PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Monday, May 23, 2011

BEST KE TAK BEST BELAJAR JAUH-JAUH??

Assalamualaikum...

Cik Hani telah disoal oleh kazen Cik Hani, Cik Aton mengenai belajar di perantauan.
Ada pro & kontra. Masa Cik Hani blaja kat Sabah tu pun memang macam2 dugaan. Ada seronok nye jugak blaja jauh2 ni..Hmm..penat la nak explain pepanjang...ce bace je kat bawoh ni...

Belaja jauh best sebab :
- Bulih balik lewat malam (ahaha~ main point tu)
- Bulih makan lewat ikut suke.
- Bulih main game sampai lewat malam.
- Bulih dapat kawan yg pelbagai background n yang sekepala n then mapley sampai ke malam.
- Boleh tengok wayang dengan kengkawan reramai.

**amende aku mengarut ni? okay, sila serius!!

- Bila duduk jauh2, baru kita belajar erti rindu dengan family.
- Bila duduk jauh2, time ni la nak belajar masak tanpa kene bebel, kene komen, or kena kutuk. [ siyes!! Cik Hani blaja masak time kat Sabah and time dah duduk bujang kat umah sewa ni..ehehe~]
- Bila kita jauh, paling penting kita belajar berdikari. Time ni la kita nak belajar hidup susah. Kalau tak, sampai bile2 kite masih harapkan mak yang buat. Kan?
- [Kazen Cik Hani tanya camne basuh baju..hihi~] Basuh baju gune tangan la darling...Bubuh baju dalam baldi, tuang sabun, tuang air, rendam jap, pastu berus, n then bilas, pastu jemur la sayang...


Tipu la cakap kalau tak takut blaja jauh2. Masa kes student UMS yang duduk Kingfisher (kolej luar UMS) kena culik and rogol, haruslah takut. Bila one of my friend kena rogol & bunuh, harus la takut kan? Tapi kita kena kuatkan semangat. Jaga diri elok2. Jangan keluar sorang2. Paling bagus kalau ada lelaki time kita keluar ramai2. Tapi jangan la kuar dengan mamat yang kau baru kenal pastu nak terus percaya dengan dia kan? Ohoho~ Kena pandai2 jaga diri. Kalau taknak hidup susah, baik tak payah kuar dari perut mak dulu kan? Hidup tak penah rasa susah tak chill la darling. Kata nak belajar dari pengalaman kan?

Apa yang penting, kita nak belajar. Ikhlaskan diri untuk belajar. Kita kena ingat n kenang susah payah mak ayah kita nak besarkan kita, sediakan keperluan, bagi pendidikan, sampai masa kita kena balas balik dengan berikan kesenangan pada diorang. Salah satu cara nak senang, belajar la rajin2 dari sekarang so that nanti dapat keje yang bagus2, gaji yang bagus2, kenal dgn orang yang bagus2, kawen dgn orang yang bagus2. Kan?

Tipu la kalau tak rindu dengan family kan? Nak-nak lagi Cik Hani ni anak mak. Rapat dengan Ummi. Memang hari-hari mesti tepon ummi. Paling lama tak tepon pun 2 hari pastu nanti mesti masing2 pelik apesal tak tepon. Sebab tu Cik Hani pakai postpaid mase dok sabah. Kikikiki~

SOOooo...Pada Cik Maizatun Ibrahim :
Kuatkan hati, jangan risau sangat. Pergi dulu belajar kat situ. Mana tau nanti jatuh hati dengan tempat tu macam Yong jatuh cinta dengan Sabah. (^^,)Y Chill La Darling~

1 comment:

AtieAbid said...

banyak pengalaman belajar jauh2 nih. dapat berdikari. jangn smpi culture shock dah la.