikum..

Miahaha~ [sewel ke hape tetibe gelak sorg2~] Seronok sebab Malaysia menang Piala Suzuki AFF semalam...Jumaat ni public holiday!! Oyeh!!! [walaupun memang Cik Hani tgh bcuti sekarang]
Kalau korang gi Gugel ke Fesbuk ke, musti korang tau KHAIRUL FAHMI CHE MAT telah menjadi feymes secara tetibe...Gile ramai orang nak tau pasal dia...bukan setakat dia je...dengan awek dia sekali kena..blog awek dia tetibe jadi hit & high traffic..ngee~ best2~

Nahh~ bacalah pengalaman awek dia [Elia] bila orang dapat tau dia ni awek Khairul Fahmi...hihi~

Ni lagi satu posting yang best dari Kak Jumie yang meletopss siap dengan gambar pemain2 bola sepak sekali...ohoho~

Wednesday, December 29, 2010

Maria Elena Zarul

Assalamualaikum..

Setelah bersengkang mata menghadap blog picisan ni, meng-edit layout dan template, ni la hasilnya~
Muahaha~ tapi still tak puas ati gak sbb tadi bawak blog ni gi timbang, berat dia 144 kb...berat gak tu...nak kna diet kot blog Cik Hani ni..miahaha~

************************
Mesti korang pelik kan...ape kaitan Maria Elena dengan posting Cik Hani kali ni kan?
Setelah mengalami gangguan emosi yang maha dahsyat, semalam Cik Hani dan adik Cik Hani gi la kuar rumah...Memula gi dentist, tampal gigi yang dah berlubang...eiii~ menci jumpe dentist tau...ohoho~ Pastu balik je rumah, siap2 terus nk gi Ipoh sebab nak makan kek Secret Recipe...Gile kentang kan kitorg ni...ehehe~ So...dalam bersiap2 tu, Cik Hani dengan adik nak try la pakai tudung ikut cara Maria Elena..Belit sana, belit sini, tak jadik gak..Haish~ semalam pakai ok je...Try lagi, belit situ belit sinun, pusing kot ni pusing kot nun, makin teruk gak...Last2~ cakap dengan adik : ahhh...tibai je la dik...

Maka!!! hasilnya!!! Tarrraaa!!!!

nak tiru Maria Elena punye stail kunun~ cehh!!

Proses tayang lobang idung~

Sila abaikan lokasi penggambaran

Miahaha~ sengal kan kitorang...
Hmm..ape dia? nape inner Cik Hani bertukar kaler?
Tu la bestnya pakai inner dwi tones..Kalau tak suke, masuk toilet, tukar la...ohoho~

Kesimpulan : Semalam beli cekak untuk wat aksesori, nak pakai skali dgn tudung...nnt bile Cik Hani pakai, Cik Hani masuk dalam blog ni ek...ohoho~ [takde kaitan...ahaha~]

ToLONG!! ToLONG CiK HaNi!!

Assalamualaikum..

Wuwuwu~ Santek tak layout baru blog Cik Hani? Kalerpul kan?
Tapi masalah sekarang ni, header Cik Hani left align~
Disebabkan dah biasa pakai blog xde header, bile nak pakai header balik, dah tak tau camne nak bg dia centre balik...hadoi~

Sape bleh tulun Cik Hani? Tolong laaa.... (T-T)

Monday, December 27, 2010

Bila Cik Hani Nak Jadik Macam.....

Assalamualaikum

Sebenarnya Cik Hani rase tak berapa sehat dari sudut mental dan fizikal..Tapi disebabkan nak bagi ada mood balik, Cik Hani pun hupdate la blog picisan Cik Hani ni...

Firstly, sila abaikan tekanan2 n kecelaruan2 emosi yang Cik Hani sedang alami..ohoho~
Untuk posting Cik Hani yang ke 140 ni, kite kna wat posting yang hepi2..
[siyes!! ni entry Cik Hani yang ke 140..ohoho~]

Secondly, tetibe Cik Hani sangat gile dengan sorang blogger cun yang agak senget sket..Wohoho~ Statement brani mati..Tapi siyesly!! Beliau [apekah? sangat skema bile gunekan 'beliau'] sangattt santek n gojes..Tapi slumber je wat mimik muke 'hodoh'..UGLY but PRETTY!! BF dia siyes comel ok..memang padan la diorg ni..Dia start feymes bile dia wat tutorial hijab chill..Cik Hani dah try dah td, simple n slumber je..Best2!! Cik Hani sangat suke..Kengkawan dia ni pun fashionista gak..Pakai tudung tapi diorg SANGAT bergaya ok!! Siyesly mmg gojes la diorg ni..Mesti ade yang dah kenal dgn dia ni kan?

Yes! Maria Elena Zarul

Ni la kengkawan blogger dia yang sangat hot n gojes!!
To : Maria Elena..Sorry darling, I 'kopi pes' gambar you.. (^^)Y

Kesimpulan : Cik Hani berazam, tahun 2011 ni, Cik Hani nak jadi gojes cam diorg gak
[mode : perasan santek sangat sekejap..wahaha~]
Blog kengkawan dia Cik Hani dah jenjalan dah tadi..Tapi tak sempat nak tulis review lagi..
Nanti pas Cik Hani edit balik blog ni, Cik Hani tulis review blog diorg..
Muahaha~ nape nak edit blog? sebab td bawak blog ni gi timbang, blog ni agak berat...so kna bg dia kurus sket, baru senang nak loading...ngeh3~

** note : link untuk Hijab Chill (tutorial pakai tudung like her~)


Monday, December 20, 2010

Meng-hupdate Blog

Assalamualaikum..

First of all, nak mintak maap la bebanyak kepada sesape yg follow blog ni sbb dah lame tak update blog...Sian gak blog ni...asyik diabaikan je..
Time rajin n idea seperti coklat mencurah-curah ke ladang gandum, masa plak yg xde..
Time mase dah ade, mood nak menulis plak yang xde..
Haishh~ mase bile je la yg dapat nak update nye.. (-___-')

Memule nak cite pasal cuti sekolah.
Oyehh!! akhirnya cuti sekolah dah bermula..Iye saye tau, sekolah len sume dah cuti...Sekolah Cik Hani kan len macam spesel sket...so, cuti 2 minggu je..Sekarang ni, tgh nak siap2 nak gi skolah...nak kemas pape yang patut...Bile sume dah setel, baru senang ati nak balik kampung..ehehe~

Next : Cuti Santai Bersama DMENC
Yes..alhamdulillah...walaupun set & organize dlm mase yang singkat, naseb bek program ni bleh survive gak..Ngeh3~ Mintak maap segala kekurangan n mintak halal la segala yang terlebih terkurang sume ni ek..Agak kalut gak sebenarnye program ni..orang yang sepatutnya in charge hadiah bleh lupe plak nak bawak adiah nye kan...sabor je la..nak tak nak, terpaksa berlari berkejaran kat sekitar Melaka, dengan nak carik kek nye lagi..dengan nak carik adiah nye lagi, dengan yang len xtau nak jalan nye lagi..Nasib baik ada anggota DMENC (Jalil) yang memang stay kat Melaka..dia la yang jadik pemandu pelancong, a.k.a driver, a.k.a tukang beli barang, n sume la..pape pun, thanx bebanyak pada sume yang tolong menjayakan program yang tak seberapa ni. (^-^)Y

Then : Sekarang kita cite pasal emosi plak ek..
Emosi Cik Hani, macam biasa la..tak brape nak stabil..Sepatutnya dah bercuti ni ok..Tapi disebabkan sesuatu yang tak dijangka berlaku serentak masa tengah bercuti di Melaka..So, Cik Hani rasa tak puas hati sangat2..Rase nak marah, nak nanges, sume ade..Aaaa!!!! Sabar je la...

Kesimpulan : tamatlah cerita mengaryt dari Cik Hani.. (^-^)Y

Thursday, December 9, 2010

Cik Hani Gumbira!!

Assalamualaikum...

Ehehehe~ tadi Cik Hani tepon tuan kesayangan hamba tu...Punye la happy sampai sengih2, sorang plak tu, dari kuar keta, sampai naik lif, sampai la nak bukak solex grill umah Cik Hani ni ha...

