PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Friday, October 29, 2010

Saya Ingat..

Saya ingat....
awak tak sayangkan saya....

Saya ingat...
awak tak pernah rindukan saya...

Saya ingat...
awak tak kesah pun pasal saya...

Saya ingat...
awak tak risau pun bila saya sakit...

Saya ingat...
awak takkan pujuk bila saya merajuk...

Saya ingat...
awak marah dan benci saya...

Tapi...

Baru saya tau...
awak sayangkan saya...

Baru saya tau...
awak memang selalu rindukan saya...

Baru saya tau...
awak sangat ambil berat tentang saya...

Baru saya tau...
awak tersangat lah risau bila saya jatuh sakit...

Baru saya tau...
awak memang mahu pujuk saya...

Tapi...

Saya tak tau...
awak tak pujuk saya sebab awak tak dapat call saya..

Saya tak tau...
awak marah bila saya degil dan tak dengar cakap awak..

Saya tak tau...
awak kecil hati bila saya degil dan lawan cakap awak...

Saya tak tau....
awak rindu saya, tapi awak malu sangat nak mengakuinya..

Saya tak tau...
awak sebenarnya juga suka & sayang pada saya....

Wednesday, October 27, 2010

Affair Dengan Datuk

Wahh...kelless tajuk posting aku kali ni...Miahaha~

Tapi bertelefon ayat2 separa cinta dengan si dia...Maka terjadilah dialog berikut :

Dia : Saya kat hotel Seri Malaysia ni. Ada seminar. Dapat bilik hotel free, padahal rumah dekat je.
Saya : Eloklah la tu. Jangan nak mengade2 gi tidur hotel. Kang yang bukan2 plak yang datang (maksud aku 'ayam2' la~)
Dia : Iye la...(nada kecewa) Hmm..semalam ada orang cakap saya hensem...
Saya : Haa?? Sape?? Laki ke pompuan??
Dia : Pompuan la. Ada Datin tu. Dia tuan rumah untuk program kitorang semalam..
Saya : Amboi...awak pun mengade2 la ek...
Dia : Apa salahnye...kalau ada datin nak bela saya, nanti bile kita kahwin senang la awak..Ada orang dah tanggung perbelanjaan saya..
Saya : Banyak lah awak...jangan nak mengade2 melayan mak datin tu..
Dia : (dalam nada ketawa mengekek2 yang sangat menyakitkan hati) xpela..apa salahnya..
Saya : Ohh..kalau camtu saya pun boleh curang la? Boleh la saya carik dato' untuk sponsor saya plak? bleh camtu?
Dia : Boleh..tapi awak kene tunggu time saya jadi dato' nnt..dalam thn dpan dapat la..
Saya : Ade ke pasal...(dalam hati aku dok mendidih..tau pun JELES! ditimpa perasan pulak encik ni....)

HMmm....Sabar je laaa....
(-_____-')

Saturday, October 23, 2010

My Menu For Today!!

Muahaha~

Disebabkan arini aku rase cam malas je nak kuar rumah....
Aku pun masak la kat umah....
So....menu aku arini.....
Taarraaa!!


kailan ikan masin


udang goreng kunyit

Bila Saya Kawen Nanti......

Bila saya kawen nanti, saya nak :
pakai baju kaler itam + purple @ hitam + biru. dan sepasang baju berwarna putih..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
tempah baju tu dengan mak kawan saya, jadi bleh jimat kos..hak3~

Bila saya kawen nanti, saya nak :
ada bubble2 sepanjang masa. ala...pakai mesin je senang, tak payah nak tiup2..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
bg hantaran yang pelik2..biar bakal suami saye ternganga..cth? bg hantaran anak patung barbie..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
suh adik saya jadi photographer wedding saye..

Bila saya kawen nanti, saya nak :
majlis tu simple, tapi meriah & ramai orang datang..

Bila saya kawen nanti saya tak nak :
bg hantaran banyak2..7 atau 9 dulang pun dah cukup..paling banyak pun 11..

