PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Wednesday, November 28, 2012

Untuk Cik Tea

Assalamualaikum.

Lama tak nampak Cik Tea di alam maya ni. (Motif sangat kan buat ayat cenggitu? ahaha~). Entry ini khas untuk CIk Tea. Terima kasih sebab sudi baca entry Officially tu. Melalui aplikasi NuffnangX, saya melihat komen Cik Tea di saat saya sedang menggoreng nugget di dapur. Nak balas kang takut hangus plak nugget2 tu kan...Ahahaha~ So, entry ini ditulis saat saya sedang bersantai di ruang tamu seusai saya menggoreng nugget. ENTRY INI JUGA KHAS UNTUK INSAN2 LAIN YANG INGIN MEMAHAMI ATAU MENGETAHUI PERIHAL SAYA DAN BEST BUDDY SAYA (which is I supposed to call my ex best buddy..wahahaha)

Dear Cik Tea,
Sesungguh-sungguhnya, memang dengan bersungguhnya, saya ingin menjelaskan bahawa saya tiada rasa cinta untuk buddy saya itu. Kami memang rapat. Tersangat rapat sehingga ramai dalam kalangan rakan2 kami menganggap kami menjalinkan hubungan yang serius. Oh tidak. Tidak sama sekali. Kami memang berkongsi suka duka, tawa derita, dan pelbagai rencah rasa lagi. Tetapi, untuk melangkah jauh sehingga melibatkan perasaan halus itu, mungkin tidak.

Saya tahu apa kelemahan dia, dia tahu apa kekurangan saya. 6 tahun bukan waktu yang singkat. Macam2 dah kami tempuh. Siapa bekas kekasih saya, bila kekasih dia merajuk, semua itu dalam poket kami berdua. Memang ramai yang pelik bila saya jelaskan mahupun menafikan perihal hubungan serius (seperti yang mereka sangkakan) kami. Kami cuma RASA SELESA dan JUJUR dalam bersahabat.

Jadi, bila kami bergaduh dan putus sahabat disebabkan salah faham yang kecil, memang terasa kesannya. Saya juga ingin jelaskan, PUNCA PERGADUHAN KAMI BUKANLAH DISEBABKAN DIA SUDAH MEMPUNYAI KEKASIH, MAHUPUN NIATNYA INGIN BERKAHWIN. Kami bergaduh hanyalah disebabkan salah faham. Menurut kata salah seorang teman rapat kami, mungkin disebabkan kami terlalu rapat sehingga perkara kecil menjadi punca kepada perasaan sentap yang teramat.

Sekian, terima kasih.

ohohohoho~


Officially..

Assalamualaikum..

Cik Hani officially :
makin sebok
makin penat
makin banyak kerja

Cik Hani juga officially :
nak benti keje
hilang sorang best buddy (believe it please).

But. Cik Hani officially :
dapat better offer
dapat new brother


Miahahahaha!! Sila abaikan pasal kerja Cik Hani ni. Banyak gile drama kat office ni. So tadi dah bengang sangat Cik Hani update status kaw2. And, salah seorang officemate Cik Hani datang and shake hand, pastu dia kata, I suke status u. Bwahahaha!! Sumpah sentap kerja kat sini. Meroyan rasenye sebab ade je halnye. Adesss~

By the way, regarding my best buddy, Yup. I lost him. We fight and now officially stop contacting each other. Sedih memang la sedih. Dah 6 tahun kawan kot. But, maybe dengan cara ni kitorang akan lebih happy. Malas dah nak explain kenapa gaduh dengan dia. For those yang asyik ingat kitorang couple, sila check kat fb dia ye. Dia planning to get married but of course NOT WITH ME. Stop PM me and ask about him because HE ALREADY DELETE ME FROM HIS FRIENDLIST. I HAVE NO IDEA WHAT IS GOING ON IN HIS LIFE NOW. AND I AM NOT EVEN KNOW WHO IS HIS GIRLFRIEND OR WIFE-TO-BE.

Thank you.

#sesi meroyan tamat.

Wednesday, November 14, 2012

Random #4

Assalamualaikum..

Pok3~ Tepuk habuk2 dan sawang2 yang ada kat blog Cik Hani ni. Ya ampunnnnnn~ Lama gile tak menaip. Maafkan saye....

Biasalah, macam-macam hal yang berlaku lately. Stress kat tempat kerja, kena pindah office baru, bergaduh dengn best buddy, notebook rosak. Damn..sebut pasal notebook, disebabkan notebook Cik Hani dah rosak dan Cik Hani telah membeli Asus Vivobook, I am officially Windows 8 user. Bwahahahaha!! Soooo berlagak  proud! Miahahaha~

Okay...nak iron baju dulu..Kejap lagi nak keluar..

#motifsangatkanupdatepasalnotebookbaruje..wahahahha!!

Thursday, October 25, 2012

Random #3

Vavik tu bukan untuk kau! Aku tension kat tempat kerja ni tau tak?? Pindah2 barang sume ni. Aku stress kat tempat kerja la bengong! Status tu bukan untuk kau! Daripada aku tak panggil kau vavik baik aku panggil kau babi terus kan lepas baca instagram kau tu. Puas hati sekarang??!!

Saturday, October 20, 2012

Random #2

Asslamualaikum. Just a very short update from me. I received a news from my best friend. I should be happy. But then I realized that deep inside my heart I feel SOOOOOO SAD. Is it consider good news or not? Good news for you but not for me I guess. Regardless my stupid feeling, I just want to say CONGRATULATION DARLING. I wish you all happiness in the world. My last wish is : I hope we can celebrate our birthday together, last before your happy day. I will miss you darling. Thank you for being a very good friend for me. Always stand by me. Thank you darling.
Let me be an owl. (. .*)Y

Thursday, October 18, 2012

Random #1

Kalaulah kau mampu memahami apa yang aku rasa sekarang. #kauyangtakmengerti.P.E.N.A.T

Monday, October 8, 2012

Untuk KAMU dan KAU

Assalamualaikum.

Lately banyak masalah yang jadi. Lepas satu, satu datang. Cik Hani rasa penat sangat. PENAT SANGAT.

Bukan sengaja nak menjauh apalagi berahsia tidak mahu mengadu dan berkongsi rasa. Tapi bila air mata kau tumpah atas kesalahan aku, itu bukan sesuatu yang aku mahu. Malah paling aku pantang seumur hidup aku. Alangkan air matamu tumpah disebabkan orang lain juga aku dah macam nak gila. inikan pula tumpah disebabkan aku. Faham tak apa yang aku rasa sekarang? Aku sendiri tak tahu mahu terangkan apa yang aku rasa sekarang. Sedih, bengang, bersalah, gila, serba salah, semua ada dalam hati aku. Menjauh dari kamu itu sesuatu yang paling benci dan payah untuk aku lakukan. Tapi aku perlu. Aku perlu walaupun aku sendiri tak tahu atas sebab apa aku perlu menjauh. Tapi aku sangat memerlukannya.

Kau! Ye Kau! Aku salahkan KAU!! Walaupun aku yang berdosa, aku tetap salahkan KAU!! TERIMA KASIH BANYAK2 SEBAB BUAT AKU BEGINI SEBAB BUAT DIA BEGINI. ADA AKU KESAH APA YANG KAU RASA SEBAB DARI DULU KAU TAK PERNAH HORMAT APA YANG AKU RASA!!

Wednesday, October 3, 2012

Cik Hani Sakit Jantung?