Biasalah, dengar dia melalut & mengarut tu, asyik wat Cik Hani ketawa je...ngeh3~ Andai katalah Allah kata si dia ni bukan jodoh yang terbaik untuk Cik Hani, agaknya mau sewel gak Cik Hani nak buangkan semua memori-memori ni....hak3~

[mode berdoa sekejap : semoga dialah jodoh yang terbaik buatku...amin~]

pas abes tepon tuan kesayangan hamba tadi, letak la tepon..pastu biase la, maxis akan anta summary account sume...yang menariknye :

tempoh panggilan 880 saat. cas panggilan RM1.80. baki kredit : RM8.88. tarikh luput : 08.05.2013.

miahaha~ seronok plak tgk no. 8 banyak2 kat report tu...ngeh3~

tu je pun nak bagitau dalam posting kali ni...saket ati x? ngeh3~ \(^-^)/

Wednesday, December 1, 2010

Bila Cik Hani Duduk Di Rumah

Hai Hai Hai..
eh...Assalamualaikum..
Kisah bermula bila sekolah Cik Hani cuti untuk seminggu sebab kitorg kena attend conference kat Melaka. Walaupun sekolah kerajaan dah cuti, tapi sekolah Cik Hani blom cuti lagi...ohoho~
(apesal rase skema semacam je ni? hak3~)

Setelah meeting selama 2 hari berturut2, maka tinggal lah Cik Hani sendirian di rumah sebab semua roomates gi kerja..Maka, rancangan memasak di rumah pun bermula..hak3~

Seperti biasa, resepi Cik Hani merupakan RESEPI ORANG BUJANG yang sangat simple dan mengikut tekak Cik Hani..Ianya sangat sesuai untuk orang bujang yang malas memasak, nak2 lagi rumah dia tu xde peti ais (seperti rumah sewa Cik Hani..hak3~)

Arini kite akan memasak Ikan Masin Goreng Sambal.

Bahan-bahannya :
2 ekor ikan masin
1 biji bawang merah
1 sudu sambal ikan bilis Delimas
sedikit sos cili hot n sweet



Mule2, kite goreng ikan masin tu..
Bab memanaskan minyak dan kuali tu, pandai2 la korang wat ek...ohoho~
Setelah siap digoreng, ketepikan dlu ikan masin tu..





Setelah itu, tumiskan bawang merah yang telah siap dipotong mengikut kesukaan korang.Hiris nipis ke, tebal ke, dadu ke, potong bulat ke ikut suke korang la..
Tumis sehingga naik bau.






Lepas tu, masukkan sesudu sambal ikan bilis Delimas.
Kalau xde, ganti dengan sos cili n cili kering pun sedap gak..







Masukkan sedikit sos cili maggi hot n sweet. Sos cili Life pun sedap gak...ohoho~ Tumis sehingga wangi, masukkan sedikit air untuk mengelakkkannya menjadi terlalu pekat..






Kemudian, masukkan ikan masin yang kite dah goreng tadi..
Gaulkan hingga sambal tu menjadi sebati dengan ikan masin tu..






Angkat dan hidangkan ikan tersebut. Walaupun ringkas, hasilnya....walla!!! ohoho~
Sangat sedap dimakan bersama nasi yang panas...ehehe~





Walaupun x sesedap dan secantik masakan Chef Wan, asalkan Chef Hani suke, pun dah ok dah...hak3~ Selamat Mencuba!!

Wednesday, November 24, 2010

Merindui Kenangan Lama

Salam..

Tadi aku jengah2 la fesbuk one of my frenz yang nyaris2 jadik someone spesel in my heart..
(wahaha~ nyaris2 ek~)
Tetibe rase rindu dengan sume kenangan lama...
Teringat time rapat dengan dia dulu, dia nyanyi utk aku, chat dgn ummi, n macam2 lagi la...
Haish~ asal la tetibe aku rindu kenangan lama plak ni?

Huh~ berpijaklah di bumi yang nyata...
Masing2 dah bahagia.. (^^)Y

Monday, November 22, 2010

Apa kata hatimu?

Kata hatiku :
Bencikah aku melihat mereka bahagia?
Ya..mungkin aku benci.
Oh tidak, mungkin juga aku sebenarnya cemburu.
Ya..aku sebenarnya cemburu..
Aku cemburu melihat mereka bahagia.
Aku cemburu melihat dia bahagia.
Aku cemburu melihat kau bahagia.
Mahukah kau berkongsi kebahagiaanmu itu bersamaku?
Memberi sedikit sinar gembira dalam hidupku.
Menghadirkan rerama indah di hatiku?

Kata hati mereka :
Kau benci melihat aku bahagia?
Sungguh yakinkah kau yang aku sebenarnya bahagia?
Bersungguh benar kau mencemburui kebahagiaanku?
Sedarkah kau yang kau juga sebenarnya bahagia?
Bersyukurlah dengan apa yang ada..
Bergembiralah dengan apa yang diterima..
Kerana dengan pemberian yang sedikit itulah kau temui maksud kebahagiaan yang sebenarnya.
Tak perlu cemburu, tak perlu berduka, apa lagi membenci.
Kerana masamu akan tiba jua suatu hari nanti.

** posting khas untuk sesape yang berkenaan~ \(^^)/ **

Wednesday, November 17, 2010

Oh Raya~

Salam.

Haish~ patutnye happy raya2 dapat cuti ni, tpi boleh2 plak aku rase bosan..
Maunye tak bosan, sensorang je beraya kat KL ni..hadoii~
Wajah kesayangan hamba ni gi balik kampung plak..
Dah on da way nak balik Mersing, baru nak ajak aku balik kampung skali...
Eii...sabor je la....
Pastu, boleh2 plak dia nak main2kan aku....
Nak tau x dia wat hape?
Bace dialog bawah ni.

saya : awak dah nak sampai ke baru nak gerak?
dia : baru je nak gerak ni..
saya : awak balik sorang je ke?
dia : xdela..ni dengan awek sebelah rumah ni. eh, saya balik sorang la sayang...
saya : haa???
dia : (ketawa yang memang menyakitkan hati) [tetibe dengar cam suare lain, cakap "hai"]
saya : awak cakap la betul2...awak balik dengan awek mane ni?
dia : sorang je la...(sambil tu dengar dia cakap : sayang, amikkan kunci tu jap)
saya : awak cakap btul2! awak dengan sape tu? tadi cakap sorang!
dia : (ketawe yang sangat annoying) saya balik sorang la..mane ade sape2 kat cni..
saya : dah tu tadi tu dengar suare orang lain..
dia : tu suare saya la..[pastu dia buat balik suare tadi tu n say hi]
saya : betul ni tak tipu? (dalam ati dok kate, kurang asam punye olang~ main2 kan aku ek?)
dia : betul la..(sambil ketawe2 lagi)

hampeh btul mamat tu....haishh~ sabor je la...siyes, camne bleh aku tak cam tu suare dia...eiii!!!

Tuesday, November 16, 2010

Tolonglah Berikan Jawapan~

Salam..

