PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Wednesday, January 12, 2011

Resepi Orang Bujang - Ayam Masak Belacan Ala Thai

Assalamualaikum..

Wahh....entry Cik Hani ni macam menyelerakan je kan...miahaha~ Arini Cik Hani nak kongsi resepi yang Cik Hani & roomate Cik Hani masak, invent, modify, campak2, main bedal, masa weekends aritu...Wahaha~ Macam biasa, resepi orang bujang Cik Hani ni sangat mudah & sesuai untuk orang bujang lagi2 kalau orang bujang tu takde peti ais macam umah sewa Cik Hani ni...kih3~

Bahan-bahan :
Isi ayam (potong kecik2)
Bawang putih (dipotong kecik2)
Cili (nak pedas pakai la cili api)
Serai (dipotong halus2)
Sayur sawi jepun/sawi katik/pak choy.
* Belacan
* Kicap Cair
* Sos Tiram
* Sos Ikan
* Gula

Cara memasak :
Memule, goreng isi ayam tu dlu..Tak perlu masak sampai garing sebab kite nak masak lagi sekali..Untuk resepi asal ni, diorang gune pork..xkan kite nak gune plak kan...ohoho..Kalau xnak gune ayam, gune daging pun bleh..tapi daging tu kena hiris nipis2..Sementara tu, bahan2 yg bertanda * tu boleh la dibancuh..Means, campurkan sume and gaul sampai sebati..



Then, panaskan minyak. Tumis bawang putih & serai.


Masukkan ayam


Bubuh cili (kalau nak pedas, tumis cili ni awal2 skali masa kita tumis bawang putih n serai tadi)


Tuangkan bancuhan kicap & belacan tadi n gaulkan sampai rata.



Masukkan sayur, gaulkan lagi.



Hidangkan.


Wallaa~ sedapppp sangat.....
Selamat mencuba~ \(^-^)/

No comments: