PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Sunday, August 29, 2010

KENaPE??

Salam..

saje je nak mengarut sket di tgh hari ni..ohoho~
arini aku xde wat ape pun, walhal ade je assignment yg xsiap lg.. [hadoii~]
tapi dalam bizi2 n tensen2 ni pun, bleh aje aku online n berfesbuk.. [wahaha~]
byk posting yg aku bace...xkire la kat blog ke, status ke, video yg diorg tagged ke...
tapi topik lebih kurang sama je..

"memahami hati lelaki/wanita"

yang guyz nye ckp pasal hati lelaki
yang girlz plak ckp pasal hati wanita
2 2 nak difahami..
motif utama? kasih sayang, cinta, keluarga..

kita sebok nak org paham kita..
kita sebok nak org setuju dgn pendapat kita...
kita sebok nak org tau isi hati kita...

tapi kita paham x isi hati org lain?
kita paham x hak & pendapat org lain?
dan yang paling penting?
kita paham x dengan diri kita sendiri?

kadang2, kite akan perasan posting yg berkaitan dgn kekeliruan terhadap diri sendiri/org lain...
contoh?

"aku xpaham dgn diri aku sindri"
"hape yang xkena dgn haku neyh??"
"apesal Dia xpaham isi hati aku"
"kenapelah si dia ni kuat majuk?"
"awat la aku ni degil sangat?"

n macam2 lagi...
camne org nak paham ko klu ko sindri xphm pasal diri ko?
camne ko nak phm pasal org lain sedangkan ko sindri xphm ttg diri ko sindri?
kn? kn? kn?

so?? masih nak org lain memahami diri kita lagi?
cuba la fahami diri kita sendiri dahulu..
pastu barulah kita dapat bukak mata luas2, tadah telinga lebar2, hati akan berkata dgn kuat, tingkah laku akan dizahirkan..

[menulis bukan untuk mengkondemkan org lain..sekadar berkongsi pendapat dan pengalaman sbb aku sendiri kdg2 keliru dgn diri aku...camne org nak paham aku? kn? wahaha~]

MENGENaLi PERSoNaLiTi DiRi SENDiRi~

1. ORANG YANG TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut, selalu menyalahkan orang lain

2. ORANG BANGANG
Orang yang menahan kentutnya berjam jam

3. ORANG YANG BERWAWASAN JAUH
Orang yang tahu bila dia hendak kentut

4. ORANG SENGSARA
Orang yang nak kentut tapi tak boleh kentut

5. ORANG YANG MISTERI
Orang yang kalau kentut, orang lain takkan tahu

6. ORANG YANG GUGUP
Orang yang tetiba tahan kentutnya bila tiba masa untuk kentut

7. ORANG YANG PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu menganggap kentutnya berbau harum

8. ORANG YANG SADIS
Orang yang kentut di katil, terus mengibaskan kentutnya pada katil orang lain

9. ORANG YANG PEMALU
Orang yang kalau kentut selalunya tak berbunyi tapi selalu merasa malu sendiri

10. ORANG YANG STRATEGIK
Orang yang sering menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak agar tidak didengari oleh orang lain

11. ORANG YANG *****
Orang yang dah kentut, kemudian menarik nafas untuk menggantikan angin yang keluar

12. ORANG YANG PELIK
Orang yang kalau terkentut, mengeluarkannya sedikit-sedikit sampai bunyi "tit - tit - tittttt"

13. ORANG YANG SOMBONG
Orang yang kalau kentut selalu berasa bangga dengan kentutnya

14. ORANG YANG PERAMAH
Orang yang sering mencium kentut orang lain

15. ORANG YANG TIDAK SUKA BERGAUL
Orang yang selalu kentut bersembunyi

16. ORANG YANG AKUATIK
Orang yang selalu kentut dalam air sampai berbunyi "blekutuk - blekutuk - bloop -bloop -bloopp"

17. ORANG YANG ATLIT
Orang yang kalau kentut, sering mengeluarkan tenaga dalaman

18. ORANG YANG JUJUR
Orang yang sering mengaku apabila terkentut

19. ORANG YANG PINTAR
Orang yang boleh menilai bau kentut seseorang

20. ORANG YANG ROMANTIK
Orang yang sering memuji-muji kentut pasangannya tu merdu dan wangi...

21. ORANG YANG BERKEYAKINAN TINGGI
Orang yang kuat dengan bunyi yang kuat

22. ORANG YANG ARTISTIK
Orang yang kentut dengan nada yang mendayu-dayu

23. ORANG YANG PENAKUT
Orang yang terkentut apabila disergah

24. ORANG YANG GAGAH
Orang yang mampu kentut berjam-jam lamanya tanpa henti

25. ORANG YANG RENDAH KAWALAN KENDIRI
Orang yang tidak sedar bila dia kentut.


Jadi...manakah yang mewakili personaliti anda?
Fikir-fikirkanlah~

[wahaha~ ni aku copy from ehoza.com. tapi aku edit & tambah lagi sket personaliti tu..ohoho~]

Saturday, August 28, 2010

SaYa KENaL SaYaNG SaYa~

Salam...

Buat sayangku yang dirindui...
Cehh..ayat xbleh blah...
Xde maknenye nak buat ayat jiwang2 ni...wahaha~

*************

Lately, macam2 mende yang jadi...
Haishh~ Naik penat pun ade...

On Wednesday (25/08/2010), boleh plak kene sakit mate...
Masalahnye sakit tu sampai dgn muka sekali sakit...
Sampai ke pipi bleh sakit...haishh~
Dr. kate sbb fungus infection + allergy...
Last2 dapat MC 2 ari...
So, aku pun balik la kampung...
Balik kampung, bleh plak bawak ummi kuar jenjalan beli barang...
Haaa...tu lagi satu cerite...
Tu nanti la aku wat posting lain...wahaha~

Pastu, sepatutnye, arini (Sabtu, 28/05/2010) ade rehearsal sport day...
aku yoo yoo oo la pergi bangun pagi2 sbb nak gerak balik kl awal..
pecut la bawak keta laju2...sbb nak sampai kl awal...
last2 bila sampai kat skola, baru aku dpt tau yg sport day rehearsal tu dah cancel!!
wadafak......aku yoo yoo je kalut2 ingat dah lambat...hampeh!!!

last2...dok umah je la....
incek sayang plak ade hal...
haishhh~

*************

sebut pasal incek sayangku ni...
haishh~ mencari pasal btul dia semalam...
ade ke pasal cakap cmtu dgn aku....
menyakat tak kena masa....
pastu baru gelabah bile aku dah nak letak phone....
huhuhu~ padan muke...

tadi tepon dia jap, aku bgtau la yg aku dah sampai kl dah...then kitorg sembang2 la mcm biasa...
the way he talked yg dia macam jeles bile aku bgtau yg aku nak kuar dgn besfren aku si ejal tu...
ahahaha~ ingatkan xtau jeles langsung...
ye la...memang susah gile nak dengar dia ckp sayang or miss u...
dia juz bg hint2 je...nak tunggu dia sebut?
alamatnya, gajah bertelur baru dia cakap kot...wahaha~

jangan risau la incek sayangku...
saya percaya awak & awak juga sepatutnya percaya pada saya..
sebab........saya kenal sayang saya....
ohohoho~

*************

ahhh~ aku melalut makin ke laut ni...
baik aku stop sekarang...wahaha~

;+: salam :+:

Friday, August 27, 2010

aDuHai~ MELELEH aiR LiuR~

Salam..

Mintak maap bebanyak ye...
Ini tiada kaitan langsung dgn sebarang bentuk atau jenis makanan mahupun minuman...
Tapi berkaitan dengan BAJU~
Yess...baju..baju tu wat air liur aku meleleh nak.....
Alahai sayangku....
You blanje I satu baju ni bleh?





Siyes...mmg tengok, terus jatuh chenta pandang pertama...
(**sayang...u jgn mara ye..ni baju je..hak3~)

tgk kat website ni...
memang baju2 dia chantek gile~
harge pun not bad la..

klik la kat sini~

Thursday, August 26, 2010

Masa Untuk Tersenyum Lebar Lagi!!!

Muahaha~
Terima kasih sebab buat saya senyum lagi semalam...
Awak buat saya tersenyum lebar time saye betul2 tengah penat dengan macam2 masalah...
Awak buat saya tersenyum lebar time saye betul2 tengah letih dengan macam2 kerja...
Terima kasih sangat2~
Terima kasih sebab buat saya tersenyum lagi...
\(^-^)/

Saturday, August 21, 2010

Gigih Di Bulan Ramadhan Part 2

Salam Aidilfitri..eh...blom raye lagi...
Salam Ramadhan buat semua..muehehe~

Tetibe semangat plak nak raye kan?
Sedar x sedar dah 11 ari kite sume pose..
Alhamdulillah aku masih diberi kekuatan oleh-Nya untuk terus menunaikan ibadah ini...

Hmm...dah melalut2 mcm ceramah plak...
berbalik kepade tajuk posting arini..
Aku masih lagi gigih untuk terus memasak di bulan pose ni..
Ntah la...mcm xberminat je nak pegi bazar ramadhan for this year...
Apesal ntah, haku pun xtau...

Jadi, untuk meneruskan aktiviti tradisi, memasak sambil berperang di dapur,
Aku dan housemateku (Cik Farha), dgn gigihnya telah keluar untuk membeli bhn2 utk memasak arini..