Korang penah baca tak artikel menjadi tunangan orang tanpa kita sedari? (yeke tajuk dia cmtu? ehehe~ lebih kurang~) Tak penah? haish~ punye la ramai orang dok share kat fesbuk tu...nah amik link ni. Link2 aku amik dari macam2 source. Ada dari penulis asal yang kalau tak salah aku sebab dia dengar ade satu ceramah tu, tu yang dia tulis artikel tu..kalau tak salah aku la...tapi skrg dia dah hide post tu, tapi blog dia still ade.

link penulis asal (pemilik blog)

link artikel yang di copy paste and di share di fesbuk

link artikel yang diolah bahasanya di iluvislam

link video ceramah ustaz tu (p/s: aku pun x sempat nak dengar lagi ceramah ni~)

link yang blogger asal bagi as supporter posting dia yang org sume dok sebok tanya dia

as for me :
aku kompius...gile punye kompius...betul ke?
aku tau Islam itu agama yang mudah tapi kita tak bleh amik mudah pasal hukum kan?
aku tanya someone tadi, dia kata, kalau janda memang boleh meminang/tunang tanpa memerlukan ahli keluarga atau wali.
tapi bagi gadis/anak dara, keputusan still di tangan wali. kan?
kalau takde wali, kuasa jatuh pada tangan pemerintah atau sultan, but Malaysia, Sultan dah turunkan kuasa pada kadi (wali hakim) untuk akad nikah. kan?
aku pun paham gak yang rombongan meminang sampai bawak 1 bas orang2 sekampung tu xde dalam Islam. tu cuma adat yang diada-adakan.

cuma aku x paham, kalau lafaz gitu memang dah kira bertunang ke?
umur berapa yang boleh buat gitu kalau betul tak memerlukan wali?
kalau umur akil baligh, let's say girl tu baru 16 tahun and dah period, still bawah kuasa wali ke atau dia dah consider as akil baligh and pinangan tu sah?

tolong la aku, bantu la aku menjawab soalan yang lagi susah dari soalan matematik ni..(ahaha~ ade kaitan ke?)

aku takde niat nak kondem sape2 ke rendah2 kan ilmu seseorang ke ape, cume nak tau je..
perkongsian ilmu memanglah amat3 digalakkan untuk membantu pemahaman aku yang agak kurang tinggi dalam hukum hakam ni.
Jangan jadikan ini posting ini sebagai punca pecah belah ke fitnah ke ape.
Aku tulis sebab aku perlukan jawap untuk pengetahuan aku sendiri (dan mungkin bermanfaat pada orang lain juga~)

Short Update For My Lil Blog~

Short Update :

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk sume makhluk Allah kat muka bumi ni..I have 2 news. 1 is good news and 1 is bad news. We start with good news first.

Good News : Besok cuti...xde apa yang lebih indah melainkan cuti...miahaha~
Bad News : sambut raye kat KL sbb xdapat nak balik kampung...cuti sehari je...wuwuwu~

Berita yang lebih menghampehkan apabila :
Si dia baik kampung esok petang. Pagi tu dia kna baca khutbah raya dulu. Yang wat jadik tak best nye sebab dia bantai bertakbir plak time aku tepon tadi. Kurang garam punye olang~ Nasib baik la aku sayang...ohoho~

:+: cerita mengarut tamat :+:

Monday, November 8, 2010

ARGHH!!!! TIDAK!!!! TOLONG!!!

Tahniah untuk diri sendiri sebab memandai gi tukar setting & url blog!!
Padan muke...dah lame tukar url bru la aku sedar yg abes blog yg aku follow ke, org yg follow aku ke, sume dah tak betul, sewel, mereng, sebab posting diorg tak update kat blog aku...
HAMPEH!!
Tahniah skali lagi untuk diri aku!!!

Pade sape2 yang bersimpati, silalah tinggalkan url blog anda di chatbox or widget kat my blog ni..
So, I still kat visit and follow ur blog again...
Mane2 yang pnah follow my previous blog : http://miszhunnylalala.blogspot.com/ kindly to follow this blog again..(if u feel so~)

Uhhh!!! I hate this situation!!

Monday, November 1, 2010

Bila Cik Hani

Bila Cik Hani : malas nak update blog!
hadoii...ape la nasib blog haku ni...kesian dia...klu la dia ni alive like my student, sure aku kna tindakan mahkamah sebab pengabaian kanak2..ngeh3~ bukan malas nk update...tapi x sempat...dah brape kali dah aku taip2, last simpan jadi draf je...uhuhu~

Bila Cik Hani : rase bersalah!
yang ni memang gile...bersalah gile haku dgn kakak ni..dia ni punye la baik mlayan je soalan aku...kakak ni jual henpon online...harga yg dia jual memang murah n henpon dia pun bagus..tapi aritu, aku dah mcm iye2 je nak amik henpon dgn kakak tu sbb member aku pesan suh order kn, tapi last2 member aku x jadi nak amik, so terpakse la aku cancel order dgn kakak tu...mesti kakak tu marah...aku memule bengang gak dgn kawan aku ni sbb mule2 aritu beria nak suh aku order kan...last2 bile aku dah beria2 dgn kakak tu, x jadi plak...nk marah dia pun xpatut gak sbb aku tau la dia ckp duit dia x ckup...tapi......ntah la...
kak ayu! saya minta maaf..

Bila Cik Hani : tak sehat!
hadoi!! perut ni asyik rase tak best je...masalah btul la dgn perut haku ni...bak kate ummi, perut haku ni perut cetak rompak...ngeh3~ sape2 bleh bgtau aku mane nak dpt perut spare?
kih~ kih~ kih~

Bila Cik Hani : kna balik kl balik~
halahai~ malasnye....tapi rindu plak dgn Cik BuBu di KL tu...xpe2...
petang ni I balik ye Cik BuBu~

Bila Cik Hani : rindu~
Bila terasa rindu, ku sebut namamu, dengan harapan kau kan muncul, dalam tidurku..
ngeh3~ ape la naseb...dah si dia bizi...
tapi xpela...
semalam n kelmarin dah agak puas gak la bgayut dgn si dia...ohoho~
\(^-^)/

Friday, October 29, 2010

Saya Ingat..

Saya ingat....
awak tak sayangkan saya....

Saya ingat...
awak tak pernah rindukan saya...

Saya ingat...
awak tak kesah pun pasal saya...

Saya ingat...
awak tak risau pun bila saya sakit...

Saya ingat...
awak takkan pujuk bila saya merajuk...

Saya ingat...
awak marah dan benci saya...

Tapi...

Baru saya tau...
awak sayangkan saya...

Baru saya tau...
awak memang selalu rindukan saya...

Baru saya tau...
awak sangat ambil berat tentang saya...

Baru saya tau...
awak tersangat lah risau bila saya jatuh sakit...

Baru saya tau...
awak memang mahu pujuk saya...

Tapi...

Saya tak tau...
awak tak pujuk saya sebab awak tak dapat call saya..

Saya tak tau...
awak marah bila saya degil dan tak dengar cakap awak..

Saya tak tau...
awak kecil hati bila saya degil dan lawan cakap awak...

Saya tak tau....
awak rindu saya, tapi awak malu sangat nak mengakuinya..

Saya tak tau...
awak sebenarnya juga suka & sayang pada saya....

Wednesday, October 27, 2010

Affair Dengan Datuk

Wahh...kelless tajuk posting aku kali ni...Miahaha~

Tapi bertelefon ayat2 separa cinta dengan si dia...Maka terjadilah dialog berikut :

Dia : Saya kat hotel Seri Malaysia ni. Ada seminar. Dapat bilik hotel free, padahal rumah dekat je.
Saya : Eloklah la tu. Jangan nak mengade2 gi tidur hotel. Kang yang bukan2 plak yang datang (maksud aku 'ayam2' la~)
Dia : Iye la...(nada kecewa) Hmm..semalam ada orang cakap saya hensem...
Saya : Haa?? Sape?? Laki ke pompuan??
Dia : Pompuan la. Ada Datin tu. Dia tuan rumah untuk program kitorang semalam..
Saya : Amboi...awak pun mengade2 la ek...
Dia : Apa salahnye...kalau ada datin nak bela saya, nanti bile kita kahwin senang la awak..Ada orang dah tanggung perbelanjaan saya..
Saya : Banyak lah awak...jangan nak mengade2 melayan mak datin tu..
Dia : (dalam nada ketawa mengekek2 yang sangat menyakitkan hati) xpela..apa salahnya..
Saya : Ohh..kalau camtu saya pun boleh curang la? Boleh la saya carik dato' untuk sponsor saya plak? bleh camtu?
Dia : Boleh..tapi awak kene tunggu time saya jadi dato' nnt..dalam thn dpan dapat la..
Saya : Ade ke pasal...(dalam hati aku dok mendidih..tau pun JELES! ditimpa perasan pulak encik ni....)

HMmm....Sabar je laaa....
(-_____-')

Saturday, October 23, 2010

My Menu For Today!!

Muahaha~

Disebabkan arini aku rase cam malas je nak kuar rumah....
Aku pun masak la kat umah....
So....menu aku arini.....
Taarraaa!!


kailan ikan masin


udang goreng kunyit

Bila Saya Kawen Nanti......

