PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Thursday, December 30, 2010

Kenangan Di Asrama : bagi pelajar perempuan

Assalamualaikum..

Masa posting ni ditulis, err ditaip, Cik Hani masih lagi tersengih2 lepas baca satu posting ni pasal kenangan dia masa dok asrama..Paling tak boleh blah bile dia share pasal buat Biskut Milo & Makan maggi..Gile best lar dok asrama ni...Pas bace posting dia, terus teringat-ingat2 lupe kenangan lama masa sekolah dulu...Cik Hani jatuh dalam kategori budak (agak) nakal masa sekolah dulu..Even Cik Hani sekolah kat Maahad [malunye nak mengaku student maahad bile perangai tak seberapa ni.. (.^-^.)]. Atas dasar peribadi, nama sekolah Cik Hani takkan bagitau..

Mase Cik Hani sekolah kat salah sebuah Maahad di Johor, macam2 Cik Hani 'belajar' daripada senior n kawan2..Paling xbleh lupe buat pelajar pompuan ni bile diorang ada kakak angkat tu kire 'hot stuff' laa..Masa tu, biasanya stok2 muke comel, yang cakap lemah lembut ni memang akan selalu dirembat untuk jadik adik angkat..Yang kakak2 senior plak, kalau ramai adik angkat dia, kire hebat la tu...Tu belom kire bagi2 surat gune kertas kaler2 bunge2 wangi2, bagi hadiah, coklat, keropok yang beli kat koperasi..Muahaha~ kelakar laa kalau diingatkan balik..

Cik Hani ni pulak satu geng dengan bebudak yang suke tuang kelas..Masa tu plak kelas Cik Hani ni 'kelas terapung', kitorang terpaksa belajar kat science lab sebab kelas tak cukup..Bayangkan, kitorang bleh tido dalam [diulangi DALAM] meja makmal tu sedangkan cikgu mengajar kat depan..Biasanya, 2 orang tido dalam meja tu, bukak kan pintu dia and sorang lagi akan duduk kat meja tu untuk cover line..Kalau cikgu tanya pandai2 la cover..Time tu, kalau nak iron Milo, biasanya Cik Hani bubuh dalam plastik balut buku tu, alas dengan kain batik n iron..Cik Hani memang tak suke sangat iron straightly on the 3 in 1 packet sbb nnt dia jadi tebal sgt so dia tak crunchy n crispy.. (^^)Y

Pastu, Cik Hani tukar sekolah ke salah sebuah Ma'ahad di Perak..Time ni tocang n tanduk makin naik..ekor makin keluar..Kena plak Cik Hani ada group (11 orang) budak (agak) nakal yang kerjanya buat masalah..Sekolah Cik Hani tak bleh bawak maggi, iron, n even tulis lirik lagu other than lagu nasyid pun dikira sebagai 'barang haram'. Bayangkan la masa tu, punye la thrill bile bawak maggi ni...Tapi kitorang pandai..kitorang suh pakcik kantin yang masak..kadang2 tu, beli je dari pakcik kantin tu..Kalau dengan makcik dewan makan takleh nak kawtim..Bising!! Sebab makcik dewan makan lagi sayang budak laki dari budak pompuan...huh!!

Penah sekali, tetibe ustazah sume nak wat spotcheck kat kelas..Standard la kalau ada spotcheck, cikgu cikgi baru sampai kelas 1st, kelas yang hujung dah tau dah..punye la luas dan pantasnya 'coverage' masa tu...Kena plak masa tu Cik Hani baru pas salin lirik lagu Sheila on 7...Salin siap lukis bunge2 lagi ni...Kalut2 la ni nak carik mana nak sorok, last2 sorok kat celah2 daun pokok betul2 dekat depan pintu kelas..Ohoho~ selamat lirik cheq...Miahaha~ masa tu kan kalau ada buku yang penuh dengan lirik2 lagu ni kire abes hebat jugak la sebab nanti ari sabtu ahad, kalau parents tak datang, waktu prep dah abes, kena pulak bukan minggu outing, buku tu la sumber karaoke beramai2 dalam dorm..muahaha~

Aduh~ sakit mulut tersengih je dari tadi..Ohoho~ Seronok kalau ingat memori mase zaman nakal dulu...Tu blom kire fly dari sekolah lagi..
[Yeaa..pelajar perempuan juga fly dari asrama..hak3~ kan Melur? Nona? (^^)Y]
Takpe2...tu kite simpan untuk next entry k~ Next entry nanti Cik Hani akan ajar camne nak lepaskan diri bila di spotcheck, kenangan membawa 'toyol', n memori mase mem-prank kawan2 sendiri & pengawas..