Assalamualaikum.

Dah lama Cik Hani tak update blog ni. Sian dia dah berhabuk. pukk~ pukk~ pukk~ (tepuk2 buang habuk). Semalam and kelmarin Cik Hani MC. Sakit lama datang balik. Sakit dada sampai susah nak bernafas. Tapi dah check, bukan sakit jantung tapi Costochondritis. Nama tak menahan kan? Ahahaha~ Nak tau ape benda tu? Sila sambung bacaan anda.

Costochondritis (kos-toe-KHON-dri-tis) is an inflammation of the cartilage that connects a rib to the breastbone (sternum) — a junction known as the costosternal joint. Pain caused by costochondritis may mimic that of a heart attack or other heart conditions.
Your doctor might refer to costochondritis by other names, including chest wall pain, costosternal syndrome and costosternal chondrodynia. When the pain of costochondritis is accompanied by swelling, it's referred to as Tietze syndrome.
Most cases of costochondritis have no apparent cause. In these cases, treatment focuses on easing your pain while you wait for costochondritis to improve on its own.

Illustration of rib cage and breastbone 
 

Costochondritis most commonly affects the upper ribs on the left-hand side of your body. Pain is often worst where the rib cartilage attaches to the breastbone (sternum), but it can also occur where the cartilage attaches to the rib.
Most cases of costochondritis have no clear cause. Occasionally, however, costochondritis may be a result of:
  • Injury. A blow to the chest could cause costochondritis.
  • Physical strain. Heavy lifting and strenuous exercise have been linked to costochondritis, as has severe coughing.
  • Arthritis. In some people, costochondritis has been linked to specific problems, such as osteoarthritis, rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis.
  • Joint infection. The rib joint itself can become infected by viruses, bacteria or fungi. Examples include tuberculosis, syphilis and aspergillosis.
  • Tumors. Noncancerous and cancerous tumors also can cause costochondritis. Cancer may travel to the joint from another part of the body, such as the breast, thyroid or lung.
Sooo...basically, Costochondritis ni sebenarnya muscle area dada tu bengkak and menekan tulang selangka kita yang menyebabkan kesukaran untuk bernafas, batuk, malah ketawa. Ohohoho~ Iyeee...sakit sampai nak ketawa pun susah. Uhuhuhu~

Sekian sahaja dari Dr. Hani (belum dapat pentauliahan). Doakan saya cepat sembuh. Aminnn~

sumber : MayoClinic

Thursday, September 13, 2012

MOOD

BENGANG!! PISSED OFF!! FARKYU!! 


Tuesday, August 28, 2012

Dedikasi KHAS UNTUK KAMU.

Assalamualaikum.

Dedikasi khas untuk KAMU.
 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin. Terima kasih kerana sudi singgah dan follow blog yang picisan lagi mengarut malah sudah semakin jarang di update. Saya sangattttt sibuk. Maaf blog. Kamu diabaikan. Maaf. Ada Idea tetapi Tiada Masa (alasan lapuk dan basi malah berkulat. bwahahaha!!).

Dedikasi khas untuk KAMU-KAMU.
Tahniah atas majlis MERISIK, BERTUNANG, PERKAHWINAN, RESEPSI, SAMBUT MENANTU, dan sebagainya lagi untuk kamu-kamu. Maaf tak dapat hadir. Masa betul2 mencemburui saya. Maaf teman, sahabat, kawan, saudara, saudari, cikeboom cikeboom.

 Dedikasi khas untuk KAMU-KAMU & KAMU.
Kalau mahu rasa lempangan berapi atau tendangan beracun mahupun semburan makian berbisa, silalah bertanya soalan2 seperti "Kamu bila lagi nak kahwin?" "Tak kahwin lagi ke?" "Dah ada calon?" "Bila nak langsung?" "Bila nak makan nasi minyak?" "Bila lagi ...(nama ibu saya) nak terima menantu?" DAN SEGALA SOALAN YANG MEMBAWA ERTI LEBIH KURANG SAMA DENGAN SOALAN2 YANG TELAH DIBERIKAN. Tahukah kamu kenapa aku masih belum mahu berkahwin? Sila baca entry seterusnya nanti.

TERIMA KASIH.
#mode:banyakkerjatapimalasnakbuat.

Wednesday, August 8, 2012

SAFETY TIPS. MUST READ!

I received a very useful tips especially for female.
 
 
TIPS FOR MANAGING YOUR SAFETY - USE SOME COMMON SENSE
 
 
Please share them with those you care for.
 
Capt. Balasubramaniam who is an expert on rescue and survival shared this with some attendees in one of his programmes. 
What he emphasized was that we should never put ourselves in a dangerous and vulnerable position and this usually just entails 
some common sense and alertness most of the time. Of course things do happen no matter how careful you are.
 
 
At the Car park:
Do not walk towards your car. Walk towards the next car or the car opposite.
Do lock your car immediately you get in and drive off ASAP. Please don’t check your cellphone, your makeup, etc.
 
At the ATM:
Use your ring finger to key in your pin, as the rest of the fingers will cover the keypad.
Do not count your money at the atm. After all it’s not going to give you what it owes to you.
 
In a taxi:
Pretend to make a phone call to your friend/husband informing them where you are, what time you are expected, the colour of taxi, 
taxi no etc. you must of course talk within earshot of the driver.
 
If you live alone:
Do get some men’s clothing’s and shoes. Hang them out with your own laundry! Leave the men’s shoes outside your house.
Do leave radio/TV on.
Do be suspicious if you receive calls that seem to have got the wrong number.
 
If you have husbands who travel regularly:
Do drive his car when he is not around as opportunists will notice that his car is dusty and in the same spot for many days.
 
If you have children tell them:
Never to post photos of your new car on Facebook.
Never to reveal that they are ‘home alone’ or parents are away.
 
Also, get the telephone number of the police station in your area and list it as the first number in your phone contact list rather 
than list it under P.
Calling 999 in an emergency will be a futile attempt.
 
Safety Gadgets:
1.Keeping a loudhailer at home would be more effective than screaming and shouting for help in an emergency 
 
2.Install sensor light 
 
3.Pepper spray - they have a shelf life. So you must check the expiry date otherwise it will fail you when you need to use it!
Capt. Bala recommends that pepper sprays must be
a. Water based
b. Must be US made with finger ring on the bottom
c. Must have double casing. 
 
4. Alarm padlocks.

5. Throw some thumbtacks up the opening in the ceiling (what do you call that?) for those who live in link houses.
 
If you are ever, so unfortunate to have your bag snatched, do not struggle with the assailant. Let go and do not chase after them. Neither should your husband/boyfriend/son.
 
When you drop your friend/loved ones home, especially those who live in apartments, get them to text you once they are inside the safety of their homes. I think we should drill this in to our sons who drop off their girlfriends.
 
SMASH AND GRAB ROBBERS ATTACKED ABOUT 5 CASES A DAY FROM MAY TO JUNE 2012
WHAT IS THE STATISTIC FOR JULY? HAVE YOU TINTED YOUR CAR YET? DO YOU ALWAYS WAKE UP LATE AND YOU LIKE TO RUSH DAILY?
 
Please make sure you are not adding to this statistic.
1. Do not rush from work or to work. Breathe! Start early.
2. Put your valuables away, and carry less in your handbag. Get a debit card. Consolidate your banking accounts. 
3. Forget about all these labelled bags until Malaysia gets peaceful again
4. Never talk on your cellphone, and i mean never when driving 
5. Pay attention to pillion driver that operate in pairs.  
 