Bila saya kawen nanti, saya tak nak :
pakai katering, saya nak rewang ramai2...saya nak suh ayah saye yang jadi ketua chef..

Bila saya kawen nanti, saya tak nak :
Saye tak nak tengok ummi saye nanges mase saya diakad nikahkan..

Tapi........

ummi pesan :
carik bakal menantu dia mesti macam Takuya Kimura..

ummi pesan :
mesti ada telur pindang & wajik as door gift to everyone..

MASALAHNYA sekarang......

BILA SAYA NAK KAWEN?
SAPE NAK KAWEN DENGAN SAYE? (angkat tangan!! hak hak hak)

(post mengarut ini ditujukan khas untuk insan2 yang SEBOK sangat tanye saye bila nak kawen~)



Thursday, October 21, 2010

If You're Happy \(^-^)/

If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)
If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u clap ur hand (clap! clap!)

If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)
If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u say hurray! (hurray!)

If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)
If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)
If u're happy and u know and u really want to show it
If u're happy and u know u do all two (clap! clap! hurray!)

Previous Mood : TaK GEMBiRa! uNHaPPY!
Trigger : Stomachache!
Current Mood : GEMBiRa!!! TOo HaPPY!!!!!
Trigger : Him!! He makes me smile again!!!
Conclusion : Thank You Dear!! Thank You Allah!!!

Wednesday, October 20, 2010

Bila kita tengok

(ini adalah versi untuk orang yang tengah bersedih, low self esteem, dan tengah mengalami kecelaruan emosi)


Bila kita tengok kawan baik kita bahagia :
Kita akan gembira,
Kita juga akan tumpang bahagia.
Kita akan tersenyum bila tengok dia ketawa.
Tapi dalam hati :
Kita juga ingin bahagia seperti dia. Kita harap yang kita takkan kehilangan dia.


Bila kita tengok kawan baik kita menangis :
Kita akan berusaha untuk pujuk dia,
Kita akan cuba untuk gembirakan hati dia,
Kita akan ikhtiar untuk hiburkan dia.
Tapi dalam hati :
Kita sebenarnya tak nak dia terus terluka, walaupun kita tengah berduka.


Bila kita tengok kawan baik kita marah :
Kita cuba kawal kemarahan kita,
Kita cuba untuk jelaskan pada dia,
Kita juga berusaha untuk meminta maaf padanya.
Tapi dalam hati :
Salah siapa sebenarnya? Kita terpaksa mengalah kerana tak mahu kehilangannya.


Bila kita tengok kekasih hati kita bahagia :
Kita sangat2 gembira.
Kita sangat berharap dia akan terus bahagia bersama kita.
Kita berharap dia akan terus disisi kita.
Tapi dalam hati :
Kita harap sangat dia dapat menerima segala kekurangan kita, yang masih kita sembunyikan.


Bila kita tengok kekasih kita bersedih :
Kita terus berada disisi dia.
Kita terus bagi sokongan pada dia.
Kita juga bagi peluang dan ruang pada dia untuk dia bertenang.
Tapi dalam hati :
Kita sungguh tidak sanggup untuk terus melihat dia bersedih. Kita juga harap dia akan lakukan perkara yang sama , bila kita bersedih.


Bila kita tengok kekasih kita marah :
Kita akan diam,
Kita berusaha menjelaskan, walaupun dia tidak mahu mendengar.
Kita minta maaf.
Tapi dalam hati :
Kita menangis. Salahkah kita?


Bila kita tengok ibu kita bahagia :
Kita gembira.
Kita melihat dia tersenyum.
Kita juga tersenyum dan harap dia terus bahagia.
Tapi dalam hati :
Kita mungkin tidak sedar yang kita sebenarnya melihat ibu tersenyum setiap hari. Mungkinkah dia benar-benar bahagia, atau sekadar berpura-pura?


