PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Thursday, December 26, 2013

20 stupid things.

All of these are part of the things that keep running in my mind and heart now. Pant*k!

  1. Lepaskan.
    Mudah dilafaz, tak mudah dilaksanakan.
  2. Mari sebarkan kasih sayang. Jangan jadi extremist and racist.
  3. Terluka tapi masih pergi.
  4. I want to be the reason for your smile.
  5. Please AWARE my presence in your life.
  6. Acknowledgement & Ignorance. Fecking pain you Idiot!!
  7. Apa yang dicari dalam hidup?
  8. Mari berubah menjadi yang lebih baik. Susah. Tapi itu Jihad.
  9. Untuk terus kekal positif adalah sukar tetapi tidak mustahil.
  10. Biarkan ku hidup, dalam penyesalan ini.
    Terlambat kusedari.
  11. Biar semua tahu ku terluka.
  12. I am not strong enough.
  13. Tired of pretending that I am OKAY.
  14. I am NOT OKAY you idiot!!
  15. Tolonglah cabut balik semua duka dalam hati ni.
  16. Regret of making mistake in my life by falling in love with you.
  17. Sakit b*do*!!
  18. Tired with all dramas.
  19. Let's move on. Find a new job, find a new guy, find a new life. Wait. I don't need a guy now.
  20. Hai awak, saya suka dengan awak. Hahaha!!

Wednesday, December 11, 2013

Iman, Kak Marlesa & Kak Oswa

Assalamualaikum.

Harini Cik Hani kene keje. Ye. Selangor je yang cuti. KL tak. Uhuhuhuhu~ Sedih. Jap lagi Cik Hani dengan adik Cik Hani nak pegi Jalan TAR nak buat inai and cari shawl untuk baju kitorang. Semalam Ummi dah call dah bagitau kata pelamin tak buat lagi. Hehehe~ Chillax mi, balik nanti Yong buat.

BTW, topik harini bukanlah pasal majlis perkahwinan adik bongsu Cik Hani yang bakal berlangsung hujung minggu ni, tapi nak cerita pasal officemate Cik Hani. Nama dia Nurul Iman tapi panggil Iman je. Dia ni sangatlaaaaaaaaaa comel. Muke dah la putih2 macam minah Arab. Dia ni comel2 perangai dia. Macam blur2 sket. Banyak istilah Melayu pasar yang dia tak paham macam nganjing, and etc.

Masa dia mule2 masuk, Cik Hani banyak gak la tolong dia. Boleh la tolong mana yang mampu. And, kitorang jadi close sebab dia and Cik Hani banyak kongsi rahsia. Haaaaa...rahsia ape tu tak boleh bagitau. Dah nama pun rahsia.

Ada satu insiden tu bila dia menangis dekat office sebab someone which is very stupid (sorry Iman. I panggil dia stupid. Hehehe), masa tu Cik Hani kat Sabah kot. Gelabah gile Cik Hani. Last-last mintak tolong another officemate untuk comfort kan dia. Gila tak risau! Kalau ikut hati, memang nak maki je orang yang buat dia nanges tu.

Dengan Iman ni, Cik Hani selalu teringat dengan best friend Cik Hani kat Sabah. Ros. Sama je personality diorang ni. Kat opis ni ada lagi 2 orang kakak yang memang awesome gile. Diorang ni weng weng masuk air sket. Tapi sumpah baik la. Kak Marlesa n Kak Oswa. Cakap dengan diorang ni kadang2 sakit hati gak sebab kadang2 diorang bagi jawapan yang sangat laaaa unexpected. (- -") Naseb baik la sayang kakak-kakak ni. Huhuhu~

Sooo...ni la gambar kami yang comel ni. Muka paling depan dan paling besor tu Kak Marlesa. Yang paling tak senonoh tu Cik Hani dan yang sopan tu Iman. Hahahaha!! Dalam gambar ni Kak Oswa takde sebab dia tengah shopping. Hahaha!!


Friday, December 6, 2013

Random #12 Kasih Sayang & Hati Terluka

Assalamualaikum.