At traffic lights, keep a distance from the car in front of you. If they attack you, 
just swerve you car at them. HONK, HONK, HONK Loud…..they could have tailed you.. 
 
6. try not to wear too much jewelry, ie. big gold, flashy loopy earrings and long gold chain- you will be asking to be grabbed, and they will smash from the right  
7. avoid big gold bangles and expensive fancy watches 
8. keep a pair of sunglasses and wear them when driving, but not at night 
9. plan your diary well, smash and grab robbers attack people even when there are two of you in the car. 
10. these robbers attack mostly from 7.00 to 10 am and also from 4 to 7.00pm. Peak, rush hours.

Tuesday, August 7, 2012

Teman Pengganti - S.E.D.I.H

Assalamualaikum.

Hari ni Cik Hani nak cerita pasal lagu Teman Pengganti. Masa mula-mula Cik Hani dengar lagu ni, terus rasa menusuk sampai ke jantung. SUMPAH AWESOME LAGU NI!! Tu la yang Cik Hani cakap (sorang-sorang dalam kereta. haha~)

Masa dengar lagu ni, ade 2 orang yang betul-betul terbayang dalam kepala hotak Cik Hani ni. My best buddy & YOU. Yes. You. Somebody that I used to know. Somebody that I used to love. Tak tau kenapa rase tersentuh sangat dengar lagu ni. Ada certain lirik tu memang kena sangat dengan Dia. I have to let you go. Still trying. Biarlah. Huhu~ Ada certain lirik tu plak memang kena sangat dengan my best buddy. Now, I really wish that we will die together because I am afraid to stay alone without you to support me when I am down. Hmm..lirik yang warna merah tu mengingatkan Cik Hani pada si Dia, and lirik dalam warna biru tu khas untuk my best buddy. However, untuk memahami kodeksku yang kompleks tu khas untuk diorang. Only YOU and HIM that really understand my complex codecs.


TEMAN PENGGANTI.

Ketawa bersama,
Menangis bersama,
Ku bersumpah harap kita,
Mati pun bersama.

Sejak dua menjak ini,
Makin kerap ku diganggu visi,
Bila celik, juga bila mimpi,
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi,
Dia membelaimu dengan izin dan permisi,
Sentuhan katanya semua kau iakan,
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan,
Aku redha walau tidak ku damba,
Walau hampa semuanya dah dijangka.

Beberapa purnama dulu cinta bertakhta,
Kenangan dibina kita indah belaka,
Ketawa bersama, menangis bersama,
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama,
Namun hakikatnya, bukan mudah,
Aku sembunyikan gulana gundah,
Segalanya kan berubah,
Dengarkan apa yang ku mahu luah.

Rahsia ini,
Telah lama aku pendamkan,
Tiba masanya,
Segala-galanya,
Kuceritakan,
Aku kan pergi,
Pergi ku tak akan kembali,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias,
Kita tak terlepas dari terkena tempias,
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias,
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas,
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks,
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks,
Bila dunia seolah tak memahami,
Kau sudi selami, dalami dan mengalami.

Setia mendengar, sentiasa hadir,
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir,
Tiba pagi syawal, kaulah yang terawal,
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal,
70 000 hijab harus kusingkap,
Kusorok kitab balik tingkap penjara hinggap,
Dalam diam ada, seorang yang kupuja,
Kau terisitmewa tapi dia yang sempurna.

Rahsia ini,
Telah lama aku pendamkan,
Tiba masanya,
Segala-galanya,
Kuceritakan,
Aku kan pergi,
Pergi ku tak akan kembali,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Sejak dua menjak ini, kumencari fungsi kewujudan,
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan,
Terperangkap dalam jasad, ku keliru,
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu,
Namun aku tetap murung, berkurung,
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput,
Komplikasi di halaman susuk kiri,
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri.

Lagu ini yang terakhir aku sajikan,
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan,
Jaga diri, jangan makan hati,
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti,
Bilik dah kukemas, katil dah kurapi,
Cincin, kunci, dompet dalam laci,
Ada sikit wang, itu saja baki,
Moga-moga cukup untuk majlis tu nanti.

Aku kan pergi,
Bertemu kekasih abadi,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Wednesday, August 1, 2012

Dilly Daily Dilemma

Assalamualaikum.

Semalam sebenarnya Cik Hani nak share pasal ape yang Cik Hani dengar dari Mix.FM. Kadang2 Cik Hani suke dengar Dilly Daily Dilemma sebab diorang tolong orang untuk at least find a way to solve their problem. TETAPI! Semalam merupakan kali pertama Cik Hani rasa diorang betul2 dapat membantu orang awam yang mengadu dengan diorang.

Kes semalam, ade girl ni, dia kawen tanpa restu ibu dia sebab ibu dia tak setuju dengan pilihan hati dia tu. So, kira macam terputus hubungan jugak la pas kawen tu. However, sekarang lelaki tu dah tinggalkan dia. Dia pun dah balik semula ke tempat asal dia (maybe sebelum tu dia stay oversea or outside from KL or far from her mother. Tak pasti sebab terlepas yang awal2 tu). Masalah dia ni sekarang dia takde keberanian untuk call mak dia and bagitahu yang dia dah balik (without him). Dia takde gut untuk contact mak dia so dia guna la DDD ni. That girl pass no. emak dia and they tried to call and wish magic will happen.

Masa called tu, mak dia cam surprised jugak la sebab tak sangka anak dia suh tepon through radio station. Tapi, conversation after that was so touching. Below are the dialogues (more or less are the same. Not 100% accurate).

Girl : Hi Ma.
Mother : Hi. Are you ok?
Girl : I am back now. He left me. (start almost want to cry).
Mother : OMG. Where are you now?
Girl : I stay just nearby you so that I am close to you.
Mother : How long you have been here? Why you never contact me?
Girl : It's been around 6 months. I am afraid to call you. I am afraid you don't want to pick up my call.
Mother : How could you think that? How could you think that I will not pick up your call? You have been around here but you did not contact me? My baby girl are on her own now for past 6 months. How could you think I will ignore you?
Girl : I am sorry ma.
**mother start to nag a bit about the guy that left her.
Mother : I go and pick up you and we go home okay?
Girl : Okay (crying). I am sorry ma cause l put you on air in national radio.
Mother : It's okay. I am glad at least they find a way to bring you back to me.

Masa ni, Cik Hani pun dah berair dah mata. Dok tahan nanges. Sedih sangat. Kasih sayang mak tu tak berbelah bahagi. Kita dah kecewa kan dia banyak kali pun dia still sayang kite tanpa diskriminasi. Dilly pun sampai tak mampu nak cakap dah sebab dia pun dah nanges. JD pun dah pesan jangan cakap lagi sebab nanti dia plak yang nanges. Sedih sangat masa tu. I am sure JD and Dilly must be so proud with the show because they managed to at least solve the problem by bring back the girl to her mother. They also said, they proud cause they choose the right solution by calling the mother.

KASIH SAYANG EMAK ITU INFINITI DAN TAK TERNILAI.

Tuesday, July 31, 2012

Ku mohon kekuatan hati.

Picture source : Encik Google.
Peng-edit : Saye la~ (O _ o)

Kalau tayar tiba-tiba berasap....