Bila kita tengok ibu kita bersedih :
Kita diam.
Kita cuba pujuk, tapi tidak tahu caranya.
Kita cuma memerhatikan dari satu sudut.
Tapi dalam hati :
Kita mungkin tidak sedar yang kita punca ibu kita bersedih. Mala, kita tidak rasa bersalah di atas kesedihan ibu.


Bila kita tengok ibu kita marah :
Kita melawan balik.
Kita cuba sedaya upaya untuk menjelaskan keadaan kita.
Kita juga mungkin memilih untuk mendiamkan diri.
Tapi dalam hati :
Kita tetap berfikir yang kita bukan punca kepada kemarahan ibu. Hanya memohon maaf di dalam hati.
Align Center

Persoalannya, bila kita tengok individu-individu tersebut dalam kehidupan kita, melihat kitaran emosi mereka, apa sebenarnya yang kita lakukan? Adilkah pilihan dan tindakan yang kita lakukan?

(sebenarnye.....tetibe aku rindu dengan ummi......dalam keadaan emosi yang serabut ni, memang saket otak aku dibuatnya....)

Benci Bila Dengar

salam...

adoiyai...dah la x bleh tidur...
nak buat kerja otak plak blank...
haishh~

so, aku pun bukak la channel 180 kat astro...
tengah best2 layan lagu, tetibe kuar plak lagu ni...
gile benci siot aku dengar lagu ''hujan bunga di kuala lumpur''
sian ana raffali...bukan salah dia...
cume bile aku dengar lagu tu, terus aku teringat kat si dia yang pernah menghancurkan hati aku...
dia punye caller tune lagu tu...
everytime aku kol dia, sure2 la aku dengar lagu tu....
haish~ trauma...hak hak hak...

la ni sekarang tengah dengar lagu slot akasia from the fabulous cat..
aku dah la memang tengah kecewa, melayan perasaan sedih, dan macam2 perasaan lagi....
boleh2 plak lagu ni yang kuar...
aduhai.....

makan dalam siot~

Tuesday, October 19, 2010

Berpoyo-poyoan bersama Si Tecik~

Ohoho~

Walaupun tension & stress banyak kerja....
Kamera tetap menjadi poojaan hatiku...
Wahaha~Align Center
Ni la antara hasil2 busuk tangan haku...ngeh3~

my lurvely kazen..(ni dgn kamben sebenarnye..ahaha~)

Guinea Pig yang sangat buruk....(tapi comel~)

daun-daunan..hak hak hak~

keadaan di living hall aku..

lampu-lampuan di i-city~

hmm...cukup la dulu byk ni kan? ehehe~
(Muahaha~ i love my x-digi lomo!!)

Sunday, October 17, 2010

Bila aku tengok gambar

Salam..

Baru je update blog tadi...
Tapi bila aku jengah fesbuk kawan2 aku, punye la ramai yang dah tunang, kawen, dapat anak..
Terkedu jap aku...
Tu yang tergerak nak menghakk tuihhkan perasaan kat blog aku ni...

Hmm...sedar tak sedar, rupenye dah jauh dah perjalanan hidup aku..
Dah 1 tahun aku grad rupenye...
Dan, dah 10 bulan rupanya aku memerah keringat di Kits4Kids..
Walaupun perjalanan aku dah jauh, masih banyak yang aku belum dapat capai...

Tambah2 lagi bila MEREKA-MEREKA sering bertanya soalan tragiz :
"Dah ada boyfrenz ke?"
"Bila nak kahwin?"
"Kau tu bila lagi?"
Adoii......takde ke soalan lain yang korang bleh tanye?
Tanye la bile nak makan ke?
Kereta ok ke tak ke?
Duit belanje ade lagi ke tak ke?
Ini gi tanye pasal kawen....aish~

Relax la makcik2 pakcik2 abang2 kakak2...
Saya mude lagi...baru 24...
Nanti umur 26 tahun nanti ke, baru la saya kawen...
Sekarang ni, bagilah saya hidup dengan tenang dan stabil dahulu...
Ohoho~

Sape yang taknak bahagia, tapi biarlah saya bahagia dengan kehidupan saya sekarang..
Sebab, saya juga sedang berusaha untuk mencari kebahagiaan dan hidup dengan penuh bahagia..

