PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Tuesday, August 28, 2012

Dedikasi KHAS UNTUK KAMU.

Assalamualaikum.

Dedikasi khas untuk KAMU.
 Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin. Terima kasih kerana sudi singgah dan follow blog yang picisan lagi mengarut malah sudah semakin jarang di update. Saya sangattttt sibuk. Maaf blog. Kamu diabaikan. Maaf. Ada Idea tetapi Tiada Masa (alasan lapuk dan basi malah berkulat. bwahahaha!!).

Dedikasi khas untuk KAMU-KAMU.
Tahniah atas majlis MERISIK, BERTUNANG, PERKAHWINAN, RESEPSI, SAMBUT MENANTU, dan sebagainya lagi untuk kamu-kamu. Maaf tak dapat hadir. Masa betul2 mencemburui saya. Maaf teman, sahabat, kawan, saudara, saudari, cikeboom cikeboom.

 Dedikasi khas untuk KAMU-KAMU & KAMU.
Kalau mahu rasa lempangan berapi atau tendangan beracun mahupun semburan makian berbisa, silalah bertanya soalan2 seperti "Kamu bila lagi nak kahwin?" "Tak kahwin lagi ke?" "Dah ada calon?" "Bila nak langsung?" "Bila nak makan nasi minyak?" "Bila lagi ...(nama ibu saya) nak terima menantu?" DAN SEGALA SOALAN YANG MEMBAWA ERTI LEBIH KURANG SAMA DENGAN SOALAN2 YANG TELAH DIBERIKAN. Tahukah kamu kenapa aku masih belum mahu berkahwin? Sila baca entry seterusnya nanti.

TERIMA KASIH.
#mode:banyakkerjatapimalasnakbuat.

Wednesday, August 8, 2012

SAFETY TIPS. MUST READ!

I received a very useful tips especially for female.
 
 
TIPS FOR MANAGING YOUR SAFETY - USE SOME COMMON SENSE
 
 
Please share them with those you care for.
 
Capt. Balasubramaniam who is an expert on rescue and survival shared this with some attendees in one of his programmes. 
What he emphasized was that we should never put ourselves in a dangerous and vulnerable position and this usually just entails 
some common sense and alertness most of the time. Of course things do happen no matter how careful you are.
 
 
At the Car park:
Do not walk towards your car. Walk towards the next car or the car opposite.
Do lock your car immediately you get in and drive off ASAP. Please don’t check your cellphone, your makeup, etc.
 
At the ATM:
Use your ring finger to key in your pin, as the rest of the fingers will cover the keypad.
Do not count your money at the atm. After all it’s not going to give you what it owes to you.
 
In a taxi:
Pretend to make a phone call to your friend/husband informing them where you are, what time you are expected, the colour of taxi, 
taxi no etc. you must of course talk within earshot of the driver.
 
If you live alone:
Do get some men’s clothing’s and shoes. Hang them out with your own laundry! Leave the men’s shoes outside your house.
Do leave radio/TV on.
Do be suspicious if you receive calls that seem to have got the wrong number.
 
If you have husbands who travel regularly:
Do drive his car when he is not around as opportunists will notice that his car is dusty and in the same spot for many days.
 
If you have children tell them:
Never to post photos of your new car on Facebook.
Never to reveal that they are ‘home alone’ or parents are away.
 
Also, get the telephone number of the police station in your area and list it as the first number in your phone contact list rather 
than list it under P.
Calling 999 in an emergency will be a futile attempt.
 
Safety Gadgets:
1.Keeping a loudhailer at home would be more effective than screaming and shouting for help in an emergency 
 
2.Install sensor light 
 
3.Pepper spray - they have a shelf life. So you must check the expiry date otherwise it will fail you when you need to use it!
Capt. Bala recommends that pepper sprays must be
a. Water based
b. Must be US made with finger ring on the bottom
c. Must have double casing. 
 
4. Alarm padlocks.

5. Throw some thumbtacks up the opening in the ceiling (what do you call that?) for those who live in link houses.
 
If you are ever, so unfortunate to have your bag snatched, do not struggle with the assailant. Let go and do not chase after them. Neither should your husband/boyfriend/son.
 