Chill!! (^^)Y

Cik Hani sangat ANTI dengan....

Semenjak 2 Menjak 3 Menjak dok umah ni, rajin noo Cik Hani nak hupdate blog picisan Cik Hani ni...Miahaha~ seronot3~

Disebabkan Cik Hani berazam untuk menjadi lebih ladies [yee...Cik Hani sedar Cik Hani kurang sifat lemah lembut, kesopanan, kesusilaan, dan bagai2 ke-an lagi], anggun, elegan, dan segala bagai lagi [mode : perasan santek sekejap], Cik Hani dengan rajinnye gi la kat youtube tgk tutorial cara2 nak pakai tudung and shawl..Gile banyak sampai naik mabuk Cik Hani tengok...naseb baik tak muntah hijau...wahaha~

Tapi....yang tak best nya, ada tutorial yang Cik Hani tengok, sangat, sangat, sangat, SANGAT fake & plastic. hoh~ apekah? mesti korang pelik kan..Cik Hani tau la Cik Hani ni takde la santek mane..Korang tu hot n sweet..Tapi tak payah la nak jadik orang lain..Ni nak wat tutorial pakai tudung, tapi wat2 aksi gedik, budget comel cam artis Korea, siap muncung2 mulut lagi kat klip tu apa kes? siap kenyit2 mata, flying kiss segala bagai, perlu ke?

Cuba la jadik diri sendiri..kan bagus...Keberanian korang upload video tutorial pakai tudung tu memang Cik Hani salute sebab korang kongsi ilmu yang korang ada..Tapi please la jadi diri sendiri..Tak payah la perasan comel sangat n upload video tutorial tudung siap dengan gaya yang bukan2...kn? Sorry la pada sape2 yang terasa tapi ni pendapat Cik Hani..nak mara Cik Hani? xpe..ade aku kesah? Miahaha~


Last but not least..ni la video tutorial yang paling simple, senang, and sangat original (I mean, she juz be herself~) I LiKE!!
(credit to : hentak berlipat)




And, ni tutorial untuk pakai gypsi shawl..alaa, shawl yang ada pemberat segala bagai diorang bubuh yang bleh gak pretend jadi earing kalau pandai belit... (^^,)Y



SELAMAT MENCUBA~

Khairul Fahmi Che Mat

Assalamualaikum..

Miahaha~ [sewel ke hape tetibe gelak sorg2~] Seronok sebab Malaysia menang Piala Suzuki AFF semalam...Jumaat ni public holiday!! Oyeh!!! [walaupun memang Cik Hani tgh bcuti sekarang]
Kalau korang gi Gugel ke Fesbuk ke, musti korang tau KHAIRUL FAHMI CHE MAT telah menjadi feymes secara tetibe...Gile ramai orang nak tau pasal dia...bukan setakat dia je...dengan awek dia sekali kena..blog awek dia tetibe jadi hit & high traffic..ngee~ best2~

Nahh~ bacalah pengalaman awek dia [Elia] bila orang dapat tau dia ni awek Khairul Fahmi...hihi~

Ni lagi satu posting yang best dari Kak Jumie yang meletopss siap dengan gambar pemain2 bola sepak sekali...ohoho~

Wednesday, December 29, 2010

Maria Elena Zarul

Assalamualaikum..

Setelah bersengkang mata menghadap blog picisan ni, meng-edit layout dan template, ni la hasilnya~
Muahaha~ tapi still tak puas ati gak sbb tadi bawak blog ni gi timbang, berat dia 144 kb...berat gak tu...nak kna diet kot blog Cik Hani ni..miahaha~

************************
Mesti korang pelik kan...ape kaitan Maria Elena dengan posting Cik Hani kali ni kan?
Setelah mengalami gangguan emosi yang maha dahsyat, semalam Cik Hani dan adik Cik Hani gi la kuar rumah...Memula gi dentist, tampal gigi yang dah berlubang...eiii~ menci jumpe dentist tau...ohoho~ Pastu balik je rumah, siap2 terus nk gi Ipoh sebab nak makan kek Secret Recipe...Gile kentang kan kitorg ni...ehehe~ So...dalam bersiap2 tu, Cik Hani dengan adik nak try la pakai tudung ikut cara Maria Elena..Belit sana, belit sini, tak jadik gak..Haish~ semalam pakai ok je...Try lagi, belit situ belit sinun, pusing kot ni pusing kot nun, makin teruk gak...Last2~ cakap dengan adik : ahhh...tibai je la dik...

Maka!!! hasilnya!!! Tarrraaa!!!!

nak tiru Maria Elena punye stail kunun~ cehh!!