Che Tap!! Cik BuBu! Arghh~

Terase seperti mencurangi Che Tap pula...
Kasihan Che Tap ditinggalkan di rumah sewa...
Apa boleh buat, saye telah memilih untuk membawa Cik BuBu pulang ke Perak...
Takkan saya nak bawa 2 2 pulak...
Tapi kini saya sedar...
Yang saya amat merindui Che Tap...
Takpe la Che Tap...
Next time, i'll choose you k...
Berilah peluang kepada Cik BuBu untuk bermanja2 dengan saya dahulu k...

I MiSS U SoOOo MuCH CHE TaP!!! \(^-^)/

**kepada sesiapa yang masih belum mengenali mereka, Che Tap adalah patung beruang kesayangan saya yang berwarna coklat, telah menemani saya selama beberapa tahun. Cik BuBu pula merupakan bantal peluk Cookie Monster berwarna biru, yang baru sahaja saya beli..ohoho~

Wednesday, October 13, 2010

cHOoSE!! Mencari atau Dicari?

Apabila ada ketikanya kita terpaksa memilih, apa yang harus kita lakukan?
Memilih untuk mencari atau dicari?
Align Center
****************************************

Situasi Pertama
Sesuatu yang memang TELAH menjadi hak milik kita telah hilang. Contohnya telefon bimbit, ia telah hilang!!! Apa yang anda akan lakukan? Memilih untuk mencari handphone yang hilang atau membiarkan handphone anda mencari anda? Opkos la korang memilih untuk MENCARI kan? ahaha~

Situasi Kedua
Sesuatu yang menjadi hak milik anda untuk SEMENTARA waktu telah hilang. Contohnya, Broadband anda hilang!! Sedangkan masih ada kontrak dan masih perlu untuk dibayar! Apa yang anda akan lakukan? Memilih untuk mencari broadband tersebut atau membiarkan ia mencari anda? Opkos jugak la korang akan memilih untuk MENCARI kan? ehehe~

Situasi Ketiga
Sesuatu yang bukan milik anda, tetapi anda INGIN memilikinya, dan ianya juga hilang. Contohnya, anda sangat menginginkan iPad. Setiap hari anda akan mengunjungi kedai yang sama semata-mata untuk melihat iPad. Malangnya sau hari, tauke kedai itu memberitahu bahawa iPad tersebut telah dijual. Apa perasaan anda? Apa yang anda akan lakukan? Anda tidak membiarkan iPad itu pergi dan MENCARInya? Atau membiarkan iPad itu pergi dan membiarkan diri anda DICARI oleh iPad?


****************************************

Sebenarnya, situasi2 kat atas ni xde kaitan langsung dengan situasi aku. Sebab aku berada di persimpangan sama ada MENCARI cinta atau DICARI cinta. Cinta bukanlah iPad, atau broadband, atau handphone. Bak kate rakan FB ku, cinta tak perlu dicari tapi perlu disemai. Tapi dalam sesuatu keadaan atau situasi, kadang kala aku keliru sama ada aku perlu mencari cinta, menghampiri dan menyayangi individu yang aku sayang. Atau membiarkan cinta mencari aku, menghampiri, dan menyayangi orang yang menyayangi aku. Hmm...aku keliru...Ramai yang kata, pergilah pada orang yang sayang kita. Dalam erti kata lain, membiarkan diri DICARI cinta. Tapi, dalam mengejar CINTAL ILAHI, kita yang kena menghampiri, mengejar, dan MENCARI cinta yang hakiki itu kan?

Jadi.....kita perlu MENCARI cinta atau membiarkan diri DICARI cinta?