Untuk bulan 12 yang sebok nak mam ni, Cik Hani update semampu yang boleh la ye. Ini entry padat maksima. Sila baca dengan penuh sabar.



********************


STATUS FACEBOOK CIK HANI UNTUK PAGI NI.

Hidup saya dipenuhi dengan kasih sayang. Selain daripada biological family dan keluarga angkat yang entah merata alam bersepahnya, saya ada :

keluarga besar RAMFC yang bagi jawatan Pom Pom Girl (sampai mati). Dengan diorang, memang ketawa bersama, menangis bersama. Pergi Sabah pun bersama-sama. Hahaha.

Pastu saya ada ramai kawan gile macam Ainaa, Aeni, Alin (kawan baru), not forgotten my crazy brothers (Ejal, Khai, Shafex, Fendi, Myteam, Alang, Angah. Adesss..panjang plak list nye. Sorry takleh bubuh semua).

Saya juga ada keluarga Kits4Kids. Yang banyak mengajar saya tentang anak-anak syurga. Yang bagi banyak pengalaman yang membantu kehidupan dan pembelajaran saya. Kena gigit, kena tendang tapi tetap sayang. Hehehehe~

Dan, PALING PENTING!! Saya ada TEDDY BEAR. Bwahahahaha!! Kat rumah saya ada En. Kembang, Mr. Rokk & Che' Tap. Kat office saya ada En. Kuncup. Betapa seronoknya bergolek-golek tengok tv dengan diorang. Hahahahaha!!

Jadi, apedehal kalau ditinggalkan kekasih atau kahwin lambat sekali pun? Saya masih dikelilingi dengan kasih sayang. Allah pun kaya dengan kasih sayang. Aturan Dia dah cukup sempurna. Sabar je. Ujian tu macam gula dalam kopi. Kalau xde, pahit. Hahahaha!!

Salam Jumaat~ 



******************************


KENAPA SAYA TOLONG ORANG YANG DAH LUKAKAN HATI SAYA?

Sebab sedikit rasa sayang tu masih ada. TAPI lebih kepada rasa simpati. Sebab Cik Hani TAHU macam mana sakit dan pedihnya jiwa, jantung, hati, limpa dan rasa sangat kesian dengan diri sendiri bila lalui semua benda ni sorang-sorang. Cukup la Cik Hani sorang je lalui sume sakit tu sorang-sorang. Nak share dengan family pun tak boleh. Nak share dengan best friends pun bukannya boleh cerita semua. Benda ni melibatkan banyak pihak. Masa tu rasa SUMPAH down gila. Kalau iman tak kuat memang mau bunuh diri ke tak pun gila meroyan sensorang. Gila! Sakit dia ALLAH je yang tahu. Tapi bila Dia tahu aturan yang terbaik untuk hamba-Nya. Bila si dia down, Cik Hani tak sampai hati nak tengok dia jatuh sorang-sorang. Bukan berlagak baik. Tapi memang Cik Hani macam tu. Ntah la. Kembali bersama? Memang tak la (Insya Allah). Masih berbekas lagi di hati dengan apa yang dia dah buat, apa yang dia dah cakap. Kalau diingatkan balik, pandang muka dia pun tak hingin. Tapi luka tu Cik Hani simpan jauh-jauh. Cik Hani cuma niat nak tolong bangunkan dia balik je. Cukup-cukupla tu bersedih dan bergelumang dengan tahi sendiri. Bangunlah sayang. Itu untuk kebaikan kamu sendiri. Bukan untuk aku. Tapi untuk KAMU. JAGA DIRI, JAGA HATI.


********************************

Habis. Sekian.

Friday, November 22, 2013

Doa untuk orang yang berdukacita

Assalamualaikum.

Terlalu banyak cerita dalam hati yang tak mampu Cik Hani nak kongsi dekat blog ni. Tak mampu dan tak sempat. Allahumma Yassir Wa La Tu'assir. Permudahkanlah segala urusanku Ya Allah.

Cik Hani masih dalam keadaan emosi yang tak stabil Tadi, salah seorang kawan FB Cik Hani pun tetiba up status pasal putus asa dan tak mampu nak lalui ujian yang dia lalui.