Proses tayang lobang idung~

Sila abaikan lokasi penggambaran

Miahaha~ sengal kan kitorang...
Hmm..ape dia? nape inner Cik Hani bertukar kaler?
Tu la bestnya pakai inner dwi tones..Kalau tak suke, masuk toilet, tukar la...ohoho~

Kesimpulan : Semalam beli cekak untuk wat aksesori, nak pakai skali dgn tudung...nnt bile Cik Hani pakai, Cik Hani masuk dalam blog ni ek...ohoho~ [takde kaitan...ahaha~]

ToLONG!! ToLONG CiK HaNi!!

Assalamualaikum..

Wuwuwu~ Santek tak layout baru blog Cik Hani? Kalerpul kan?
Tapi masalah sekarang ni, header Cik Hani left align~
Disebabkan dah biasa pakai blog xde header, bile nak pakai header balik, dah tak tau camne nak bg dia centre balik...hadoi~

Sape bleh tulun Cik Hani? Tolong laaa.... (T-T)

Monday, December 27, 2010

Bila Cik Hani Nak Jadik Macam.....

Assalamualaikum

Sebenarnya Cik Hani rase tak berapa sehat dari sudut mental dan fizikal..Tapi disebabkan nak bagi ada mood balik, Cik Hani pun hupdate la blog picisan Cik Hani ni...

Firstly, sila abaikan tekanan2 n kecelaruan2 emosi yang Cik Hani sedang alami..ohoho~
Untuk posting Cik Hani yang ke 140 ni, kite kna wat posting yang hepi2..
[siyes!! ni entry Cik Hani yang ke 140..ohoho~]

Secondly, tetibe Cik Hani sangat gile dengan sorang blogger cun yang agak senget sket..Wohoho~ Statement brani mati..Tapi siyesly!! Beliau [apekah? sangat skema bile gunekan 'beliau'] sangattt santek n gojes..Tapi slumber je wat mimik muke 'hodoh'..UGLY but PRETTY!! BF dia siyes comel ok..memang padan la diorg ni..Dia start feymes bile dia wat tutorial hijab chill..Cik Hani dah try dah td, simple n slumber je..Best2!! Cik Hani sangat suke..Kengkawan dia ni pun fashionista gak..Pakai tudung tapi diorg SANGAT bergaya ok!! Siyesly mmg gojes la diorg ni..Mesti ade yang dah kenal dgn dia ni kan?

Yes! Maria Elena Zarul

Ni la kengkawan blogger dia yang sangat hot n gojes!!
To : Maria Elena..Sorry darling, I 'kopi pes' gambar you.. (^^)Y

Kesimpulan : Cik Hani berazam, tahun 2011 ni, Cik Hani nak jadi gojes cam diorg gak
[mode : perasan santek sangat sekejap..wahaha~]
Blog kengkawan dia Cik Hani dah jenjalan dah tadi..Tapi tak sempat nak tulis review lagi..
Nanti pas Cik Hani edit balik blog ni, Cik Hani tulis review blog diorg..
Muahaha~ nape nak edit blog? sebab td bawak blog ni gi timbang, blog ni agak berat...so kna bg dia kurus sket, baru senang nak loading...ngeh3~

** note : link untuk Hijab Chill (tutorial pakai tudung like her~)


Monday, December 20, 2010

Meng-hupdate Blog

Assalamualaikum..

First of all, nak mintak maap la bebanyak kepada sesape yg follow blog ni sbb dah lame tak update blog...Sian gak blog ni...asyik diabaikan je..
Time rajin n idea seperti coklat mencurah-curah ke ladang gandum, masa plak yg xde..
Time mase dah ade, mood nak menulis plak yang xde..
Haishh~ mase bile je la yg dapat nak update nye.. (-___-')

Memule nak cite pasal cuti sekolah.
Oyehh!! akhirnya cuti sekolah dah bermula..Iye saye tau, sekolah len sume dah cuti...Sekolah Cik Hani kan len macam spesel sket...so, cuti 2 minggu je..Sekarang ni, tgh nak siap2 nak gi skolah...nak kemas pape yang patut...Bile sume dah setel, baru senang ati nak balik kampung..ehehe~

Next : Cuti Santai Bersama DMENC
Yes..alhamdulillah...walaupun set & organize dlm mase yang singkat, naseb bek program ni bleh survive gak..Ngeh3~ Mintak maap segala kekurangan n mintak halal la segala yang terlebih terkurang sume ni ek..Agak kalut gak sebenarnye program ni..orang yang sepatutnya in charge hadiah bleh lupe plak nak bawak adiah nye kan...sabor je la..nak tak nak, terpaksa berlari berkejaran kat sekitar Melaka, dengan nak carik kek nye lagi..dengan nak carik adiah nye lagi, dengan yang len xtau nak jalan nye lagi..Nasib baik ada anggota DMENC (Jalil) yang memang stay kat Melaka..dia la yang jadik pemandu pelancong, a.k.a driver, a.k.a tukang beli barang, n sume la..pape pun, thanx bebanyak pada sume yang tolong menjayakan program yang tak seberapa ni. (^-^)Y

Then : Sekarang kita cite pasal emosi plak ek..
Emosi Cik Hani, macam biasa la..tak brape nak stabil..Sepatutnya dah bercuti ni ok..Tapi disebabkan sesuatu yang tak dijangka berlaku serentak masa tengah bercuti di Melaka..So, Cik Hani rasa tak puas hati sangat2..Rase nak marah, nak nanges, sume ade..Aaaa!!!! Sabar je la...

Kesimpulan : tamatlah cerita mengaryt dari Cik Hani.. (^-^)Y

Thursday, December 9, 2010

Cik Hani Gumbira!!

Assalamualaikum...

Ehehehe~ tadi Cik Hani tepon tuan kesayangan hamba tu...Punye la happy sampai sengih2, sorang plak tu, dari kuar keta, sampai naik lif, sampai la nak bukak solex grill umah Cik Hani ni ha...

Biasalah, dengar dia melalut & mengarut tu, asyik wat Cik Hani ketawa je...ngeh3~ Andai katalah Allah kata si dia ni bukan jodoh yang terbaik untuk Cik Hani, agaknya mau sewel gak Cik Hani nak buangkan semua memori-memori ni....hak3~

[mode berdoa sekejap : semoga dialah jodoh yang terbaik buatku...amin~]

pas abes tepon tuan kesayangan hamba tadi, letak la tepon..pastu biase la, maxis akan anta summary account sume...yang menariknye :

tempoh panggilan 880 saat. cas panggilan RM1.80. baki kredit : RM8.88. tarikh luput : 08.05.2013.

miahaha~ seronok plak tgk no. 8 banyak2 kat report tu...ngeh3~

tu je pun nak bagitau dalam posting kali ni...saket ati x? ngeh3~ \(^-^)/

Wednesday, December 1, 2010

Bila Cik Hani Duduk Di Rumah

Hai Hai Hai..
eh...Assalamualaikum..
Kisah bermula bila sekolah Cik Hani cuti untuk seminggu sebab kitorg kena attend conference kat Melaka. Walaupun sekolah kerajaan dah cuti, tapi sekolah Cik Hani blom cuti lagi...ohoho~
(apesal rase skema semacam je ni? hak3~)

Setelah meeting selama 2 hari berturut2, maka tinggal lah Cik Hani sendirian di rumah sebab semua roomates gi kerja..Maka, rancangan memasak di rumah pun bermula..hak3~

Seperti biasa, resepi Cik Hani merupakan RESEPI ORANG BUJANG yang sangat simple dan mengikut tekak Cik Hani..Ianya sangat sesuai untuk orang bujang yang malas memasak, nak2 lagi rumah dia tu xde peti ais (seperti rumah sewa Cik Hani..hak3~)

Arini kite akan memasak Ikan Masin Goreng Sambal.

Bahan-bahannya :
2 ekor ikan masin
1 biji bawang merah
1 sudu sambal ikan bilis Delimas
sedikit sos cili hot n sweet



Mule2, kite goreng ikan masin tu..
Bab memanaskan minyak dan kuali tu, pandai2 la korang wat ek...ohoho~
Setelah siap digoreng, ketepikan dlu ikan masin tu..





Setelah itu, tumiskan bawang merah yang telah siap dipotong mengikut kesukaan korang.Hiris nipis ke, tebal ke, dadu ke, potong bulat ke ikut suke korang la..
Tumis sehingga naik bau.






Lepas tu, masukkan sesudu sambal ikan bilis Delimas.
Kalau xde, ganti dengan sos cili n cili kering pun sedap gak..







Masukkan sedikit sos cili maggi hot n sweet. Sos cili Life pun sedap gak...ohoho~ Tumis sehingga wangi, masukkan sedikit air untuk mengelakkkannya menjadi terlalu pekat..






Kemudian, masukkan ikan masin yang kite dah goreng tadi..
Gaulkan hingga sambal tu menjadi sebati dengan ikan masin tu..






Angkat dan hidangkan ikan tersebut. Walaupun ringkas, hasilnya....walla!!! ohoho~
Sangat sedap dimakan bersama nasi yang panas...ehehe~





Walaupun x sesedap dan secantik masakan Chef Wan, asalkan Chef Hani suke, pun dah ok dah...hak3~ Selamat Mencuba!!