Bila saya kawen nanti, saya nak :
pakai baju kaler itam + purple @ hitam + biru. dan sepasang baju berwarna putih..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
tempah baju tu dengan mak kawan saya, jadi bleh jimat kos..hak3~

Bila saya kawen nanti, saya nak :
ada bubble2 sepanjang masa. ala...pakai mesin je senang, tak payah nak tiup2..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
bg hantaran yang pelik2..biar bakal suami saye ternganga..cth? bg hantaran anak patung barbie..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
suh adik saya jadi photographer wedding saye..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
majlis tu simple, tapi meriah & ramai orang datang..

Bila saya kawen nanti saya tak nak :
bg hantaran banyak2..7 atau 9 dulang pun dah cukup..paling banyak pun 11..

Bila saya kawen nanti, saya tak nak :
pakai katering, saya nak rewang ramai2...saya nak suh ayah saye yang jadi ketua chef..

Bila saya kawen nanti, saya tak nak :
Saye tak nak tengok ummi saye nanges mase saya diakad nikahkan..

Tapi........

ummi pesan :
carik bakal menantu dia mesti macam Takuya Kimura..

ummi pesan :
mesti ada telur pindang & wajik as door gift to everyone..

MASALAHNYA sekarang......

BILA SAYA NAK KAWEN?
SAPE NAK KAWEN DENGAN SAYE? (angkat tangan!! hak hak hak)

(post mengarut ini ditujukan khas untuk insan2 yang SEBOK sangat tanye saye bila nak kawen~)



Thursday, October 21, 2010

If You're Happy \(^-^)/

If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)
If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)

If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)
If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)

If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)
If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)

Previous Mood : TaK GEMBiRa! uNHaPPY!
Trigger : Stomachache!
Current Mood : GEMBiRa!!! TOo HaPPY!!!!!
Trigger : Him!! He makes me smile again!!!
Conclusion : Thank You Dear!! Thank You Allah!!!

Wednesday, October 20, 2010

Bila kita tengok

(ini adalah versi untuk orang yang tengah bersedih, low self esteem, dan tengah mengalami kecelaruan emosi)


Bila kita tengok kawan baik kita bahagia :
Kita akan gembira,
Kita juga akan tumpang bahagia.
Kita akan tersenyum bila tengok dia ketawa.
Tapi dalam hati :
Kita juga ingin bahagia seperti dia. Kita harap yang kita takkan kehilangan dia.


Bila kita tengok kawan baik kita menangis :
Kita akan berusaha untuk pujuk dia,
Kita akan cuba untuk gembirakan hati dia,
Kita akan ikhtiar untuk hiburkan dia.
Tapi dalam hati :
Kita sebenarnya tak nak dia terus terluka, walaupun kita tengah berduka.


Bila kita tengok kawan baik kita marah :
Kita cuba kawal kemarahan kita,
Kita cuba untuk jelaskan pada dia,
Kita juga berusaha untuk meminta maaf padanya.
Tapi dalam hati :
Salah siapa sebenarnya? Kita terpaksa mengalah kerana tak mahu kehilangannya.


Bila kita tengok kekasih hati kita bahagia :
Kita sangat2 gembira.
Kita sangat berharap dia akan terus bahagia bersama kita.
Kita berharap dia akan terus disisi kita.
Tapi dalam hati :
Kita harap sangat dia dapat menerima segala kekurangan kita, yang masih kita sembunyikan.


Bila kita tengok kekasih kita bersedih :
Kita terus berada disisi dia.
Kita terus bagi sokongan pada dia.
Kita juga bagi peluang dan ruang pada dia untuk dia bertenang.
Tapi dalam hati :
Kita sungguh tidak sanggup untuk terus melihat dia bersedih. Kita juga harap dia akan lakukan perkara yang sama , bila kita bersedih.


Bila kita tengok kekasih kita marah :
Kita akan diam,
Kita berusaha menjelaskan, walaupun dia tidak mahu mendengar.
Kita minta maaf.
Tapi dalam hati :
Kita menangis. Salahkah kita?


Bila kita tengok ibu kita bahagia :
Kita gembira.
Kita melihat dia tersenyum.
Kita juga tersenyum dan harap dia terus bahagia.
Tapi dalam hati :
Kita mungkin tidak sedar yang kita sebenarnya melihat ibu tersenyum setiap hari. Mungkinkah dia benar-benar bahagia, atau sekadar berpura-pura?


Bila kita tengok ibu kita bersedih :
Kita diam.
Kita cuba pujuk, tapi tidak tahu caranya.
Kita cuma memerhatikan dari satu sudut.
Tapi dalam hati :
Kita mungkin tidak sedar yang kita punca ibu kita bersedih. Mala, kita tidak rasa bersalah di atas kesedihan ibu.


Bila kita tengok ibu kita marah :
Kita melawan balik.
Kita cuba sedaya upaya untuk menjelaskan keadaan kita.
Kita juga mungkin memilih untuk mendiamkan diri.
Tapi dalam hati :
Kita tetap berfikir yang kita bukan punca kepada kemarahan ibu. Hanya memohon maaf di dalam hati.
Align Center

Persoalannya, bila kita tengok individu-individu tersebut dalam kehidupan kita, melihat kitaran emosi mereka, apa sebenarnya yang kita lakukan? Adilkah pilihan dan tindakan yang kita lakukan?

(sebenarnye.....tetibe aku rindu dengan ummi......dalam keadaan emosi yang serabut ni, memang saket otak aku dibuatnya....)

Benci Bila Dengar

salam...

adoiyai...dah la x bleh tidur...
nak buat kerja otak plak blank...
haishh~

so, aku pun bukak la channel 180 kat astro...
tengah best2 layan lagu, tetibe kuar plak lagu ni...
gile benci siot aku dengar lagu ''hujan bunga di kuala lumpur''
sian ana raffali...bukan salah dia...
cume bile aku dengar lagu tu, terus aku teringat kat si dia yang pernah menghancurkan hati aku...
dia punye caller tune lagu tu...
everytime aku kol dia, sure2 la aku dengar lagu tu....
haish~ trauma...hak hak hak...

la ni sekarang tengah dengar lagu slot akasia from the fabulous cat..
aku dah la memang tengah kecewa, melayan perasaan sedih, dan macam2 perasaan lagi....
boleh2 plak lagu ni yang kuar...
aduhai.....

makan dalam siot~

Tuesday, October 19, 2010

Berpoyo-poyoan bersama Si Tecik~

Ohoho~

Walaupun tension & stress banyak kerja....
Kamera tetap menjadi poojaan hatiku...
Wahaha~Align Center
Ni la antara hasil2 busuk tangan haku...ngeh3~

my lurvely kazen..(ni dgn kamben sebenarnye..ahaha~)

Guinea Pig yang sangat buruk....(tapi comel~)

daun-daunan..hak hak hak~

keadaan di living hall aku..

lampu-lampuan di i-city~

hmm...cukup la dulu byk ni kan? ehehe~
(Muahaha~ i love my x-digi lomo!!)

Sunday, October 17, 2010

Bila aku tengok gambar

Salam..

Baru je update blog tadi...
Tapi bila aku jengah fesbuk kawan2 aku, punye la ramai yang dah tunang, kawen, dapat anak..
Terkedu jap aku...
Tu yang tergerak nak menghakk tuihhkan perasaan kat blog aku ni...

Hmm...sedar tak sedar, rupenye dah jauh dah perjalanan hidup aku..
Dah 1 tahun aku grad rupenye...
Dan, dah 10 bulan rupanya aku memerah keringat di Kits4Kids..
Walaupun perjalanan aku dah jauh, masih banyak yang aku belum dapat capai...

Tambah2 lagi bila MEREKA-MEREKA sering bertanya soalan tragiz :
"Dah ada boyfrenz ke?"
"Bila nak kahwin?"
"Kau tu bila lagi?"
Adoii......takde ke soalan lain yang korang bleh tanye?
Tanye la bile nak makan ke?
Kereta ok ke tak ke?
Duit belanje ade lagi ke tak ke?
Ini gi tanye pasal kawen....aish~

Relax la makcik2 pakcik2 abang2 kakak2...
Saya mude lagi...baru 24...
Nanti umur 26 tahun nanti ke, baru la saya kawen...
Sekarang ni, bagilah saya hidup dengan tenang dan stabil dahulu...
Ohoho~

Sape yang taknak bahagia, tapi biarlah saya bahagia dengan kehidupan saya sekarang..
Sebab, saya juga sedang berusaha untuk mencari kebahagiaan dan hidup dengan penuh bahagia..