Bila jadi macam tu, Cik Hani tergerak nak berkongsi sekali doa yang Cik Hani biasa baca waktu bersedih.


Doa ni untuk elak kemudharatan dan gangguan sihir. Tapi, Cik Hani baca jugak doa ni. Cik Hani baca dan setiap kali perkataan La Yadhurru tu, Cik Hani tekankan dalam hati bahawa tiada dukacita yang mampu memudharatkan Cik Hani. Yakin dan ingatkan hati sendiri bahawa tiada dukacita yang mampu memudharatkan kita. Tiada.

Semoga dapat membantu kalian yang sedang berdukacita di luar sana. Dukacita, putus asa, rasa sakit, mengalah dan ingin pergi jauh tu adalah perasaan orang yang tertekan. Berdoa dan yakinlah bahawa Tuhan akan membantu kita lalui waktu kesukaran ni.

Jaga diri, jaga hati.

Thursday, November 21, 2013

10 Reasons Age Three is More Terrible Than Two

Assalamualaikum

Another copy paste entry which is I found it damn funny. Hahahaha!!

10 Reasons Age Three is More Terrible Than Two


1. At two, they can barely talk. At three, they never shut the hell up.

2. At two, they cry. At three, they throw temper tantrums so epic, you become convinced that they are possessed by the devil.

3. At two, they’re happy to eat anything you present to them. At three, they eat only three foods (usually consisting of a starch and processed cheese.)

4. At two, baths are a ten minute event, the result of which is a clean child. At three, baths take over an hour, and result in a drenched bathroom, sopping wet mommy and 16 used towels.

5. At two, they wear diapers that can be changed on your watch. At three, they’re potty trained and the world revolves around their bladders and bowels.

6. At two, they are distracted by a box of Gerber Puffs at the grocery store. At three, they want to dictate your entire food list.

7. At two, they let you dress them, looking innocent and adorable. At three, they insist on picking out their clothes, looking like pint sized versions of mental institution inhabitants.

8. At two, they don’t like to get dirty. At three, they thrive on it.

9. At two, you can do things for them, saving infinite amounts of time. At three, they must do everything by themselves, taking FOR-fucking-EVER.

10. At two, manipulation is the last thing on their minds. At three, they own you. And they know it.

28 Rules For Fathers Of Sons

Assalamualaikum.

Ni entry copy paste. Cik Hani suka. Kalau ada anak lelaki nanti, harap2 my hubby will do this to our son.



28 Rules For Fathers Of Sons

1. Love his Mother. He will learn to love like you love, and hate like you hate. So choose love for both of you. Devote yourself to it. Love with your whole heart and express that love each and every day. Then, someday down the road, you will see the way he loves his own wife, and know that you played a part in that.

2. Let him drive. Every child remembers the first time they drove on daddy’s lap. For that one moment, he will believe that he is just. like. you.

3. Teach him to be picky. Especially when it comes to women and burgers. Teach him to never settle.

4. Take him to a ball game. There is something about sharing a day of hot dogs, sunshine and baseball with your father.

5. Love with Bravery. Boys have this preconceived notion that they have to be tough. When he is young, he will express his love fully and innocently. As he grows, he will hide his feelings and wipe off kisses. Teach him to be a man who rubs them in instead. It takes courage for a man to show love: teach him to be courageous.

6. Talk about sex. Sometimes, boys need to know that all men are created equal.

7. Teach him to be a man’s man. Show him how to be brave and tough around the guys. Then, remind him on the ride home that it is okay to cry.

8. Share secrets together. Communicate. Talk. Talk about anything. Let him tell you about girls, friends, school. Listen. Ask questions. Share dreams, hopes, concerns. He is not only your son, you are not only his father. Be his friend too.

9. Teach him manners. Because sometimes you have to be his father, not just his friend. The world is a happier place when made up of polite words and smiles.

10. Teach him when to stand-up and when to walk away. He should know that he doesn’t have to throw punches to prove he is right. He may not always be right. Make sure he knows how to demand respect- he is worthy of it. It does not mean he has to fight back with fists or words, because sometimes you say more with silence.