Assalamualaikum.
Pagi ni Cik Hani check email and I received this. Useful for everyone. Kindly share about it. (.  .*)Y


Just be cautious

Liquid is probably kerosene.  When the tyre gets hot , the kerosene evaporates and seems a smoke outburst.. Nothing to worry and don’t have to stop to check.. If you did not release your handbrake to drive, you get smoky outburst too and burnt tyre smell

 This was confirmed by the TTDI Shell guy! happend at sec17 junction! 

New Tactic! To Rob You in PJ And Soon All Places - spray some liquid on your tyre which leads to smoke outburst     PLEASE FORWARD TO SAVE EVERYONE LIFE
 

Just received this from a local police force in Bangsar. There is a
 new tactic used by the thieves and robbers & spreading into PJ & other KL areas. Be careful when there is a motorist approaching while you are driving alone in a car. These days, the thieves will spray some liquid on your tyre which leads to smoke outburst. 

When you encounter such a situation, don’t panic.
 Stay calm & don’t ever try to park your car to check what is going on. This is the intention purposely created by these thieves to get your attention.  Once you get out from your car, they will snatch your belongings or may even harm you. 

So,
 if you ever encounter such an incident, drive to a safe place where crowded people are or to a petrol or police station. As for the stain, use water to clean it up, that’s all. Look after your own safety, especially to those ladies out there. What ever happens, don’t simply walk out from your car! This is a true case that has occurred before. Once you see this email, don’t forget to forward it to all your buddies

Tuesday, July 17, 2012

My Best Buddy - Mr. Mohd. Rizal Bin Mohd. Sham

Assalamualaikum..

Sementara tengah ada mood nak update blog, baik hupdate bebanyak. Ahahaha!! 

Introducing, my best buddy :

Ejal Gile. Ahahaha!!

Kitorang banyak kongsi masalah, menangis sesama, ketawa sesama, marah sesama, gaduh pun sesama. Wahahaha!!

Sape yang nak jadi awek Ejal, boleh la contact Cik Hani. Cik Hani tolong adjustkan kay~ Wihihihi~

Bila Hati dan Minda berbicara.

Assalamualaikum..

Punye lama draft ni Cik Hani simpan, tapi tulis Assalamualaikum je..Wahahaha!! Nak buat camne, Cik Hani busy sangat2 lately ni. Sekarang ni kan Cik Hani dah kerja 7 days a week. Yupp..7 hari seminggu tu Cik Hani bekerja. Penat sangat tapi nak buat camne, kena tolong family. Kadang2 tu rase nak give up je sebab penat sangat. Cik Hani pernah nanges dalam kereta sebab dah terlalu penat sangat. 

Banyak benda yang terjadi dalam tempoh masa Cik Hani tak update ni. Kerja makin bertambah2. Gaduh2 dalam meeting, pending report, pending result, preparing exam paper, marking exam paper, berulang-alik pergi Seremban, masalah family, conflict dengan diri sendiri. Ya ALLAH~ Sabar je la.

Dengarlah kisah My Heart & My Mind

********************************

Heart : 
Aku rasa aku dah tak mampu nak tanggung semua ni la. Aku dah penat. Aku dah berderai jadi serpihan yang terlalu kecil sehingga tak boleh dicantum lagi. Aku terasa sakit dan sangat pedih.

Mind : 
Jangan la macam tu. Kau kan hati. Kau sebenarnya kuat. Sangat kuat. Jangan jadi lemah sebab dia. Lepaskan je. REDHA. Itu yang paling penting.

Heart : 
Kau senang la cakap. Aku ni yang selalu sangat terluka. Bila disakiti, bila ditinggalkan, aku yang lalui semua tu. 

Mind : 
Kau salah. Kita semua lalui. Aku pun turut terjejas, aku tak tahu macam mana nak kawal kau dan badan. Aku juga buatkan Hani hilang selera makan, badan dia makin kurus. Bukan kau seorang je yang lalui kepedihan tu, kita semua turut terjejas.

Heart : 
(thinking) Betul jugak tu. Aku sebenarnya kuat. Kenapa sebab 1 perkara ni je aku jadi terlalu lemah. Aku kan tahu macam mana nak pulihkan diri aku sendiri. Bukannya aku tak pernah buat sebelum ni. Kenapa mesti kali ni aku mengalah? Sayang macam mana sekali pun, aku dengan dia dah x boleh bersama. Aku tak nak jadi lemah lagi. Aku mesti kuat. Aku mesti bangkit!

Mind : 
Tau pun. Macam ni la baru hati Ummu Hani. Kau tak nak jadi macam Ummu Hani yang dalam drama tu kan? Ahahaha~

Heart : 
TAK NAK LAH AKU! Ummu Hani dalam drama tu gembeng kot. Hahaha~ Aku KUAT!

*******************************************

Bila hati terluka, kita semua turut rasa.
REDHAlah, maka kita akan BAHAGIA.


Wednesday, June 27, 2012

Menjadi UMMU HANI

Assalamualaikum..

Cik Hani baru sedar yang dah 20 hari Cik Hani berusia 26 tahun..Ahahahah~ Kehidupan Cik Hani? Alhamdulillah..Cik Hani bersyukur sebab Cik Hani masih bertenaga..Cuma tahap kecergasan tu dah kurang..Jadual Cik Hani makin padat sekarang..Memang terasaaa sangattt penatnya..Sampai satu tahap tu Cik Hani menangis sebab tak tahan dah penat sangat..

Sekarang jadual kerja Cik Hani dah bertukar..Kalau semester lepas Cik Hani punya kelas setiap hari Selasa and Sabtu, so my off day will be on Sunday and Monday..Tapi this semester, Cik Hani punye kelas on Wednesday and Sunday, so my off day will be on Friday and Saturday. Pelik sket jadual kerja and off Cik Hani. Diorang sampai tanya kot, takkan hari Ahad pun kau kerja? IYE. SAYA MEMANG BEKERJA PADA HARI AHAD. Ada 2 subjek, kelas dari pukul 2.00 p.m - 7.00 p.m. Penat tau~

In addition to my Edisi Penat, setiap hari Jumaat and Sabtu Cik Hani kena berada di Seremban. ARGHHH!! Off day Cik Hani abes kat situ je..Adessdessdess~ 

Itu belum dicampur dengan meeting yang diorang suggest untuk buat on EVERY WEDNESDAY. Gile bengang dengan company sekarang ni. Kaki AMPU, Kaki BODEK, TALAM DUA MUKA, BACK STABBER, semua cukup kat sini. Kerja dengan budak2 Autism pun tak stress camni. Paling2 kena gigit je. Setakat lebam tu takde hal la, kalau nak dibandingkan dengan rasa sakit hati & menyampah dengan orang2 tua yang ada di sekitar Cik Hani ni. (-   -")

To conclude, ni la jadual kerja Cik Hani sekarang :

Isnin       : Kelas Diploma in Food Preparation and Culinary Art (Teori) 7.00 p.m. - 9.00 p.m.
Selasa    : Kelas Diploma in Food Preparation and Culinary Art (Teori) 7.00 p.m. - 9.00 p.m.
Rabu      : Academic Meeting 9.15 a.m. - 10.30 a.m.
               Kelas Diploma in Food Preparation and Culinary Art (Praktikal) 7.00 p.m. - 9.00 p.m.
Khamis  : Satu-satunya hari yang betul2 Cik Hani free dari kerja ofis or kelas. Ade pun, Cik Hani tetap pure2 x nampak..keh3~

Jumaat   : 10.00 a.m. Seremban 2

Sabtu     : 10.00 a.m. Seremban 2
                1.00 p.m. Seremban

Ahad     : Kelas - Children's Health 2.00 p.m. - 4.00 p.m.
               Kelas - Teaching Special Needs Children 4.00 p.m. - 7.00 p.m.