Che Tap!! Cik BuBu! Arghh~

Terase seperti mencurangi Che Tap pula...
Kasihan Che Tap ditinggalkan di rumah sewa...
Apa boleh buat, saye telah memilih untuk membawa Cik BuBu pulang ke Perak...
Takkan saya nak bawa 2 2 pulak...
Tapi kini saya sedar...
Yang saya amat merindui Che Tap...
Takpe la Che Tap...
Next time, i'll choose you k...
Berilah peluang kepada Cik BuBu untuk bermanja2 dengan saya dahulu k...

I MiSS U SoOOo MuCH CHE TaP!!! \(^-^)/

**kepada sesiapa yang masih belum mengenali mereka, Che Tap adalah patung beruang kesayangan saya yang berwarna coklat, telah menemani saya selama beberapa tahun. Cik BuBu pula merupakan bantal peluk Cookie Monster berwarna biru, yang baru sahaja saya beli..ohoho~

Wednesday, October 13, 2010

cHOoSE!! Mencari atau Dicari?

Apabila ada ketikanya kita terpaksa memilih, apa yang harus kita lakukan?
Memilih untuk mencari atau dicari?
Align Center
****************************************

Situasi Pertama
Sesuatu yang memang TELAH menjadi hak milik kita telah hilang. Contohnya telefon bimbit, ia telah hilang!!! Apa yang anda akan lakukan? Memilih untuk mencari handphone yang hilang atau membiarkan handphone anda mencari anda? Opkos la korang memilih untuk MENCARI kan? ahaha~

Situasi Kedua
Sesuatu yang menjadi hak milik anda untuk SEMENTARA waktu telah hilang. Contohnya, Broadband anda hilang!! Sedangkan masih ada kontrak dan masih perlu untuk dibayar! Apa yang anda akan lakukan? Memilih untuk mencari broadband tersebut atau membiarkan ia mencari anda? Opkos jugak la korang akan memilih untuk MENCARI kan? ehehe~

Situasi Ketiga
Sesuatu yang bukan milik anda, tetapi anda INGIN memilikinya, dan ianya juga hilang. Contohnya, anda sangat menginginkan iPad. Setiap hari anda akan mengunjungi kedai yang sama semata-mata untuk melihat iPad. Malangnya sau hari, tauke kedai itu memberitahu bahawa iPad tersebut telah dijual. Apa perasaan anda? Apa yang anda akan lakukan? Anda tidak membiarkan iPad itu pergi dan MENCARInya? Atau membiarkan iPad itu pergi dan membiarkan diri anda DICARI oleh iPad?


****************************************

Sebenarnya, situasi2 kat atas ni xde kaitan langsung dengan situasi aku. Sebab aku berada di persimpangan sama ada MENCARI cinta atau DICARI cinta. Cinta bukanlah iPad, atau broadband, atau handphone. Bak kate rakan FB ku, cinta tak perlu dicari tapi perlu disemai. Tapi dalam sesuatu keadaan atau situasi, kadang kala aku keliru sama ada aku perlu mencari cinta, menghampiri dan menyayangi individu yang aku sayang. Atau membiarkan cinta mencari aku, menghampiri, dan menyayangi orang yang menyayangi aku. Hmm...aku keliru...Ramai yang kata, pergilah pada orang yang sayang kita. Dalam erti kata lain, membiarkan diri DICARI cinta. Tapi, dalam mengejar CINTAL ILAHI, kita yang kena menghampiri, mengejar, dan MENCARI cinta yang hakiki itu kan?

Jadi.....kita perlu MENCARI cinta atau membiarkan diri DICARI cinta?


****************************************

Aku dah melalut makin teruk ni..ahaha~ selamat malam semua!! \(^-^)7

Monday, October 11, 2010

Cerite 1 Malam.... (^-^)

Salam...
Perghh!!! Gile berhabuk la blog aku ni..haha~
Naseb bek tak ramai follower..
Mmm...jgn la mara ye incek blog~
Saya bizi memanjang...memang payah nak membelaimu selalu...hik3~

Ok la...
Let's start the story.....

**********************************

Cerita pertama :

Alhamdulillah...
Setelah 6 tahun aku berusaha untuk berubat di merata-rata tempat,
Akhirnya semalam selesai jugak semuanya...
Aku bersyukur sangat2 ya Allah...
Aku bersyukur sangat2~

Kepada dirimu,
Tiada lagi marah, tiada lagi dendam.
Kesalahanmu, aku maafkan.
Sekarang hanya tinggal urusan di antara kamu dengan Tuhan..

**********************************

Cerita kedua

Saya dah ade kawan baru.....
Name dia Cik BuBu..
Dia warne biru dan berbulu2 ala2 bunge ros...
So, nama dia Cik BuBu la...ehehe~
Kesian Che Tap....
Sejak kehadiran Cik BuBu ni, Che Tap selalu dianak tirikan...
Takpe Che Tap.....
Saya masih menyayangi Che Tap walaupun dengan kehadiran Si BuBu ni, saya tetap sayang Che Tap....
Ok......takmau sedih2 da...hak3~

**gambar Cik BuBu tak sempat nak diupload...next time la ye...

**********************************

Cerita Ketiga

Hmm...aku sedang rindu....
Rindu si dia yang sedang jauh.....
Nasib baik la dia memang takkan baca blog haku, so xde la kantoi...
Hahahaha~

Pesanan untuk awak :
Berbaik2 lah dengan si Che Tap dan Cik BuBu ni...
Jangan cemburu dengan diorang tak tentu pasal...
Walaupun saya selalu peluk diorang, tapi saya tetap sayang awak LEBIH dari diorang..
Ehehe~


**********************************

Cerita Keempat

Saye dah ade kamera baru.....
ngeh3~
Iye saye tau saye dah cite dah....
Pasal contest yang saya cakap tu, terpakse kiv dulu..
Sebab tgh terlalu bizi tahap mesin taip..
[Eh...mesin taip bizi ke? mesin potostet la]

Saye masih kecelaruan untuk menangkap gambar menggunakan kamera itu...
Nanti la pelan2 nanti saye pandai la kan?
Ehehe~

Nak tengok gambar2 tu ade kat fesbuk saye...
Nak tau profile saye?
Hmm...carik je la sindri ek....
Ngeh3~ [jangan marah....]

**********************************

Kesimpulan :

Sebenarnya....cerita ni bermula dari bawah....
Paling atas tu adalah cerita yang paling latest...
Paling last tu cite yang agak2 suam2 kuku kaki la suhu dia...
ihihi~

Sunday, October 3, 2010

Bermain Kamera Mainan~

Muahaha!!!!
Saye sangat suke!!!!
Saye sangat suke kamera saye!!!
Biase la, kamera baru dpt...ngeh3~

Walaupun tgn ni x brape berseni not as my lil sis, tapi dgn kamera mainan ni xde la risau sgt main2 n menghancurkan seni fotografi..ngeh3~

Ni la antara picturez buruk yg dapat aku snap...ihihi~
Sila ambil perhatian juga, gambar ini tidak di edit ape2 pun (white balance ke hape) melainkan hanya dibubuh watermark menggunakan piZap.

cat!! meow~


ni hape ntah~ aku rase ni kusyen~ first time click mmg cenggini..hak3~


ni sape tau? ngeh3~ a packet of mixed nut on the paper!!


Miahaha~ seronok2!!! Pasni nanti kite wat game plak ek? Sape dpt teka gambor hape aku amik, dia dpt adiah (tapi adiah murah je la..ahaha!)...okies?? Ngeh3~

Tuesday, September 28, 2010

Posting Khas Untuk Kau!

Ya Allah ya tuhanku!!!!
Apa la nak jadi dengan kawan aku ni?
Ko nak suh aku buat camne lagi?Align Center
Ape yang aku tulis ni ape yang aku rase.
Pade sape lagi aku nak meludah perasaan kalau x pade blog jaha**m aku ni!
Bukannye nak memalukan sape2!
Tolonglah faham! Aku dah penatlah nak jaga perasaan semua orang!