11. Teach him to choose his battles. Make sure he knows which battles are worth fighting- like for family or his favorite baseball team. Remind him that people can be mean and nasty because of jealousy, or other personal reasons. Help him to understand when to shut his mouth and walk-away. Teach him to be the bigger better person.

12. Let him dance in tighty whiteys. Dance alongside him in yours. Teach him that there are moments when it is okay to be absolutely ridiculous.

13. Share music. Introduce him to the classics and learn the words to the not-so-classics. Create a rock band with wooden instruments, share your earphones, and blast Pink Floyd in the car. Create a soundtrack to your lives together.

14. Let him win. Sometimes he needs to know that big things are possible.

15. Teach him about family. Let him know family is always worth fighting for. Family is always worth standing up for. At the end of the day, he has you to fall back on, and pray to God that you will have him.

16. Father him. Being a father—to him—is undoubtedly one of your greatest accomplishments. Share with him the joys of fatherhood, so one day he will want to be a father too. Remind him over and over again with words and kisses that no one will ever love him like you love him.

17. Listen to him now. If you don’t listen to the little things now, he won’t share the big things later.

18. Let him try on your shoes. Even if they are old and smelly. Let him slip his little feet in and watch him as he hopes like hell that someday he can fill them. He will fill them.

19. Give him bear hugs. The kind that squeezes his insides and make him giggle. The kind of hug only a daddy can give.

20. Give him baths. Because Mom can’t do everything damnit.

21. Teach him how to pee standing up. Let him pee outside- such is the joy of being a man. Mom cannot teach this talent, so someone has to.

22. Know the answers. He will assume you do. If you don’t know them, pretend you do and look them up later.

23. Toss him around. Because little boys love seeing the strength of their father. Throw him up in the air, so that he knows you will always be there to catch him on his way down.

24. Ask his mother. He will come to you with questions that he won’t always want to ask his mother, about girls and about love. Ask her anyway, she will know the answers.

25. Love him like you would love a daughter. Little girls are not the only ones who need hugs and kisses. Love is the color yellow of emotions. It is both happy and gender neutral.

26. Grow a big belly. Because every child should get the chance to rest their head on the absolute softest pillow ever. Daddy’s belly is the best place to land.

27. Don’t say, do. American inventor Charles F. Kettering once said, “every father should remember that one day his son will follow his example instead of his advice.” Be a good one.

28. Be his hero. You are anyway. To him, you have the strength of Batman, the speed of Spiderman and the brain of Ironman. Don’t disappointment. Prove to him that Daddy’s are the biggest heroes of all. Only Daddy’s can save the day.

After all, good fathers make good sons.

Wednesday, November 13, 2013

Random #11 Tipu & Tak Jujur

Assalamualaikum.

Masih dalam kecelaruan emosi. Oleh itu, sila jawab pertanyaan di bawah :

  • Apa korang akan buat kalau orang yang korang percaya tipu korang?
  • Apa korang akan buat kalau kawan korang tak jujur dengan korang?
  • Apa yang korang akan buat bila dapat tahu yang kawan korang tu dah tipu korang tapi dia still buat muka slumber and tegur n cakap2 dengan korang macam xde pape yang berlaku?
  • Apa yang korang akan buat kalau korang jumpa orang yang pentingkan diri sendiri?


Tipu dengan tak jujur tu sama je konsep dia. Lebih kurang. Tipu tu memang dia dah niat nak menipu dari awal lagi. Tak jujur tu bila dia ada niat nak bagitau perkara sebenar tapi dia simpan dulu. Tapi konsep dia sama. TIPU.

Kalau korang dapat kawan macam ni, apa yang korang nak buat? Cik Hani dah penat dengan semua ni. Tapi, salah sendiri gak. Sendiri cari pasal. Sendiri nak tahu sendiri tanggung la luka tu.

Payah nak terangkan situasi dan punca sebenar entry ni. Semua masalah dulu datang balik dalam otak ni macam wayang. Babik! I hate this situation.

Monday, November 11, 2013

Kematian.

Assalamualaikum.

Atok. Haritu Yong balik kampung, Atok asyik tido je sebab Atok memang dah tak sihat. Harini Atok 'tidur untuk selamanya'. Al-Fatihah.