SANGAT PENAT MENJADI UMMU HANI.
(-  -")

Wednesday, June 6, 2012

Apron dari Chef

Assalamualaikum..

Saat Cik Hani taip entry ni, Cik Hanihanya bersisa beberapa minit lagi sebelum Cik Hani meninggalkan Cik Hani yang berusia 25 tahun. Banyak suka duka yang Cik Hani dah lalui. Biarlah jadi memori.

Hari ni merupakan hari praktikal untuk kelas Diploma Culinary Cik Hani. Cik Hani boleh pulak tertinggalkan Chef Jacket Cik Hani dalam kereta. Dah sampai kat lif Times Square, baru Cik Hani perasan. Kereta plak Cik Hani park dekat KL Central. Apekah~ Dengan berbekalkan muka budget comel dan suara yang budget2 manja, Cik Hani bagitahu pada Chef. Chef plak dengan baik hatinya bagi Cik Hani pinjam jacket dengan apron. Awww~ Chef sangat baik. Buat saya makin jatuh cinta. Wahahaha!! Sangat perasan hokay!

Soo..masa dalam kelas memasak tu, macam biasalah, Cik Hani memang kaki buat bising punye. Ade je keje x senonoh yang dibuat.. Adess~ By the way, Chef puji mayonnaise & cocktail sauce kitorang sedap...Pastu Caesar Salad kitorang pun sedap.. Hurray!! Chef boleh plak bergurau2 dengan Cik Hani kat situ tau. Awww~ buat saya terperasan je la chef ni.. Wahahaha!!! *dush* *dush* -ketuk kepala sendiri- 

Chef suruh Cik Hani bawak balik and basuh dulu Chef Jacket and Apron tu. Time nak tunggu monorel, Cik Hani sms la Chef. 

"Hi Chef..Can I take the apron as my birthday present? Lalala~ -Hani Yang Baik-"

Chef  replied! "Haha. Ok!"

Gile rase nak melompat masa tu..wahahah!! Walaupun pendek, kesah hape..janji dapat apron.. Wahahaha!!

Awesome la..Memang I sayang U lebey la Chef..kui3~

ni la apron yang Chef Randall bagi..weee~ excited nak upload sampai x sempat2 nak bubuh watermark~


Tuesday, June 5, 2012

Doa Tentang Jodoh - Cik Hani

Assalamualaikum..

Sedar x sedar dah masuk bulan Jun rupenye..Lusa birthday Cik Hani. Weeee~ Tapi sedih gak la sebab Ummi masih di Mekkah. RINDULAH~ Ummi balik nanti In Shaa Allah 12.6.2012 nanti..huhu~

Semalam Ummi telefon. Macam tau2 plak orang tengah cerita pasal dia..Ahakz~ Terus nanges masa Ummi called tu. Ummi kat Jabar Rahmah. Ummi suruh doa or niat terus nak mohon apa. Terus blank! Tak tau nak doa apa. Tapi lepas Ummi letak, Cik Hani terus sms Ummi. Doakan murah rezeki, dipermudahkan jodoh, redha dengan ketentuan, x sakit lagi macam dulu. Cik Hani siap minta Ummi buatkan solat sunat istikharah untuk bagi gambaran pilihan yang tepat antara kerja sekarang dengan offer kerja yang baru, and bagi hint tentang jodoh Cik Hani supaya Cik Hani tak terus berharap dengan cerita cinta yang ada sekarang dan lebih redha untuk terima siapa jodoh Cik Hani nanti. Mohon kekuatan untuk tidak terus kecewa lagi. Ohhh~ Rasa macam nak nanges lagi. Uhuhu~ Nanti kita sambung lagi ye. Rindu Ummi~

Thursday, May 31, 2012

Cerita mengarut di KLIA

Assalamualaikum.

Tadi pagi Cik Hani masuk kerja lambat sebab Cik Hani hantar ummi ke KLIA. Punyelah semangat Cik Hani keluar rumah pukul 3.30am, meng-hangkut bersama Ejal my best buddy ke KLIA. Sanggup tu pergi Putrajaya amik mamat tu dulu. Dah nak sampai KLIA dalam pukul 4.30am, telefon handphone Ummi, tapi Ummi tak angkat. Telefon adik, dia angkat. Tapi dengan suara baru bangun tidur. Apekah? (-  -") Rupanya diorang nak gerak dari rumah makcik (di Sungai Buluh) lepas subuh. Ceit!! Rasa bersalah plak dengan Ejal sebab gerak dia pagi2 buta. Nasib baik dia ok. SORRY EJAL~

So, kitorang decide untuk sambung tidur dalam kereta. Disebabkan Ejal panjang. Err..tinggi and comel, so dia tak boleh la nak baring dengan selesa. Setelah tukar posisi 2, 3 kali, Cik Hani suruh dia baring je kat seat belakang. Kan senang. Tapi still dia kena lipat kaki dia..ehehe~ Cik Hani susah nak lelap sebab tertunggu-tunggu diorang sampai. Last-last bila dah nyenyak, boleh pulak polis tu ketuk tingkap suh parking kat tempat lain. (-  -") Cik Hani pergi parking kat bay for taxi driver kat departure hall..Ehehehe~ So, setelah tawaf KLIA tu dalam 2 kali, Cik Hani park kereta kat exit parking Block C n sambung tidur. Ejal memang x sedar hape dah.

Dalam pukul 7.55am camtu, sms adik tanya current location. Diorang baru je sampai rupenya. Start enjin, terus drive and park balik kat bay teksi tapi kali ni park hujung sket. Siap bubuh no. telefon kalau2 polis tu baik hati nak call dulu sebelum saman. Wahahaha~ Bila masuk, menggagau gak la cari Ummi. Bila sampai, Ejal telah menjadi tumpuan. Boleh pulak kazen2 yang lain ingat he is my boyfriend. Apekah~ (-  -") One of my kazen, yang nak pergi umrah tu, sempat lagi menyakat.

Kazen : Yong, kamu dah amik no. tepon dari Yop Ayang? 
(Yop Ayang ni kazen kitorang yang baru je kawen last month)
Cik Hani : No. tepon ape plak?
Kazen : No. tepon orang khemah and sume2 tu. (sambil ketawa mengekek-ngekek)
Cik Hani : vavik. (-  -")

Apa-apa pun, Cik Hani dah mula rindu pada Ummi. Ummi cepat balik kay. Moga terus sihat and mampu tunaikan ibadah dengan sempurna. Doakan Yong, Chah, Adik, Ayah, Fikri, & Ejal kay~

Sayang UMMI~



Monday, May 28, 2012

Houz of Chill La~

Assalamualaikum..

Lately, rasa nak benti keje tu kadang2 membuak2 sangat..Wahahaha!
By the way, Cik Hani harus bersabar, kumpul duit & laksanakan apa yang Cik Hani impikan.
Apa yang Cik Hani impikan? Nak tau? Bacalah..wahahaha!

Masa Cik Hani belajar kat Sabah dulu, Cik Hani pernah simpan impian :

BEFORE 30 YEARS OLD, I MUST HAVE MY OWN CHILD CARE CENTRE.