Ake sayang ko sama macam aku sayang kawan2 aku yang lain.

Aku rapat dengan orang lain ke hape ke,
Tak bermakna aku nak buang kau dari hidup aku!

Tapi kenape plak ko nak cakap aku nak jauhkan diri dari kau?
Ko yang mule dulu kan? Bukan ko ke yang senyap je tetiba & xnak tegur aku?

Aku tak paham & tak kenal ko?
Memang aku tak paham & tak kenal kau.
Ada masa ko baik sangat dengan aku, ade mase tetibe nak mara aku tak tentu pasal.
Aku leh pejam sebelah mata and abaikan je semua tu sebab ko kawan baik aku.
Tapi bila jadi camni? Bila tibe2 ko buang aku dari senarai kawan2 ko, ko ingat aku tak kecik ati ke?
Ko ingat senang ke aku nak ilangkan rase marah tu?
Ko ingat senang ke aku pujuk ati aku n ilangkan rase kecik ati aku? It takes time!

Memang ko ego!
Ade ko mintak maap? Ade ko tanye knape tetibe aku senyap je? Ade ko sms tanye aku ok ke x?
Ade? Ade? Xde kn? Ko pakat senyap camtu je kan?
Aku tau ko bleh idup sindri n tak payah bantuan aku lagi dah sekarang.
Ko banyak kawan yang boleh tolong ko.
Setakat ilang sorang kawan macam aku ni, ape de hal sangat kn? Bukannye very big lost pade ko kan?

Good la! As long as aku tau kau happy pun cukuplah.
Sebab aku tau aku bukan kawan yang baik untuk kau!
Aku kan minah kepoh, suke sakitkan ati kau, suke wat ko terase!
Tahniah la sebab berjaya buang aku dari kelompok kawan2 kau!
At least, ko xde la nak kecik ati or terase dgn kate2 aku lg kn?

*******************************
p/s : nasib baik blog ni xramai follower. kalau x, sumpah aku kene kutuk sebab luahkan perasaan kat blog.Tapi ni kan blog aku? Suke ati aku la nak tulis ape pun kan? ngeh3~

Saturday, September 18, 2010

Tadi Ummi Pesan~

Tadi saya jalan2 dengan ummi + adik.
Kitorang gi Ipoh.
Mm..ekceli, kitorang gi Rumah Anak Yatim Baitul Aini kat Simpang Pulai.
Pastu, on da way balik tu singgah la Tesco Pengkalan, makan kat sana.

Tengah2 time makan tu, macam mana ntah boleh terbukak plak cite pasal jodoh2 ni.
Adik bongsu aku ni cakap dia tak penah la kapel dengan orang yang lagi tua dari dia.
Biasanya sebaya atau muda sket dari dia.

Tu yang tetiba ummi aku pesan :
Pegi la ngorat senior kamu~

Pergh! nak tercekik gak aku tetiba mak aku pesan cenggitu...
Wahaha~
Sempoi la mi...ade ke suh anak sindri yang gi ngorat...
Wahaha~

Friday, September 17, 2010

Majlis Pertunangan Saya

Aish~ Aku dah berdebar-debar dah ni.
Kejap-kejap aku tengok jam.
Kejap-kejap aku betulkan tudung.
Kejap-kejap aku tengok make up aku dah cair ke hape.
Rombongan wakil pihak lelaki dah sampai.
Ada kat ruang tamu tu.
Tengah dok balas-balas pantun.
Aku dah panas + berdebar-debar + cuak + macam2 perasaan lagi.
Dah macam rojak dah dalam hati aku ni.
Lepas semua dulang hantaran daripada pihak aku dibawa keluar, aku duduk atas katil.
Siap sedia sekejap lagi wakil pihak lelaki nak sarungkan cincin.
Tiba-tiba aku nampak student aku (Ah Chong --> kompom la bukan nama sebenar), amik cincin tunang aku dari atas dulang hantaran.
Aku dah cuak!
Boleh2 dia gi amik cincin tu n said "teni xia"
Adoi....
"Ah Chong! Give it back to me! Give back my ring!" aku dah start nak kuar suara tarzan dah ni.
"teni xia" muka slamber je dia dok ulang2 teng xia tu sambil jalan-jalan.
Orang dah la ramai kat ruang tamu tu, dengan baju aku ni lagi, payah nak melangkah besar2.
Aku dah memang nak naik hangen ni....
Tiba-tiba.....

"Assalamualaikum....Atuk! oh Atuk!" suara Upin Ipin dari handphone aku...ada sms la tu.. Nasib baik aku terus terjaga bila handphone aku berbunyi. Kalau tak, mau menangis aku bila cincin tunang aku, student aku bawak lari. Dan...nasib baik jugak la semua tu hanyalah MIMPI... Kalau tak, mahu terkujat gak aku tetiba je kena bertunang.. Wahaha~

nasib baik la ini semua hanyalah mimpi~ ihihi~

Wednesday, September 15, 2010

Perihal Lelaki

Salam.

Arini aku nak bercerita perihal lelaki2 yang berada di sekeliling aku.
Haip~ ini bukan bermakna yang aku ni kaki jantan ke, desprado ke, atau playgirl.
Ini cuma berkongsi pengalaman dan pendapat mengenai lelaki2 yang berada dalam lingkungan kehidupan aku.

***************************************

1. Lelaki Ego & Tak Sensitif
Ni perihal kawan baik aku. Aku dengan dia memang kamceng tapi kitorang tak kapel. Aku tak tau la dia ni betul2 ngeng atau pura2 ngeng. Memang tak sensitif atau pura2 tak sensitif. Ego tahap KLCC gak mamat ni. Baru2 ni kitorang gaduh. Aku tak tau la dia ni sedar ke tak yang aku dah kecik ati dengan dia. Ke aku sendiri je yang terase kitorang gaduh, tapi dia tak rase pape pun? Haish~ parah gak camni. Yelah~ Takkan aku tetibe nak mintak maap dengan dia sedangkan terang2 bukan salah haku..haish~

2. Lelaki Pura2 Jual Mahal
Ni lagi satu kisah. Dia ni pun rapat dengan aku gak. Kes dia ni plak, jeles bila member dia yg sorang ni (girl) nak rapat dengan orang lain. Wahai incek, kalau dah terang2 yang u jeles bila dia rapat dengan orang lain, kompom2 la u suke kat dia. Lagi nak pura2 jual mahal ke? Kalau dia pegi kat orang lain baru la u menganga. Kalau dia pun dah bagi hint2 yang dia pun suka kat u, watpe la u nak jual mahal? Konon2 nak jaga air muka la tu..wahaha~ perlu ke u nak jual mahal bila u sedar yang u suka kat dia n dia pun suka kat u? haish~ pelik aku dengan perangai member aku yang sorang ni..

3. Lelaki Tak Sedar Diri
Ni plak lain kesnya. Ni kira ada pertalian saudara dengan aku gak la. Dah kahwin, ada anak sorang n sangat comel. Tapi tengah angau kemaruk dengan sorang minah ni. Satu tempat kerja dengan dia rasanya. Siap bergambar sama, mms, sms, sume ade la. Aku dah cuak dah dengan mamat ni. Biar betul? Berani gila siap tunjuk mms n sms dia dengan minah tu pada aku. Yang minah tu pun satu SENGAL! Dah terang2 dia tu suami orang, tak payahlah nak melayan lebih2 sangat. Kalau ko tak layan aku rase takde la mamat ni angau makin teruk! Tak salah aku minah tu kenal wife mamat ni. So? Ko takde rasa bersalah ke bila ko sms mesra2 camtu dengan suami dia sedangkan wife dia ko kenal? Mamat ni pun satu gak. Mencari pasal jugak. Haish~ sabor je la.

4. Lelaki
Hmm..yang ni takde kategori sebab aku respek kat dia. Sebab dia bapak aku. Sure la aku respek kat dia.Ohoho~ Ayah aku dah banyak susah untuk family dia. Aku memang tak rapat sangat dengan ayah aku, tapi aku tetap sayang dia. Susah senang, terlebih terkurang, tu je lah satu-satunya ayah yang aku ada. Takkan ada orang lain yang boleh ganti ayah aku. \(^-^)/

***************************************

So....itulah antara kisah lelaki2 yang berada di sekitar aku. Adik beradik aku semuanya girl. So ayah aku je la satu2nya lelaki dalam rumah aku. Jadi, kebanyakan penilaian aku terhadap lelaki adalah berdasarkan lelaki yang rapat dengan aku [maksudnya kawan2 aku la]..hehe~

Saturday, September 11, 2010

MaGiC oN 10.09.10

CREDiT To MY LiL SiS YaNG aDE MaGiC Di TaNGaNNYE~ MuaHaHa~

Tak payah cakap banyak..
Tengok je gambor2 ni..
Tau la korang meriah ke x raye kitorang...miahaha~

*************************************

baby Qis yang sangattt shumill~


Meriahkan raya kami? ehehe~


Cucu2 Tok Nor & Opah Enon~ ohoho~


Kami yang jelita~


Kami yang cumil & ayu~

SELAMAT HARI RAYA!!!

*******************************

to be continued~

Thursday, September 9, 2010

MaLaM RaYE!!

Eh~ dah nak pergi dah Ramadhan ni rupenye..
Hmm...brape lah nilai amalan aku untuk Ramadhan kali ni?

***********************

Bila Ramadhan nak pergi,
Syawal pula yg bakal menghampiri.
Orang sume sebok mengemas, tapi umah aku xde la nak kemas beria sangat.
Ohoho~

Tahun ni mak aku semangat sket..
Dia dok semangat menjahit langsir utk umah aku..
Ye la...dah 3 thn +++ x tukar langsir...wahaha~
Sebelum tu pun, dah dok semangat gi bli set jug baru la, bli bekas kuih raya la..
Aku ikutkan aje lah..
Aku kan sayang mak aku lebih, sure la aku ikutkan je kerenah mak aku tuh~ wohoho~

Semalam, adik2 aku semangat menjahit baju..
Oppss...jahit labuci kat baju...diorang dok semangat meng'alter baju masing2..
Aku relax je...aku juz nk tmbh dat kat baju aku..
Tapi disebabkan aku ni memang buta kayu pasal menjahit ni, aku suh mak aku je la yg buat...
Wahaha~ ye la..dah alang2 dia menjahit langsir n meng'alter baju raye bapak aku, sure2 la aku pun nak tumpang sekaki...

Ni mak aku masih lagi menjahit..
Tapi baju aku dah siap dah la..
La ni, bapak aku plak dok sebok masak kat dapur..
Bapak aku memang superb bab memasak ni..
Ni dia tgh masak sup..power beb sup bapak aku..
Tak percaye dtg la umah aku..wahaha~

Orang dok sebok mengemas & menjahit,
aku dengan jayanya dah macam org kecelaruan.
Tangan ni dah berkaler2 dah..
Biru, merah, kuning, sume ade..
NI sume gara2 dakwat printer yg tertumpah! Adoiii~

Ni aku tgh relax2 dpn pc n update blog...
Jap lg aku nak isi kuih raya dalam balang..
Harap2 penuh la balang tuh...
Wahaha~

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.
MAAF ZAHIR & BATIN

*************************
malas nak upload gambor~ wihihi~

MaRi MELiHaT~

Saya telah membaca satu artikel yang sangat menarik!

Melihat Dengan Mata Hati

Semoga kita bersama mendapat manfaatnya..

Wednesday, September 8, 2010

KaD RaYE uNTuK SEMua!!!!


SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI!!!
[in advance a few days]
MAAF ZAHIR & BATIN
BUAT SEMUA UMAT ISLAM & SAUDARA SESAMA MUSLIM!!

Kepada semua rakan-rakan :
SRI ABIM, JOHOR
MAAHAD AN-NUR, BENUT
MAAHAD PONTIAN, JOHOR
MAAHAD AL-MIZAN, KUALA KANGSAR
SMK LAMBOR KIRI, PERAK
SMK DATO ABDUL RAHMAN YAAKOB, BOTA
SMKA SULTAN AZLAN SHAH, SERI ISKANDAR
UNIVERSITI MALAYSIA SABAH
SEKOLAH PSIKOLOGI & KERJA SOSIAL
COURSEMATES PSIKOLOGI KANAK-KANAK & KELUARGA
VTO's COURSEMATE, SEREMBAN
GEMS STC 03, SENAI
COMPANY 5 - HJ MOTOR GROUP
KITS4KIDS FOUNDATION
ALL RAMians
TO ALL MY BELOVED FRIENDS!!
[yang tak termasuk dalam mane2 group ek~ hihi~]

Dah jauh rupanya perjalanan hidup aku..
Semakin jauh aku menelurusi perjalanan hidup ni,
Makin aku sedar yang terlalu banyak hati yang telah aku sakiti secara sedar mahupun tidak.
Maafkan aku. (^-^)/

Tuesday, September 7, 2010

KaLau CiNTa (^-^)v

Kalau CINTA, jangan kacau.
Kalau SAYANG, tak perlu marah.
Kalau IKHLAS, tak minta berbalas.
Serahkan cintamu pada YANG PUNYA CINTA.
(kalau cinta - aliff aziz feat joanna)

Lagu yang sangat menarik lirik dia.
Walaupun lagu ni bukan lagu nasyid atau lagu2 yang berunsurkan kerohanian mahupun keagamaan.
Tapi lagu ni ajar aku erti untuk menyayangi seseorang dengan seikhlas hati.
Tak perlu meminta untuk dibalas rasa sayang itu.
Cukuplah dengan memulangkan kembali rasa sayang itu kepada Yang Empunya & Yang telah menganugerahkan rasa cinta & sayang itu di hati manusia.

Terima kasih Ya Allah atas kurniaan rasa cinta & perasaan kasih itu.
Lemparkanlah rasa sayang itu di hati insan2 yang selayaknya.
Taburkanlah rasa cinta itu di hati insan2 yang sewajarnya.
Terima kasih Ya Allah.

Ikhlaskanlah hati dalam memberi kasih sayang sesama manusia kerana rasa sayang itu dianugerahkan oleh Allah untuk manusia dan selayaknya dikembalikan kepada-Nya.

Thursday, September 2, 2010

MeDLEY KeCEWa~

Sayang,
Walau kau kucinta untuk selamanya
Kita tidak bisa berdua bersama
Dan jika kau kasih jangan tanya mengapa
Kerna hatiku merana dan ku jua luka
(isabella - joe flizzow)

Air mata menjadi penawar
Akan ku simpan semua jadi kenangan
Pergilah kasih pergilah sayang
Biarkan saja kenangan berlalu antara kau dan aku
Pergilah sayang.
(pergilah sayang - ella & korie)

wahaha~ seronok gak main gabung2 & rojak2 kan lagu2 ni..muahaha~

GaNGuaN EMoSi vs TEDDY BEaR~

SaLaM SuME~

JuZ NaK BaGiTau YaNG :

saya sedang mengalami gangguan emosi yang maha dahsyat sekarang.
sila jangan mencarik pasal dengan saya.
mohon doakan emosi saya akan stabil semula....wuwuwu~ (T-T)

******************

ANoTHER SToRY

tadi tengah tensen2 ni, bukak la satu website ni...
huk alohh~ cumil gile teddy bear tu..
besor nak m*mp*s!!! gile la comel kot teddy bear tu...
tak percaye? sile la nengok sindri...



besor kan?
ade lagi sampai 3.0 meter...
gile bapak punye besor..wahaha~
(tapi ade ke org nak beli teddy bear 3 meter? creepy kot~ wahaha~)

soo...sape2 yang baik hati..
saye rase emosi saye akan stabil semula sekiranya anda menghadiahkan saya teddy bear ini...
muahaha~ sila la tgk sindri kat website ni

teddy bear besar nak m*mp*s sila la klik..ohoho~

**************

~CERITA TAMAT~

Sunday, August 29, 2010

KENaPE??

Salam..

saje je nak mengarut sket di tgh hari ni..ohoho~
arini aku xde wat ape pun, walhal ade je assignment yg xsiap lg.. [hadoii~]
tapi dalam bizi2 n tensen2 ni pun, bleh aje aku online n berfesbuk.. [wahaha~]
byk posting yg aku bace...xkire la kat blog ke, status ke, video yg diorg tagged ke...
tapi topik lebih kurang sama je..