*** Tu status kelmarin. ***
 
Still not in the mood.

Atok. Yong sentuh Atok masa sebelum Yong balik KL aritu. Yong usap bahu Atok nak bagitau Yong dah nak balik KL. Atok bukak mata kejap je. Semalam last Yong dapat sentuh dahi Atok masa mandikan Atok. Semalam last Yong dapat sentuh bahu Atok masa nak letak tilam bawah jenazah Atok. Semalam last Yong dapat solat jenazah untuk Atok sebelum diorang usung jenazah Atok ke kubur.

Harini, tahun kedua Cik Yem tinggalkan kita semua dan hari kedua Atok tinggalkan kami semua. Selamat jalan. Kita semua bakal menyusul kelak.

Al-Fatihah untuk Atok (Nordin B. Yeop Jana) & Pakcik Ibrahim Mohamed Nasir

 *** Tu status harini. ***

Thursday, November 7, 2013

Random #10 Lari

Assalamualaikum.

Harini rasa caca marba balik. Rasa nak lari je dari semua ni. Rasa nak apply kerja ke sambung belajar ke dekat oversea. Mana-mana la. Asalkan dapat lari dari sini. Rasa nak pergi jauh dari Malaysia ni. Allahumma Yassir Wa La Tu'assir.

Wednesday, November 6, 2013

Kenapa lelaki suka tipu?

Assalamualaikum.

Haritu Cik Hani post soalan dekat facebook Cik Hani. Cik Hani post ni :

Kenapa lelaki suka tipu?

Ok. Tukar soalan kontroversi ni kepada soalan versi akademik sket.

1. a) Sukarkah untuk bercakap jujur dan mengamalkan sikap berterus terang? Sokong penjelasan anda dengan memberikan DUA (2) contoh yang sesuai. (8 markah)

b) Berdasarkan ulasan anda untuk soalan 1 a), senaraikan TIGA (3) faktor utama yang menyebabkan individu memilih untuk MENIPU. (12 markah)



Hahahahaha!!!

Nampak sangat kecelaruan emosi sampai buat soalan ni jadi soalan exam. (exam paper tak buat lagi..aaaaa!!!). Make it general la kay. Kenapa kita tipu pasangan kita. KITA ya, baik lelaki mahupun perempuan.

Ni jawapan kawan Cik Hani :

Sang Tenuk Jawapan:

1.

a) Lelaki kadang-kadang terpaksa menipu demi menjaga hati pasangannya.
i) Seorang kawan perempuan mengajak si lelaki minum bersama, dan dengan tiba-tiba teman wanita si lelaki ini telefon dan dia terpaksa menipu agar tidak berlaku syak wasangka.
ii) Selalunya perempuan sukar untuk menerima jawapan dengan hati yang terbuka maka si lelaki terpaksa untuk menipu demi menjaga hati.

2.
a) Tidak ramai pasangan yang akan menerima jawapan temannya dengan hati yang terbuka.
b) Si lelaki cuba MENENANGKAN hati si pasangannya dengan menipu.
b) Cuma sedikit yang benar-benar SUKA untuk menipu dari berkelakuan jujur terhadap pasangannya.

p/s: harap dapat markah penuh! hahaha



Jadi, boleh tak jawapan tu? Mari fikir dan bincangkan bersama. Dalam entry seterusnya (bila-bila rajin) Cik Hani bagitau kenapa Cik Hani boleh tergerak nak buat status ni. Sekarang tengah emo. Tak boleh. Nanti banyak carutan dan makian yang keluar. Bwahahaha!! 

Friday, October 25, 2013

Pesanan untuk Perempuan

Assalamualaikum.

Harini hati Cik Hani tergerak untuk menulis pasal perempuan. Sebab apa? Sebab Cik Hani pompuan la! Hahaha! Jangan serius sangat boleh tak? Cik Hani nak tulis pasal perempuan dan berdikari. Bukan megi kari. Okay tak lawak.