Tapi, ada satu hari tu, pensyarah Cik Hani cakap, siapa kata awak ambil Psikologi Kanak-Kanak & Keluarga, awak kena buka tadika? Banyak benda lain yang awak boleh buat selain daripada tadika. Misalnya butik baju kanak-kanak ke hape ke kan?

So, masa tu Cik Hani terfikir, betul jugak. So Cik Hani tercari-cari apa yang Cik Hani nak buat untuk perancangan masa hadapan. At the same time, cita-cita nak bukak centre sendiri tu masih disimpan. Sampailah baru ni, Cik Hani terjebak dengan part time kelas Art & Craft. OWHH~ MEMANG AWESOME KELAS TU!! Disebabkan Cik Hani sangat sukeeeeeeee dengan art & craft ni, Cik Hani bercadang nak buka kafe or coffee house. Daffurk? Apa kaitan coffee house dengan art & craft kan? Wahahaha.

Cik Hani dah berangan nak cari kedai 2 tingkat, atas tu buat kelas Art & Craft dan tingkat bawah tu coffee house. Bila parents hantar anak-anak pergi kelas art & craft (biasanya dalam 1 jam je) so parents boleh la minum kat coffe house bawah tu kan? Miahahaha!! AWESOME!! Untuk menambahkan ke-awesome-an impian tu, Cik Hani sekarang tengah sambung belajar sambilan Diploma in Food Preparation & Culinary Art. Perghhh!!! Berbunga-bunga hati ni bile teringatkan impian tu. Wahahaha!!

Nak bagi lagi best?? Cik Hani baru jer tambah lagi 1 angan-angan untuk buka Children Art Gallery. Mungkin akan kurang sambutan sebab kat Malaysia ni kita bukannya menghargai art ni semua. Art orang dewasa pun susah nak dihargai, apatah lagi art kanak-kanak. Tapi kadang2 tu Cik Hani rasa sedih bila tengok parents macam tak hargai lukisan anak-anak dia. Diorang buat dengan usaha. So, kalau Cik Hani buka galeri tu, at least Cik Hani boleh kutip art2 tu sume, alternately la kita pamerkan semua karya-karya tu. BEST KAN??

Thanx to BLOG SERIUS sebab bagi inspirasi pada Cik Hani untuk berimpian macam ni. Ahahaha~ 
DOA + USAHA + IKHTIAR + TAWAKAL = DUIT (IMPIAN TERLAKSANA) 
aminnn~

Tuesday, May 22, 2012

Papai Si Bongek.

Assalamualaikum.

Hari ini Cik Hani rasa sedih sangatttt~ Sayang Cik Hani, Si Bongek dah pergi tinggalkan Cik Hani. Ummi called pagi tadi kata Si Bongek dah mati. Sian Bongek. Sian ummi jugak sebab ummi ingat sebab dia rindu Cik Hani dia mati. Ntah la..

Walaupun sekejap dengan Si Bongek, walau selalu gaduh dengan dia, walau dia bising bila nak makan, Cik Hani tetap sayang dia.

Si Bongek pantang dengar bunyi plastik sebab dia tau dalam tu ada makanan. Even Ummi pun suke menyakat Si Bongek tu. Ummi nak jaga Si Bongek masa Cik Hani bawa dia balik kampung haritu. Kucing2 Ummi pun suke tengok and menyebok masa Ummi nak bagi Si Bongek makan. Tapi nak buat camne. Dah ajal dia. Sabar je la. Nama asal Bastard, Panggil Lil B, Last2 jadi Si Bongek. Apa apa pun, Cik Hani tetap sayang Si Bongek. Papai Bongek.

Gambar last Si Bongek masa Cik Hani bawak dia pergi jumpa Veterinar

Monday, May 21, 2012

RASA

Boleh tak kau rasa apa yang aku rasa sekarang?
Aku rasa sakit.
Aku rasa kecewa.
Aku rasa pedih.
Aku rasa takut.

Boleh tak kau rasa apa yang aku rasa sekarang?
Kita dah semakin jauh.
Kau dah semakin sibuk.
Aku pun semakin sibuk.
Semakin lama kita semakin menjauh.

Boleh tak kau rasa apa yang aku rasa sekarang?
Aku takut kehilangan kau.
Aku takut kau lupakan aku.
Aku takut bersendirian.
Aku takut hidupku kosong.

Boleh tak kau rasa apa yang aku rasa sekarang?
Boleh tak?
Boleh tak?

Aku harap kau dapat rasa apa yang aku rasa sekarang.

Thursday, May 17, 2012

Si Bongek, Train, & Chef Randall

Assalamualaikum..

Hmm...memang jarang-jarang sekali la Cik Hani update blog ni kan...Sian dia..dah la blog picisan..Miahahaha~ Hokayyy~ Arini Cik Hani nak share pasal few of my activities for past few days or maybe week..Ehehehe~

10 May 2012
(Birthday Kak Farah) Bersihkan kandang Si Bongek and mandikan dia. Pergi KL Sentral sebab ingat nak balik naik train tapi dah penuh. So, naik lrt balik gi Puduraya (membawa bersama Si Bongek sepanjang perjalanan itu). Setelah berjaya mengharungi segala perhatian yang diberikan (sebab diorang terpikat dengan kegemokan Si Bongek dan asyik salah panggil Si Bongek hamster, terpaksalah bagitau "Ini Wonderpet" sebab most of them tak tau ape itu Guinea Pig) saya berjaya naik bas sampai ke Perak. TETAPI!! Pak cik driver bas tu tak ikut Bota or Kampung Gajah. Makanya, saya terpaksa turun di stesen bas Manjung. Hampagas! Masa beli tiket kata boleh turun Bota. Malam tu ada tahlil and doa selamat + kenduri arwah untuk semua family members kitorang yang telah pergi menemui Ilahi.


11 May 2012
Kalut2 pergi bank n lupe yang most bank tutup on lunch hours bcoz dat day is Friday. NICE~ (-   -"). Cik Hani juga membawa Si Bongek bersama sebab nak amik injection sebab bulu dia gugur. Memula sesat2 dulu sebelum jumpa Agro Bank kat Sitiawan tu. Pastu Agro Bank tutup. Demyu! Rush pegi Public Bank sebab nak kena bukak akaun baru for my Culinary class. Pastu patah balik pergi Agro Bank. Then pegi Veterinar bawak Si Bongek. Si Bongek sangat baik sebab dia x wat bising langsung masa Dr. inject dia. Good Boy! Malam nya pulak, Cik Hani berhempas pulas untuk melukis inai di tangan most of my kazen dari sekecik2 kazen ke sebesar2 Mak kazen (makcik2 aii leteww). Penat wehhh~

Hello Kitty kunun~

12 May 2012
My cousin get married. Hurray!! CONGRATULATION!! BUT!! Pagi2 dah sebok make up kan and bubuh bulu mata palsu for most of my kazen gak. Like a day before, dari sekecik-kecik kazen sampai sebesar-besar Mak kazen. Miahaha~ Lewat petang tu plak ada Photoshoot from D'Anjunglens Photography & Freak Monkey Shoot. Cik Hani brings together my 3 lurvely kazen to shoot together with me..Miahaha~

klik untuk tubesaran pusat. eh~ pesat!

13 May 2012
Bangun pukul 4.00am. Get ready and terus pegi Stesen Keretapi Batu Gajah and gerak balik KL sebab hari tu KERJA. IYE. CIK HANI KERJA HARI AHAD. (-   -")

 14 - 15 May 2012
Masuk kerja macam biasa. But, malam tu ada kelas culinary art. Humang aih~ rase macam dah nak tumbang. Naseb bek Chef tu comel~ wahahaha!