Pengembaraan kami untuk mencari bahan2 keperluan bermula sekitar jam 3.30pm..
Setelah bersiap2 cantik & ayu, maka berjalanlah kami ke Mid Valley~
Wahh...jangan terperanjat! Kami pergi berjalan kaki ke stesen bas sebelum meneruskan perjalanan ke Mid Valley dengan menaiki bas.. (wahahah~)

Setibanya kami di Mid Valley (dah mcm buat karangan time exam plak~),
Aku mencari brg2 keperluanku dahulu, sementara Cik Farha pergi membayar bil2.
Kami adalah insan2 prihatin yg sering membayar bil walaupun agak lewat..
(motif yg berkaitan dgn cite ni? xde pun~)

Setelah semua urusan selesai, maka kami pun berjumpalah di Carrefour.
Sotong merupakan makhluk utama & pertama yang kami buru.
Setelah membuat pertimbangan sewajarnya, 4 ekor sotong yang agak besar telah menjadi mangsa kami.
Pengembaraan diteruskan dengan mencari beberapa jenis makanan berkhasiat lain yang juga dikenali sebagai sayur-sayuran.
Setelah senarai keperluan penuh, kami pun membuat pembayaran.
Hajat di hati nak lari je...
Tapi apekan daya..kang tak halal pulak makanan2 kitorg...

Setibanya kami di rumah, acara berperang pun dimulakan.
Nasik awal2 lagi sebelum kuar umah kitorg dah masak..
Jadi dengan semangatnya, kami berperang di dapur..
Bersemangat waja memotong bawang, sotong, & sayur-sayuran,

Maka...hasilnya.......


sotong masak sambal yang menyelerakan~
sayur campur yg berkhasiat & enak~



Thursday, August 19, 2010

Masa Untuk Tersenyum Lebar!!!

Walau pun sebentar,
Terima kasih sebab buat saya tersenyum lebar hari ini!!!
Sukenyeee!!!!

Terima kasih dear!!!!
Terima kasih sangat2!!!

Saya happy!!!
Masa untuk tersenyum lebar sekarang!!!

Wednesday, August 18, 2010

PERiNGaTaN~

Mengingatkan diri sendiri yang semakin lalai~
Berusaha berubah menjadi yang terbaik.


Dosa 24jam di Facebook (klik la kat sini)

Monday, August 16, 2010

Sesudu Bubur Untuk Ibu

Malam itu saya lihat ibu membuka penutup tin yang diletakkan di penjuru rumah. Ibu menggoncang-goncang dan meraup butiran beras di dalam tin itu. Hanya ada dua tin susu sahaja yang masih berbaki. Beras sudah hampir habis rupanya. Pada siapa ibu hendak mengadu? Ayah? Saya tahu, ibu tidak mahu memikirkan perkara itu.

Ibu mengerling ke arah kami yang masih belum makan. Saya lihat ibu ambil sedikit beras dari dalam tin susu itu, kemudian memasukkannya ke dalam periuk. Air dituang sehingga penuh. Setelah hampir setengah jam, ibu masukkan ke dalam sepuluh buah pinggan yang sudah tersedia.

Bubur nasi itu berasap. Seorang demi seorang anaknya dipanggil sehingga adik kami yang paling bongsu. Makanlah kami sepuluh beradik ini sehingga pinggan licin bersih. Malam itu kami tidur dengan nyenyaknya.

Pagi, kami bangun untuk bersarapan dan saya perhatikan, ibu menyalakan api untuk memasak. Ibu mengambil baki beras di dalam tin susu. Sekali lagi ibu membuat bubur yang cair.

Seperti semalam juga, kami menghirup bubur sehingga habis. Bubur itu, walaupun cair, saya rasakan begitu enak sekali. Kami mengadu tidak cukup tetapi saya lihat ibu menyibukkan dirinya membasuh pinggan dan periuk. Ibu seperti tidak mahu melayan permintaan kami.

Tengah hari itu pun begitu. Bubur nasi yang cair untuk kami sepuluh beradik. Setiap kali waktu makan, saya perhatikan ibu pasti menadah tangan bersyukur anak-anaknya tidak kebuluran. Mungkin ibu bersyukur hari ini kami dapat menyambung nyawa untuk sehari dua lagi. Mungkin juga ibu bersyukur kerana, walaupun hidup miskin dan susah, tetapi kami tidak meminta-minta. Kemudian saya lihat ibu berpaling ke belakang.

Masuk hari yang ketiga, kakak kami yang sulung memandang ke arah ibu yang sedang duduk membelakangi kami adik-beradik. Saya tidak menyangka, seperti saya, kakak juga perasan ibu akan membelakangkan kami semasa menikmati bubur cairnya. Yang kedengaran hanyalah bunyi sudu bersentuhan dengan mangkuk.

Saya tidak tahu kenapa. Adakah ibu mahu makan sendirian dan tidak mahu diganggu? Atau, ibu tidak sampai hati untuk menatap wajah kami yang sedang kelaparan?

Perlahan-lahan kakak mengengsotkan badannya mendekati ibu. Alangkah sedihnya kakak apabila melihat rupa-rupanya ibu hanya melaga-lagakan sudu di dalam mangkuknya yang sebenarnya kosong. Tiada sebutir bubur nasi pun di dalam mangkuk ibunya!

Kakak segera berbisik kepada kami yang duduk disekelilingnya. Adik-adik yang lain turut berbisik cerita yang sama sehinggalah kepada adik yang bongsu. Kemudian kami seramai sepuluh beradik sepakat menghadiahkan sesudu bubur nasi untuk ibu.

Kami sedih. Kami tahu ibu sedang kelaparan, tetapi ibu tidak mahu memberitahu kami. Ibu berkorban untuk kami, sengaja ibu melaga-lagakan sudunya dengan mangkuk bagi membohongi kami seolah-olah ibu juga sedang menikmati bubur nasi yang dimasaknya.

Setelah semua menghadiahkan sesudu bubur, saya lihat kakak mengengsot mendekati ibu. Kemudian kakak menghulurkan semangkuk bubur cair yang kami kongsi bersama tadi.

"Makanlah mak!" kata kakak, perlahan.
ibu berpaling memandang kakak. Tanpa menyentuh mangkuk yang dihulurkan, ibu bingkas bangun, kemudian terus berlari ke bilik dan menutup pintu. Kami hanya mampu melihat titisan-titisan air mata ibu berciciran di lantai sehingga ke pintu bilik.

(Cerita seorang pendengar stesen radio & ditulis kembali oleh Zulkarnain Zakaria - Mastika 2009)

Sebesar mana pun jawatan & kedudukan kita, jangan kita lupa, atas pengorbanan & air mata ibulah kita berjaya dan berdiri di atas kaki sendiri.

Mohon ampun & maaf buat bondaku, ayahndaku. Ampunkan salah silapku. Halalkan makan minumku. Sekasar mana percakapanku, sekeras mana hatiku, sekuat mana degilku, seburuk mana sikapku, aku tetap anakmu yang selalu menyakiti hatimu secara sedar atau tidak.

p/s : ummi & ayah, jgn nangis tau bace cite ni.. (^-^)v

Sunday, August 15, 2010

oYEH! oYEH!

SaYE SuKE BLoG SaYE!!!
oYEH! oYEH!
SETeLaH BERTuNGKuS LuMuS MENG'EDiT' BaLiK BLoG YaNG xSEBERaPE Ni......
aKHiRNYE DaH BLEH MaSUK DaLaM FESBuK HaKU BaLiK~
MuaHaHa~
(aku tau korg xpaham...tapi xkesah la asalkan aku sorg je paham...ahaha~)

Gigih Di Bulan Ramadhan

Salam...

Dah terlalu lame blog ni dibiarkan bersawang...
Nasib baik x ramai follower..wahaha~

********

Hmm...sedar tak sedar dah lima ari kite puase....
Dalam 5 arini gak la aku x penah menjejakkan kaki kat bazar ramadhan...
Wuih~ pecah rekod gak tu...wahaha~
Sesuai dgn tajuk posting kali ni...
Memang ramadhan kali ni aku gigih sket...
Rajin noo nak masak utk sahur & berbuka walaupun aku sampai umah lambat...
ade la 1 kali aku gi bli makanan luar, tapi xde la gi bli kat bazar ramadhan...
tak tau knp kali ni mcm xde keinginan yang membuak2 (ayat xbleh blah) utk gi bazar ramadhan..

ni la antara menu aku sepanjang 5 ari berpuase ni :

1 Ramadhan
sahur : nasi + ikan bilis goreng kicap.
berbuka : nasi + udang masak sos.

2 Ramadhan
sahur : nasi + udang masak sos (udangnye banyak, mmg bleh di bawak ke sahur..wahaha)
berbuka : nasi goreng campur (fish cake je 3 jenis..wahaha~)

3 Ramadhan
sahur : nasi + telur dadar
berbuka : nasi + tomyam (balik meeting lambat sangat, beli je la kt kedai~)

4 Ramadhan
sahur : roti sardin goreng dgn telur
berbuka : ade org belanje ikan bakar (wahaha~)

5 Ramadhan
sahur : skipped..wahaha~
berbuka : nasi + sardin goreng + sup sayur / sayur goreng.

wahaha~ bagus kan? ni pun nak bersiap2 utk masak la ni...
xtau lg nk masak sup sayur ke sayur campur goreng...
wiwiwi~

akhir kate (eh? ade kaitan ke? wahaha~)
SELAMAT BERPUASA & SELAMAT BERBUKA
(^-^)v