PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Tuesday, November 16, 2010

Tolonglah Berikan Jawapan~

Salam..

Korang penah baca tak artikel menjadi tunangan orang tanpa kita sedari? (yeke tajuk dia cmtu? ehehe~ lebih kurang~) Tak penah? haish~ punye la ramai orang dok share kat fesbuk tu...nah amik link ni. Link2 aku amik dari macam2 source. Ada dari penulis asal yang kalau tak salah aku sebab dia dengar ade satu ceramah tu, tu yang dia tulis artikel tu..kalau tak salah aku la...tapi skrg dia dah hide post tu, tapi blog dia still ade.

link penulis asal (pemilik blog)

link artikel yang di copy paste and di share di fesbuk

link artikel yang diolah bahasanya di iluvislam

link video ceramah ustaz tu (p/s: aku pun x sempat nak dengar lagi ceramah ni~)

link yang blogger asal bagi as supporter posting dia yang org sume dok sebok tanya dia

as for me :
aku kompius...gile punye kompius...betul ke?
aku tau Islam itu agama yang mudah tapi kita tak bleh amik mudah pasal hukum kan?
aku tanya someone tadi, dia kata, kalau janda memang boleh meminang/tunang tanpa memerlukan ahli keluarga atau wali.
tapi bagi gadis/anak dara, keputusan still di tangan wali. kan?
kalau takde wali, kuasa jatuh pada tangan pemerintah atau sultan, but Malaysia, Sultan dah turunkan kuasa pada kadi (wali hakim) untuk akad nikah. kan?
aku pun paham gak yang rombongan meminang sampai bawak 1 bas orang2 sekampung tu xde dalam Islam. tu cuma adat yang diada-adakan.

cuma aku x paham, kalau lafaz gitu memang dah kira bertunang ke?
umur berapa yang boleh buat gitu kalau betul tak memerlukan wali?
kalau umur akil baligh, let's say girl tu baru 16 tahun and dah period, still bawah kuasa wali ke atau dia dah consider as akil baligh and pinangan tu sah?

tolong la aku, bantu la aku menjawab soalan yang lagi susah dari soalan matematik ni..(ahaha~ ade kaitan ke?)

aku takde niat nak kondem sape2 ke rendah2 kan ilmu seseorang ke ape, cume nak tau je..
perkongsian ilmu memanglah amat3 digalakkan untuk membantu pemahaman aku yang agak kurang tinggi dalam hukum hakam ni.
Jangan jadikan ini posting ini sebagai punca pecah belah ke fitnah ke ape.
Aku tulis sebab aku perlukan jawap untuk pengetahuan aku sendiri (dan mungkin bermanfaat pada orang lain juga~)

2 comments:

lAl said...

pada aku ini sekadar pendapat seseorang. Tak la pulak ia jatuh hukum terus. Sebabnya tunang ni kalo bahasa biasanya kira kita buat tempahan la. Kalo stakat cakap, takda bahan yang dibawa untuk tunjukkan kesungguhan pada benda kita nak tempah, nak naik flight pon tak dapat. Inikan pulak nak auto jadi tunang orang.

misterlAl
lAl

CiK HaNi LaLaLa said...

hmm..ntah la lal...bukan ape..risau gak..tapi bile dh dgar video ceramah ustaz tu, mcm btul plak...so skrg ni, xleh la nak simmply je agree when someone propose...hihihi~ xpe..ape2 pun sbnar nye kite tetap xleh ketepikan mak ayah kn? :)