16 May 2012
Practical class for culinary. Chef siap bawak pembaris untuk ukur Cik Hani punye vegetables cutting. Apekah? (-    -")



17 May 2012
Bangun awal2 pagi and get ready. Then gerak pergi office amik Micheal. Pastu terus gerak pergi UKM sebab ada seminar. Bile balik dalam kul 12.15noon, ada briefiing for Master in Practice-Based. SUMPAH MEMANG DAH NGANTUK GILE SAMPAI TAKDE MOOD NAK MAKAN!

18 May 2012
OFF DAY!! YESSSS!!!!

19 May 2012
Ada Sport Day from Kits4Kids (my previous school) and Ck Hani jadi volunteer kat sana.

Monday, May 14, 2012

Hati kecewa, tapi berbunga-bunga.

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ini macam biasalah, emosi Cik Hani tak stabil sket..macam x kenal plak Cik Hani kan selalu mengalami gangguan emosi x stabil..keh3~

TAPI....

Hati Cik Hani terus berbunga-bunga lepas dengar lagu ni...Sumpah tak tau kenapa...Terus rasa macam Shaheizy Sam ni nyanyi untuk Cik Hani, walaupun sebenarnya Shaheizy Sam kenal Cik Hani ni pun x..wahahaha!!

Sumpah comel dengar lagu ni walaupun diorang kata suara Yana Samsudin ni dah banyak di autotune kan..Tetap AWESOME lagu ni!! Tetap nak perasan yang Cik Hani la Yana Samsudin yang berduet dengan Shaheizy Sam..owhhh~ melted dengan lagu ni...ohohohoho!!



Video klip diorang ala-ala korea siap dengan macam snow sume tu...kikiki~ Tak sabar nak gi tengok movie dia nanti...Hati masih berbunge2 sebab dari tadi ulang lagu ni..kikikiki~

Sunday, May 13, 2012

Why he never reply your sms or return back your call?

Dear my bestie Farihah.

I've been thru dat phase..it juz he DOESN'T WANT to contact or having any kind of relationship with u anymore AND he doesn't want to explain or clarify about it. I've been waiting for him almost a year and within that time, I KEEP call, text, even browse his name on google/yahoo juz want to find him. Finally, ALLAH gave me an answer, I've found his blog contain his love story with other girl, starting from how he proposed till when they went for vacation at Bali. Me? Heart broken. But, at least ALLAH still loves me and never leave me. He gaves me an answer dat he is not the one for me.

Monday, May 7, 2012

Dyscalculia lagi.

Ya ampunnnnn~

Makin teruk Dyscalculia aku ni!!! Hari ni la 7 May 2012. Harini la birthday my lil sis. Not YESTERDAY. APEKAH??!! (--")

Entry Padat Maksima untuk May 2012

Assalamualaikum..

Ya Allah~ lamanya Cik Hani tak update blog! Punye la pemalas! Err...bukan malas, kurang rajin sebenarnya..(ayat cover line~ wahahah~) Cik Hani mane pernah tak bz. Hari2 Cik Hani bizi..Miahaha~ So..entry kali ni adalah entry padat maksima sebab dah lama tak update kan~

Karutan 1
Semalam birthday adik Cik Hani. Sian dia..kul 12.05 min baru Cik Hani wish..tu pun 12.05am on 8.5.2012. Birthday dia 7.5.. Ter bizi nak buat camne kan~ SOoo~ HAPPY BIRTHDAY MY LiL SiS!



Karutan 2
Hokayyy~ haritu Cik Hani balik kampung sebab dah lama x balik kampung..Then sempat lagi join photoshoot..wahahha~ Tapi itu bukan update utama untuk karutan ini~ Kikiki~ 

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) baru je habes semalam. Cik Hani pergi 2 kali je masa 1 Mei 2012 (cuti kan~ haruslah pergi) and masa mini launch Sunan Musafir. Yaaaaa~ saya telah dipaksa rela untuk menjadi Ratu Sulaman. By the way, Sunan Musafir adalah pelengkap novel dwi-trilogi Bagaikan Puteri karya Tuan Ramlee Awang Murshid. Koleksi novel dwi-trilogi ni dah jadi macam fenomena novel2 Harry Potter. Karya abg RAM ni memang sangat berbeza dengan novel2 yang ada di pasaran. Uihh~ melobi nampak Cik Hani. Untuk pengetahuan readers, Cik Hani adalah HARDCORE untuk RAMFC. Dan sayalah yang berselubung semalam menjadi Ratu Sulaman (salah satu karektor dalam novel tu). Uihh~ jadi hotsettap jap semalam sebab ada gak yang nak tangkap gambar dengan Cik Hani semalam. Uih~ malu aii~ Siap ada yang kata "Ohh~ ni ke model yang jadi cover page novel Cinta Sang Ratu?" Awww~ cantikkkk sangat mata aii ni sampai layak jadi cover page tau~ kikiki~ Itu semua MT RAMFC punye pasal. Pukul 5++ tepon kata "Hani, esok kau jadi Ratu Sulaman" Cik Hani : Apekah? (-  -"). Ape2 pun, Cik Hani sangat seronok dapat kenal dengan RAMians sekalian. Diorang dah macam family Cik Hani. Cik Hani nanges pun diorang tau~ Wihihihi~ I SAYANG KORANG LEBEY LA~ Terimalah......gambar Cik Hani sebagai Ratu Sulaman. Make up and wardrobe adalah sendirian berhad..ngeh3~



Karutan 3
Cik Hani nak mintak cuti sebab Khamis ni ada tahlil n kazen Cik Hani kawen. Tapi masalahnya HR xde sorang pun dalam office diorang. Adoiyai~



Kesian. Err.. SEKIAN. TERIMA KASIH.

Friday, April 20, 2012

Saya bukan kucing.

Assalamualaikum..

WHOooooaaaAAAA~ CANTEK NYE BLOG Cik Hani! Wahahahaha!!! Puji blog sendiri..Keh3~
Meriah kan kaler baru blog Cik Hani. Ntah dah berjaman dah gune muke sendiri (yang perasan cantik tu) as layout.. Sekali tadi tetibe rase boring so terus tukar layout walaupun time oficce hours~ Wahahaha!! Suke! Suke! Suke! Siap edit header segala bagai..hak3~ Sape yang terbute mata dia sebab kaler blog ni bagitau Cik Hani ni tau.

Maafkan saya!

Nota Kaki Tangan Perut & Mulut : Walaupun blog ni color dia ceria, tapi hati Cik Hani hanya ALLAH yang tahu.... (..*)Y

Ini Kucing Bukan Batman.

Assalamualaikum...

Hmm..xtau nak tulis hape arini~ Awal2 tahun hari tu berazam nak update blog hari2. Tapi azam dah jadi angan2 je..wahaha~ Disebabkan Cik Hani dah siapkan exam paper untuk bebudak ni, inilah hasilnya bila Cik Hani mule main conteng2..wahaha~


Wednesday, April 18, 2012

PTPTipu? PTPTN?

Assalamualaikum.