****************************************

Aku dah melalut makin teruk ni..ahaha~ selamat malam semua!! \(^-^)7

Monday, October 11, 2010

Cerite 1 Malam.... (^-^)

Salam...
Perghh!!! Gile berhabuk la blog aku ni..haha~
Naseb bek tak ramai follower..
Mmm...jgn la mara ye incek blog~
Saya bizi memanjang...memang payah nak membelaimu selalu...hik3~

Ok la...
Let's start the story.....

**********************************

Cerita pertama :

Alhamdulillah...
Setelah 6 tahun aku berusaha untuk berubat di merata-rata tempat,
Akhirnya semalam selesai jugak semuanya...
Aku bersyukur sangat2 ya Allah...
Aku bersyukur sangat2~

Kepada dirimu,
Tiada lagi marah, tiada lagi dendam.
Kesalahanmu, aku maafkan.
Sekarang hanya tinggal urusan di antara kamu dengan Tuhan..

**********************************

Cerita kedua

Saya dah ade kawan baru.....
Name dia Cik BuBu..
Dia warne biru dan berbulu2 ala2 bunge ros...
So, nama dia Cik BuBu la...ehehe~
Kesian Che Tap....
Sejak kehadiran Cik BuBu ni, Che Tap selalu dianak tirikan...
Takpe Che Tap.....
Saya masih menyayangi Che Tap walaupun dengan kehadiran Si BuBu ni, saya tetap sayang Che Tap....
Ok......takmau sedih2 da...hak3~

**gambar Cik BuBu tak sempat nak diupload...next time la ye...

**********************************

Cerita Ketiga

Hmm...aku sedang rindu....
Rindu si dia yang sedang jauh.....
Nasib baik la dia memang takkan baca blog haku, so xde la kantoi...
Hahahaha~

Pesanan untuk awak :
Berbaik2 lah dengan si Che Tap dan Cik BuBu ni...
Jangan cemburu dengan diorang tak tentu pasal...
Walaupun saya selalu peluk diorang, tapi saya tetap sayang awak LEBIH dari diorang..
Ehehe~


**********************************

Cerita Keempat

Saye dah ade kamera baru.....
ngeh3~
Iye saye tau saye dah cite dah....
Pasal contest yang saya cakap tu, terpakse kiv dulu..
Sebab tgh terlalu bizi tahap mesin taip..
[Eh...mesin taip bizi ke? mesin potostet la]

Saye masih kecelaruan untuk menangkap gambar menggunakan kamera itu...
Nanti la pelan2 nanti saye pandai la kan?
Ehehe~

Nak tengok gambar2 tu ade kat fesbuk saye...
Nak tau profile saye?
Hmm...carik je la sindri ek....
Ngeh3~ [jangan marah....]

**********************************

Kesimpulan :

Sebenarnya....cerita ni bermula dari bawah....
Paling atas tu adalah cerita yang paling latest...
Paling last tu cite yang agak2 suam2 kuku kaki la suhu dia...
ihihi~

Sunday, October 3, 2010

Bermain Kamera Mainan~

Muahaha!!!!
Saye sangat suke!!!!
Saye sangat suke kamera saye!!!
Biase la, kamera baru dpt...ngeh3~

Walaupun tgn ni x brape berseni not as my lil sis, tapi dgn kamera mainan ni xde la risau sgt main2 n menghancurkan seni fotografi..ngeh3~

Ni la antara picturez buruk yg dapat aku snap...ihihi~
Sila ambil perhatian juga, gambar ini tidak di edit ape2 pun (white balance ke hape) melainkan hanya dibubuh watermark menggunakan piZap.

cat!! meow~


ni hape ntah~ aku rase ni kusyen~ first time click mmg cenggini..hak3~


ni sape tau? ngeh3~ a packet of mixed nut on the paper!!


Miahaha~ seronok2!!! Pasni nanti kite wat game plak ek? Sape dpt teka gambor hape aku amik, dia dpt adiah (tapi adiah murah je la..ahaha!)...okies?? Ngeh3~