"memahami hati lelaki/wanita"

yang guyz nye ckp pasal hati lelaki
yang girlz plak ckp pasal hati wanita
2 2 nak difahami..
motif utama? kasih sayang, cinta, keluarga..

kita sebok nak org paham kita..
kita sebok nak org setuju dgn pendapat kita...
kita sebok nak org tau isi hati kita...

tapi kita paham x isi hati org lain?
kita paham x hak & pendapat org lain?
dan yang paling penting?
kita paham x dengan diri kita sendiri?

kadang2, kite akan perasan posting yg berkaitan dgn kekeliruan terhadap diri sendiri/org lain...
contoh?

"aku xpaham dgn diri aku sindri"
"hape yang xkena dgn haku neyh??"
"apesal Dia xpaham isi hati aku"
"kenapelah si dia ni kuat majuk?"
"awat la aku ni degil sangat?"

n macam2 lagi...
camne org nak paham ko klu ko sindri xphm pasal diri ko?
camne ko nak phm pasal org lain sedangkan ko sindri xphm ttg diri ko sindri?
kn? kn? kn?

so?? masih nak org lain memahami diri kita lagi?
cuba la fahami diri kita sendiri dahulu..
pastu barulah kita dapat bukak mata luas2, tadah telinga lebar2, hati akan berkata dgn kuat, tingkah laku akan dizahirkan..

[menulis bukan untuk mengkondemkan org lain..sekadar berkongsi pendapat dan pengalaman sbb aku sendiri kdg2 keliru dgn diri aku...camne org nak paham aku? kn? wahaha~]

MENGENaLi PERSoNaLiTi DiRi SENDiRi~

1. ORANG YANG TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut, selalu menyalahkan orang lain

2. ORANG BANGANG
Orang yang menahan kentutnya berjam jam

3. ORANG YANG BERWAWASAN JAUH
Orang yang tahu bila dia hendak kentut

4. ORANG SENGSARA
Orang yang nak kentut tapi tak boleh kentut

5. ORANG YANG MISTERI
Orang yang kalau kentut, orang lain takkan tahu

6. ORANG YANG GUGUP
Orang yang tetiba tahan kentutnya bila tiba masa untuk kentut

7. ORANG YANG PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu menganggap kentutnya berbau harum

8. ORANG YANG SADIS
Orang yang kentut di katil, terus mengibaskan kentutnya pada katil orang lain

9. ORANG YANG PEMALU
Orang yang kalau kentut selalunya tak berbunyi tapi selalu merasa malu sendiri

10. ORANG YANG STRATEGIK
Orang yang sering menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak agar tidak didengari oleh orang lain

11. ORANG YANG *****
Orang yang dah kentut, kemudian menarik nafas untuk menggantikan angin yang keluar

12. ORANG YANG PELIK
Orang yang kalau terkentut, mengeluarkannya sedikit-sedikit sampai bunyi "tit - tit - tittttt"

13. ORANG YANG SOMBONG
Orang yang kalau kentut selalu berasa bangga dengan kentutnya

14. ORANG YANG PERAMAH
Orang yang sering mencium kentut orang lain

15. ORANG YANG TIDAK SUKA BERGAUL
Orang yang selalu kentut bersembunyi

16. ORANG YANG AKUATIK
Orang yang selalu kentut dalam air sampai berbunyi "blekutuk - blekutuk - bloop -bloop -bloopp"

17. ORANG YANG ATLIT
Orang yang kalau kentut, sering mengeluarkan tenaga dalaman

18. ORANG YANG JUJUR
Orang yang sering mengaku apabila terkentut

19. ORANG YANG PINTAR
Orang yang boleh menilai bau kentut seseorang

20. ORANG YANG ROMANTIK
Orang yang sering memuji-muji kentut pasangannya tu merdu dan wangi...

21. ORANG YANG BERKEYAKINAN TINGGI
Orang yang kuat dengan bunyi yang kuat

22. ORANG YANG ARTISTIK
Orang yang kentut dengan nada yang mendayu-dayu

23. ORANG YANG PENAKUT
Orang yang terkentut apabila disergah

24. ORANG YANG GAGAH
Orang yang mampu kentut berjam-jam lamanya tanpa henti

25. ORANG YANG RENDAH KAWALAN KENDIRI
Orang yang tidak sedar bila dia kentut.


Jadi...manakah yang mewakili personaliti anda?
Fikir-fikirkanlah~

[wahaha~ ni aku copy from ehoza.com. tapi aku edit & tambah lagi sket personaliti tu..ohoho~]

Saturday, August 28, 2010

SaYa KENaL SaYaNG SaYa~

Salam...

Buat sayangku yang dirindui...
Cehh..ayat xbleh blah...
Xde maknenye nak buat ayat jiwang2 ni...wahaha~

*************

Lately, macam2 mende yang jadi...
Haishh~ Naik penat pun ade...

On Wednesday (25/08/2010), boleh plak kene sakit mate...
Masalahnye sakit tu sampai dgn muka sekali sakit...
Sampai ke pipi bleh sakit...haishh~
Dr. kate sbb fungus infection + allergy...
Last2 dapat MC 2 ari...
So, aku pun balik la kampung...
Balik kampung, bleh plak bawak ummi kuar jenjalan beli barang...
Haaa...tu lagi satu cerite...
Tu nanti la aku wat posting lain...wahaha~

Pastu, sepatutnye, arini (Sabtu, 28/05/2010) ade rehearsal sport day...
aku yoo yoo oo la pergi bangun pagi2 sbb nak gerak balik kl awal..
pecut la bawak keta laju2...sbb nak sampai kl awal...
last2 bila sampai kat skola, baru aku dpt tau yg sport day rehearsal tu dah cancel!!
wadafak......aku yoo yoo je kalut2 ingat dah lambat...hampeh!!!

last2...dok umah je la....
incek sayang plak ade hal...
haishhh~

*************

sebut pasal incek sayangku ni...
haishh~ mencari pasal btul dia semalam...
ade ke pasal cakap cmtu dgn aku....
menyakat tak kena masa....
pastu baru gelabah bile aku dah nak letak phone....
huhuhu~ padan muke...

tadi tepon dia jap, aku bgtau la yg aku dah sampai kl dah...then kitorg sembang2 la mcm biasa...
the way he talked yg dia macam jeles bile aku bgtau yg aku nak kuar dgn besfren aku si ejal tu...
ahahaha~ ingatkan xtau jeles langsung...
ye la...memang susah gile nak dengar dia ckp sayang or miss u...
dia juz bg hint2 je...nak tunggu dia sebut?
alamatnya, gajah bertelur baru dia cakap kot...wahaha~

jangan risau la incek sayangku...
saya percaya awak & awak juga sepatutnya percaya pada saya..
sebab........saya kenal sayang saya....
ohohoho~

*************

ahhh~ aku melalut makin ke laut ni...
baik aku stop sekarang...wahaha~

;+: salam :+:

Friday, August 27, 2010

aDuHai~ MELELEH aiR LiuR~

Salam..

Mintak maap bebanyak ye...
Ini tiada kaitan langsung dgn sebarang bentuk atau jenis makanan mahupun minuman...
Tapi berkaitan dengan BAJU~
Yess...baju..baju tu wat air liur aku meleleh nak.....
Alahai sayangku....
You blanje I satu baju ni bleh?





Siyes...mmg tengok, terus jatuh chenta pandang pertama...
(**sayang...u jgn mara ye..ni baju je..hak3~)

tgk kat website ni...
memang baju2 dia chantek gile~
harge pun not bad la..

klik la kat sini~

Thursday, August 26, 2010

Masa Untuk Tersenyum Lebar Lagi!!!

Muahaha~
Terima kasih sebab buat saya senyum lagi semalam...
Awak buat saya tersenyum lebar time saye betul2 tengah penat dengan macam2 masalah...
Awak buat saya tersenyum lebar time saye betul2 tengah letih dengan macam2 kerja...
Terima kasih sangat2~
Terima kasih sebab buat saya tersenyum lagi...
\(^-^)/