When you drop your friend/loved ones home, especially those who live in apartments, get them to text you once they are inside the safety of their homes. I think we should drill this in to our sons who drop off their girlfriends.
 
SMASH AND GRAB ROBBERS ATTACKED ABOUT 5 CASES A DAY FROM MAY TO JUNE 2012
WHAT IS THE STATISTIC FOR JULY? HAVE YOU TINTED YOUR CAR YET? DO YOU ALWAYS WAKE UP LATE AND YOU LIKE TO RUSH DAILY?
 
Please make sure you are not adding to this statistic.
1. Do not rush from work or to work. Breathe! Start early.
2. Put your valuables away, and carry less in your handbag. Get a debit card. Consolidate your banking accounts. 
3. Forget about all these labelled bags until Malaysia gets peaceful again
4. Never talk on your cellphone, and i mean never when driving 
5. Pay attention to pillion driver that operate in pairs.  
 
At traffic lights, keep a distance from the car in front of you. If they attack you, 
just swerve you car at them. HONK, HONK, HONK Loud…..they could have tailed you.. 
 
6. try not to wear too much jewelry, ie. big gold, flashy loopy earrings and long gold chain- you will be asking to be grabbed, and they will smash from the right  
7. avoid big gold bangles and expensive fancy watches 
8. keep a pair of sunglasses and wear them when driving, but not at night 
9. plan your diary well, smash and grab robbers attack people even when there are two of you in the car. 
10. these robbers attack mostly from 7.00 to 10 am and also from 4 to 7.00pm. Peak, rush hours.

Tuesday, August 7, 2012

Teman Pengganti - S.E.D.I.H

Assalamualaikum.

Hari ni Cik Hani nak cerita pasal lagu Teman Pengganti. Masa mula-mula Cik Hani dengar lagu ni, terus rasa menusuk sampai ke jantung. SUMPAH AWESOME LAGU NI!! Tu la yang Cik Hani cakap (sorang-sorang dalam kereta. haha~)

Masa dengar lagu ni, ade 2 orang yang betul-betul terbayang dalam kepala hotak Cik Hani ni. My best buddy & YOU. Yes. You. Somebody that I used to know. Somebody that I used to love. Tak tau kenapa rase tersentuh sangat dengar lagu ni. Ada certain lirik tu memang kena sangat dengan Dia. I have to let you go. Still trying. Biarlah. Huhu~ Ada certain lirik tu plak memang kena sangat dengan my best buddy. Now, I really wish that we will die together because I am afraid to stay alone without you to support me when I am down. Hmm..lirik yang warna merah tu mengingatkan Cik Hani pada si Dia, and lirik dalam warna biru tu khas untuk my best buddy. However, untuk memahami kodeksku yang kompleks tu khas untuk diorang. Only YOU and HIM that really understand my complex codecs.


TEMAN PENGGANTI.

Ketawa bersama,
Menangis bersama,
Ku bersumpah harap kita,
Mati pun bersama.

Sejak dua menjak ini,
Makin kerap ku diganggu visi,
Bila celik, juga bila mimpi,
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi,
Dia membelaimu dengan izin dan permisi,
Sentuhan katanya semua kau iakan,
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan,
Aku redha walau tidak ku damba,
Walau hampa semuanya dah dijangka.

Beberapa purnama dulu cinta bertakhta,
Kenangan dibina kita indah belaka,
Ketawa bersama, menangis bersama,
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama,
Namun hakikatnya, bukan mudah,
Aku sembunyikan gulana gundah,
Segalanya kan berubah,
Dengarkan apa yang ku mahu luah.

Rahsia ini,
Telah lama aku pendamkan,
Tiba masanya,
Segala-galanya,
Kuceritakan,
Aku kan pergi,
Pergi ku tak akan kembali,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias,
Kita tak terlepas dari terkena tempias,
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias,
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas,
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks,
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks,
Bila dunia seolah tak memahami,
Kau sudi selami, dalami dan mengalami.