Sana-sini sibuk orang update pasal isu pemansuhan PTPTN. Haish~ (--"). Cik Hani sokong tak bantah pun tak. Cik Hani bukanlah anti kerajaan mahupun penyokong kuat kerajaan. Cik Hani lebih kepada badan berkecuali. Ahakz~ Tetapi apa yang Cik Hani karutkan ni lebih kepada pendapat sendiri. Tak puas hati or tak setuju, anda boleh klik [x] kat sebelah atas kanan anda. (..*) Bukan berlagak tapi kan dah bagitau ini sekadar PENDAPAT PERIBADI Cik Hani. By the way, Cik Hani juga merupakan salah seorang daripada beratus ribu peminjam PTPTN.

Okay~ Kita mulakan dengan macam mana Cik Hani boleh pinjam PTPTN ni. Keluarga CIk Hani bukanlah asal dari keluarga yang senang. Allah turunkan ujian ke atas keluarga Cik Hani dan Dia ambil semula apa yang Dia pernah bagi kepada kami dulu (kekayaan, kesenangan). Waktu tu, keluarga Cik Hani memang takde saving langsung. Memang susah. Cik Hani pulak dapat tawaran sambung belajar kat Sabah. Bukan murah harga tiket flight. (--"). Atas usaha parents Cik Hani, dapatlah jugak pergi ke Sabah. (THANX UMMI & AYAH). Masa tu memang takde option lain melainkan PTPTN. Cik Hani tahu interest dia memang tinggi (masa tu 3%) tapi sebab dah terdesak, ambil je la. Kalau tak memang x dapat la nak belajar kat situ. Uhuhuhu~ Cik Hani nak minta biasiswa Anak Perak tak dapat sebab ummi je orang Perak and kitorang baru dalam 4 tahun kot duduk Perak masa tu. Nak minta biasiswa Anak Johor lagi la x dapat sebab duduk Johor pun berapa tahun je even ayah Cik Hani orang Johor. Disebabkan Cik Hani lahir kat Sabah so nak try la mintak biasiswa Yayasan Sabah sebab sebelum ni kalau anak-anak tentera (even Semenanjung) yang lahir kat Sabah boleh dapat bisiswa tu. But, too bad, tahun tu diorang dah tutup dah regulation tu. So, last choice, PTPTN la.

Masa tu Cik Hani dapat dalam RM3500.00 1 semester. RM1500.00 tu yuran yang selebihnya untuk belanja. But, Cik Hani akan bagi ummi Cik Hani dalam +- RM1000.00 every semester untuk dia pakai. Yelah. Itu bukan duit kita. Duit tu untuk belanja time belajar. So, Cik Hani bagi je la pada ummi. Nanti dah hujung2 sem dah tak cukup duit baru mintak..Wahaha~ SOoo...CIk Hani sangat TAK faham pada student2 yang boleh melaram dengan duit PTPTN. Tak rasa bersalah ke? Cik Hani guna duit PTPTN tu sekali je utk beli laptop je. Pastu memang bagi Ummi je. Ohohoho~

Bila Cik Hani dah kerja. Gaji Cik Hani kecik je. Memang cukup2 makan je. Masa tu Cik Hani check, start Cik Hani praktikal lagi diorang dah cas dalam RM50.00 sebulan. adess~ Cik Hani cuma mampu bayar RM50.00 sekali je sebab Cik Hani betul2 sempit. Duit gaji ngam2 je dengan bayar rumah segala bagai n bagi ummi. Cik Hani anak sulung and semua perempuan. So Cik Hani bertanggung jawab untuk tolong family. Sedih kan. Bukan Cik Hani tak sedar yang makin lama hutang tu makin bertimbun...Uhuhuhu~ Naseb badan~


*********************************************

SOOooo..kalau nak tanya pendapat. Pada Cik Hani, PTPTN TAK WAJAR DIHAPUSKAN. 
BERAPA KELUARGA MELAYU YANG ADA SIMPANAN SENDIRI UNTUK ANAK-ANAK SAMBUNG BELAJAR? 
BERAPA RAMAI KELUARGA MELAYU YANG ADA MASALAH KEWANGAN TAPI ANAK-ANAK TERINGIN NAK SAMBUNG BELAJAR? 
BERAPA KELUARGA MELAYU YANG MAMPU HANTAR ANAK-ANAK BELAJAR KAT UNIVERSITI (IPTA/IPTS) GUNA 100% DUIT SENDIRI?

Boleh kira dengan jari kot. Kita kena sedar kalau PTPTN tu takde, memang confirm ramai anak Melayu yang terkandas nak sambung belajar. Cik Hani tak setuju kalau nak mansuhkan PTPTN. SANGAT TIDAK SETUJU. Tapi kalau nak mansuhkan kos pentadbiran, kiranya kita bayar berapa banyak yang kita pinjam, itu CIK HANI SANGAT SETUJU. 
INSTEAD OF MANSUHKAN PTPTN, BETTER MANSUHKAN KOS PENTADBIRAN SAHAJA. 

(..*)Y  SEKIAN, TERIMA KASIH.

Tuesday, April 17, 2012

AKu Benci Kamu

AKU BENCI KAMU!!!!!!!

andainya aku mampu berdiri di hadapan kamu.
andainya aku punya keberanian untuk berkata sebegitu,
andainya aku dapat luahkan ucapan itu kepada kamu,

tapi,
aku tak mampu.
aku tak kuat
kerana sebenarnya

AKU SANGAT SAYANG KAMU!!!!

walau kamu sering tinggalkan aku
walau kamu asyik sibuk dengan urusan rasmimu
walau kamu jarang menghubungiku
walau kamu sukar mengucapkan sayang & rindu
kamu tetap Bintang Hatiku

Saturday, April 14, 2012

i should STOP trusting YOU

1st stage -
 I trust u. U lied. Busted. I give u chance. 

2nd stage - 
I still trust u 70%. U lied again. Busted. I am angry. I give u another chance. 

3rd stage - 
I trust u 40%. Again u lied. Busted. My heart broke. I still give u another chance. 

 4th stage - 
I trust u 20%. Yet u still lied. Busted. I am speechless and totally in pain. And again, I still give u another chance. 

 Perhaps I should learn to stop trusting and giving u another chance. (..*)

Thursday, April 12, 2012

MASTERCHEF MALAYSIA 2

Assalamualaikum..

Dah lama gila Cik Hani tak update pasal masak-memasak ni kan... 
(Budget Masterchef Malaysia la ni..kui3~)
Okay...harini Cik Hani nak kongsi resipi baru.
Biasalah resipi bujang Cik Hani biasanya menggunakan bahan2 yang sangat mudah.
Resipinya adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

UDANG MASAK SAMBAL SARDIN

 

BAHAN-BAHAN :
UDANG
SARDIN (TIN KECIL)
CILI BOH / CILI GILING
* CILI PADI
* BAWANG MERAH
* BAWANG PUTIH
* HALIA


CARA-CARA MEMASAK :
 1) Bersihkan udang.
(Cik Hani xtau bape gram sebab Cik Hani beli pakai piring je kat pasar malam kerinchi tu..wahahaha~)

2) Potong bahan2 yang bertanda *.

3) Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan * dan cili boh sehingga naik bau.

4) Masukkan sardin, masukkan sedikit air.

5) Potong sardin tu jadi ketulan kecil (jangan sampai hancur sebab nak tumis agak lama).

6) Kacau sampai sebati sampai ikan dia jadi lembut dan agak likat

7) Masukkan udang.

8) Gaul sampai sebati (biasanya time ni sardin tu dah jadi macam sambal dah..ohohoho~)

9) Hidangkan.


***************************************

Simple kan resipi ni. Mudah, sedap, dan ringkas.

SELAMAT MENCUBA.