PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Wednesday, November 24, 2010

Merindui Kenangan Lama

Salam..

Tadi aku jengah2 la fesbuk one of my frenz yang nyaris2 jadik someone spesel in my heart..
(wahaha~ nyaris2 ek~)
Tetibe rase rindu dengan sume kenangan lama...
Teringat time rapat dengan dia dulu, dia nyanyi utk aku, chat dgn ummi, n macam2 lagi la...
Haish~ asal la tetibe aku rindu kenangan lama plak ni?

Huh~ berpijaklah di bumi yang nyata...
Masing2 dah bahagia.. (^^)Y

Monday, November 22, 2010

Apa kata hatimu?

Kata hatiku :
Bencikah aku melihat mereka bahagia?
Ya..mungkin aku benci.
Oh tidak, mungkin juga aku sebenarnya cemburu.
Ya..aku sebenarnya cemburu..
Aku cemburu melihat mereka bahagia.
Aku cemburu melihat dia bahagia.
Aku cemburu melihat kau bahagia.
Mahukah kau berkongsi kebahagiaanmu itu bersamaku?
Memberi sedikit sinar gembira dalam hidupku.
Menghadirkan rerama indah di hatiku?

Kata hati mereka :
Kau benci melihat aku bahagia?
Sungguh yakinkah kau yang aku sebenarnya bahagia?
Bersungguh benar kau mencemburui kebahagiaanku?
Sedarkah kau yang kau juga sebenarnya bahagia?
Bersyukurlah dengan apa yang ada..
Bergembiralah dengan apa yang diterima..
Kerana dengan pemberian yang sedikit itulah kau temui maksud kebahagiaan yang sebenarnya.
Tak perlu cemburu, tak perlu berduka, apa lagi membenci.
Kerana masamu akan tiba jua suatu hari nanti.

** posting khas untuk sesape yang berkenaan~ \(^^)/ **

Wednesday, November 17, 2010

Oh Raya~

Salam.

Haish~ patutnye happy raya2 dapat cuti ni, tpi boleh2 plak aku rase bosan..
Maunye tak bosan, sensorang je beraya kat KL ni..hadoii~
Wajah kesayangan hamba ni gi balik kampung plak..
Dah on da way nak balik Mersing, baru nak ajak aku balik kampung skali...
Eii...sabor je la....
Pastu, boleh2 plak dia nak main2kan aku....
Nak tau x dia wat hape?
Bace dialog bawah ni.

saya : awak dah nak sampai ke baru nak gerak?
dia : baru je nak gerak ni..
saya : awak balik sorang je ke?
dia : xdela..ni dengan awek sebelah rumah ni. eh, saya balik sorang la sayang...
saya : haa???
dia : (ketawa yang memang menyakitkan hati) [tetibe dengar cam suare lain, cakap "hai"]
saya : awak cakap la betul2...awak balik dengan awek mane ni?
dia : sorang je la...(sambil tu dengar dia cakap : sayang, amikkan kunci tu jap)
saya : awak cakap btul2! awak dengan sape tu? tadi cakap sorang!
dia : (ketawe yang sangat annoying) saya balik sorang la..mane ade sape2 kat cni..
saya : dah tu tadi tu dengar suare orang lain..
dia : tu suare saya la..[pastu dia buat balik suare tadi tu n say hi]
saya : betul ni tak tipu? (dalam ati dok kate, kurang asam punye olang~ main2 kan aku ek?)
dia : betul la..(sambil ketawe2 lagi)

hampeh btul mamat tu....haishh~ sabor je la...siyes, camne bleh aku tak cam tu suare dia...eiii!!!

Tuesday, November 16, 2010

Tolonglah Berikan Jawapan~

Salam..

Korang penah baca tak artikel menjadi tunangan orang tanpa kita sedari? (yeke tajuk dia cmtu? ehehe~ lebih kurang~) Tak penah? haish~ punye la ramai orang dok share kat fesbuk tu...nah amik link ni. Link2 aku amik dari macam2 source. Ada dari penulis asal yang kalau tak salah aku sebab dia dengar ade satu ceramah tu, tu yang dia tulis artikel tu..kalau tak salah aku la...tapi skrg dia dah hide post tu, tapi blog dia still ade.

link penulis asal (pemilik blog)

link artikel yang di copy paste and di share di fesbuk

link artikel yang diolah bahasanya di iluvislam

link video ceramah ustaz tu (p/s: aku pun x sempat nak dengar lagi ceramah ni~)

link yang blogger asal bagi as supporter posting dia yang org sume dok sebok tanya dia

as for me :
aku kompius...gile punye kompius...betul ke?
aku tau Islam itu agama yang mudah tapi kita tak bleh amik mudah pasal hukum kan?
aku tanya someone tadi, dia kata, kalau janda memang boleh meminang/tunang tanpa memerlukan ahli keluarga atau wali.
tapi bagi gadis/anak dara, keputusan still di tangan wali. kan?
kalau takde wali, kuasa jatuh pada tangan pemerintah atau sultan, but Malaysia, Sultan dah turunkan kuasa pada kadi (wali hakim) untuk akad nikah. kan?
aku pun paham gak yang rombongan meminang sampai bawak 1 bas orang2 sekampung tu xde dalam Islam. tu cuma adat yang diada-adakan.