Setia mendengar, sentiasa hadir,
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir,
Tiba pagi syawal, kaulah yang terawal,
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal,
70 000 hijab harus kusingkap,
Kusorok kitab balik tingkap penjara hinggap,
Dalam diam ada, seorang yang kupuja,
Kau terisitmewa tapi dia yang sempurna.

Rahsia ini,
Telah lama aku pendamkan,
Tiba masanya,
Segala-galanya,
Kuceritakan,
Aku kan pergi,
Pergi ku tak akan kembali,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Sejak dua menjak ini, kumencari fungsi kewujudan,
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan,
Terperangkap dalam jasad, ku keliru,
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu,
Namun aku tetap murung, berkurung,
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput,
Komplikasi di halaman susuk kiri,
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri.

Lagu ini yang terakhir aku sajikan,
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan,
Jaga diri, jangan makan hati,
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti,
Bilik dah kukemas, katil dah kurapi,
Cincin, kunci, dompet dalam laci,
Ada sikit wang, itu saja baki,
Moga-moga cukup untuk majlis tu nanti.

Aku kan pergi,
Bertemu kekasih abadi,
Tiba masanya,
Kau cari teman pengganti.

Wednesday, August 1, 2012

Dilly Daily Dilemma

Assalamualaikum.

Semalam sebenarnya Cik Hani nak share pasal ape yang Cik Hani dengar dari Mix.FM. Kadang2 Cik Hani suke dengar Dilly Daily Dilemma sebab diorang tolong orang untuk at least find a way to solve their problem. TETAPI! Semalam merupakan kali pertama Cik Hani rasa diorang betul2 dapat membantu orang awam yang mengadu dengan diorang.

Kes semalam, ade girl ni, dia kawen tanpa restu ibu dia sebab ibu dia tak setuju dengan pilihan hati dia tu. So, kira macam terputus hubungan jugak la pas kawen tu. However, sekarang lelaki tu dah tinggalkan dia. Dia pun dah balik semula ke tempat asal dia (maybe sebelum tu dia stay oversea or outside from KL or far from her mother. Tak pasti sebab terlepas yang awal2 tu). Masalah dia ni sekarang dia takde keberanian untuk call mak dia and bagitahu yang dia dah balik (without him). Dia takde gut untuk contact mak dia so dia guna la DDD ni. That girl pass no. emak dia and they tried to call and wish magic will happen.

Masa called tu, mak dia cam surprised jugak la sebab tak sangka anak dia suh tepon through radio station. Tapi, conversation after that was so touching. Below are the dialogues (more or less are the same. Not 100% accurate).

Girl : Hi Ma.
Mother : Hi. Are you ok?
Girl : I am back now. He left me. (start almost want to cry).
Mother : OMG. Where are you now?
Girl : I stay just nearby you so that I am close to you.
Mother : How long you have been here? Why you never contact me?
Girl : It's been around 6 months. I am afraid to call you. I am afraid you don't want to pick up my call.
Mother : How could you think that? How could you think that I will not pick up your call? You have been around here but you did not contact me? My baby girl are on her own now for past 6 months. How could you think I will ignore you?
Girl : I am sorry ma.
**mother start to nag a bit about the guy that left her.
Mother : I go and pick up you and we go home okay?
Girl : Okay (crying). I am sorry ma cause l put you on air in national radio.
Mother : It's okay. I am glad at least they find a way to bring you back to me.

Masa ni, Cik Hani pun dah berair dah mata. Dok tahan nanges. Sedih sangat. Kasih sayang mak tu tak berbelah bahagi. Kita dah kecewa kan dia banyak kali pun dia still sayang kite tanpa diskriminasi. Dilly pun sampai tak mampu nak cakap dah sebab dia pun dah nanges. JD pun dah pesan jangan cakap lagi sebab nanti dia plak yang nanges. Sedih sangat masa tu. I am sure JD and Dilly must be so proud with the show because they managed to at least solve the problem by bring back the girl to her mother. They also said, they proud cause they choose the right solution by calling the mother.

KASIH SAYANG EMAK ITU INFINITI DAN TAK TERNILAI.