cuma aku x paham, kalau lafaz gitu memang dah kira bertunang ke?
umur berapa yang boleh buat gitu kalau betul tak memerlukan wali?
kalau umur akil baligh, let's say girl tu baru 16 tahun and dah period, still bawah kuasa wali ke atau dia dah consider as akil baligh and pinangan tu sah?

tolong la aku, bantu la aku menjawab soalan yang lagi susah dari soalan matematik ni..(ahaha~ ade kaitan ke?)

aku takde niat nak kondem sape2 ke rendah2 kan ilmu seseorang ke ape, cume nak tau je..
perkongsian ilmu memanglah amat3 digalakkan untuk membantu pemahaman aku yang agak kurang tinggi dalam hukum hakam ni.
Jangan jadikan ini posting ini sebagai punca pecah belah ke fitnah ke ape.
Aku tulis sebab aku perlukan jawap untuk pengetahuan aku sendiri (dan mungkin bermanfaat pada orang lain juga~)

Short Update For My Lil Blog~

Short Update :

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk sume makhluk Allah kat muka bumi ni..I have 2 news. 1 is good news and 1 is bad news. We start with good news first.

Good News : Besok cuti...xde apa yang lebih indah melainkan cuti...miahaha~
Bad News : sambut raye kat KL sbb xdapat nak balik kampung...cuti sehari je...wuwuwu~

Berita yang lebih menghampehkan apabila :
Si dia baik kampung esok petang. Pagi tu dia kna baca khutbah raya dulu. Yang wat jadik tak best nye sebab dia bantai bertakbir plak time aku tepon tadi. Kurang garam punye olang~ Nasib baik la aku sayang...ohoho~

:+: cerita mengarut tamat :+:

Monday, November 8, 2010

ARGHH!!!! TIDAK!!!! TOLONG!!!

Tahniah untuk diri sendiri sebab memandai gi tukar setting & url blog!!
Padan muke...dah lame tukar url bru la aku sedar yg abes blog yg aku follow ke, org yg follow aku ke, sume dah tak betul, sewel, mereng, sebab posting diorg tak update kat blog aku...
HAMPEH!!
Tahniah skali lagi untuk diri aku!!!

Pade sape2 yang bersimpati, silalah tinggalkan url blog anda di chatbox or widget kat my blog ni..
So, I still kat visit and follow ur blog again...
Mane2 yang pnah follow my previous blog : http://miszhunnylalala.blogspot.com/ kindly to follow this blog again..(if u feel so~)

Uhhh!!! I hate this situation!!

Monday, November 1, 2010

Bila Cik Hani

Bila Cik Hani : malas nak update blog!
hadoii...ape la nasib blog haku ni...kesian dia...klu la dia ni alive like my student, sure aku kna tindakan mahkamah sebab pengabaian kanak2..ngeh3~ bukan malas nk update...tapi x sempat...dah brape kali dah aku taip2, last simpan jadi draf je...uhuhu~

Bila Cik Hani : rase bersalah!
yang ni memang gile...bersalah gile haku dgn kakak ni..dia ni punye la baik mlayan je soalan aku...kakak ni jual henpon online...harga yg dia jual memang murah n henpon dia pun bagus..tapi aritu, aku dah mcm iye2 je nak amik henpon dgn kakak tu sbb member aku pesan suh order kn, tapi last2 member aku x jadi nak amik, so terpakse la aku cancel order dgn kakak tu...mesti kakak tu marah...aku memule bengang gak dgn kawan aku ni sbb mule2 aritu beria nak suh aku order kan...last2 bile aku dah beria2 dgn kakak tu, x jadi plak...nk marah dia pun xpatut gak sbb aku tau la dia ckp duit dia x ckup...tapi......ntah la...
kak ayu! saya minta maaf..

Bila Cik Hani : tak sehat!
hadoi!! perut ni asyik rase tak best je...masalah btul la dgn perut haku ni...bak kate ummi, perut haku ni perut cetak rompak...ngeh3~ sape2 bleh bgtau aku mane nak dpt perut spare?
kih~ kih~ kih~

Bila Cik Hani : kna balik kl balik~
halahai~ malasnye....tapi rindu plak dgn Cik BuBu di KL tu...xpe2...
petang ni I balik ye Cik BuBu~

Bila Cik Hani : rindu~
Bila terasa rindu, ku sebut namamu, dengan harapan kau kan muncul, dalam tidurku..
ngeh3~ ape la naseb...dah si dia bizi...
tapi xpela...
semalam n kelmarin dah agak puas gak la bgayut dgn si dia...ohoho~
\(^-^)/