1. LESEN MEMANDU.

Haritu lagi Cik Hani nak bincang pasal perlunya perempuan sekarang untuk berdikari. Di saat mengharungi dunia yang semakin mencabar sekarang ni (skema kan?), sedar tak wahai kaum Hawa sekalian bahawa pentingnya kita berdikari? Ambil contoh paling senang, lesen kereta. Iye. Lesen kereta. Tahu tak betapa pentingnya kepada perempuan untuk ada lesen kereta DAN boleh memandu kereta sekarang ni?

Cik Hani ambil lesen kereta masa umur 17 tahun. Mule2 macam tak heran sangat pasal lesen kereta ni. Tapi, bila dah 'tercampak' belajar kat Sabah tu, rasa macam "Bapak ahh! Nasib baik dah ada lesen kereta." Macam-macam insiden yang membuatkan Cik Hani bersyukur ada lesen dan tahu memandu kereta. Masa best friend Cik Hani si Ros accident, kami berulang alik ke hospital, sewa kereta dan Cik Hani yang drive. Bayangkanlah, kita dah jauh dari family, dengan kawan-kawanlah kita bergantung harap.

Masa kat Sabah tu lagi best, bila Khai, Ejal, Pendi, Myteam (termasuk Shafex sekali rasenye) TAKDE LESEN!. SERONOKKKKKK SANGAT bila selalunya Cik Hani yang jadi driver diorang baik kat Sabah ke kat KL memang Cik Hani la yang drive. Masa dah kerja kat KL ni, barulah diorang amik lesen kereta. Tu pun MALAS LAGI nak drive (asyik aku je yang kene!).

Samalah situasi bekerja di KL ni. Ada lesen kereta membolehkan kita semua bergerak bebas. Bayangkan kalau adik beradik atau saudara mara kita accident di KL tengah-tengah malam dan kita yang paling dekat, nak datang membantu. Tapi kalau kita takde kereta, kan agak bahaya kalau nak naik teksi ke tempat kejadian. Takkan nak telefon kawan2 yang ada lesen untuk bawak kita pegi ke tempat tu?

Jadi, paham tak kenapa pentingnya lesen memandu dan kebolehan membawa kereta?


2. PENDAPATAN

Next, pentingnya kita sebagai perempuan ni untuk berkerja atau memiliki pendapatan sendiri. Cik Hani tak cakap la kita kena pergi kerja tempat grand2 kat office bagai sampai balik lewat malam. Cik Hani pun takde la nak cakap yang kita tak elok nak jadi suri rumah sepenuh masa. Buatlah apa pun, kerja sepenuh masa di office atau suri rumah sepenuh masa, asalkan ia mendatangkan pendapatan kepada kita.

Siapa cakap jadi suri rumah tak boleh dapat duit? Boleh. Buat bisnes dari rumah, kerja sambilan macam jahit langsir ke, jahit manik kat baju ke, buat kek ke, jual nasi lemak depan rumah ke, asalkan ada duit masuk dalam poket. Kita tak tahu masa bila kita memerlukan duit dengan jumlah yang banyak. Cuba bayangkan kalau tiba-tiba (nauzubillah) suami kita ditimpa kemalangan, atau dibuang kerja? Dan kita bergantung sepenuhnya dengan dia sebagai punca mata pencarian? Susah kan? Susah bila kita terpaksa mula berfikir macam mana nak cari modal nak mula berniaga ke, nak jual ape ke. Susah.

**********************

Cik Hani menulis ni berdasarkan pengalaman dan pemerhatian Cik Hani sendiri. Takde niat nak menyindir sesiapa. Ada dalam kalangan orang-orang yang terdekat dengan Cik Hani lalui benda ni semua. Payahnya diorang bila isteri/tunang/awek/kawan karib yang takde lesen. Risaunya Cik Hani fikir bila tengok perempuan yang tak bekerja dan lepak2 kat rumah meanwhile husband diorang kerja. Kita tak tahu masa depan kita macam mana. Baik kita bersiap sedia dari sekarang.

Tak salah menjadi perempuan yang berdikari dan tak bergantung sepenuhnya dengan lelaki. Bukannya hilang manja tu kalau kita berdikari pun.

Thursday, October 24, 2013

Duhai hati-hati yang sedang berduka


Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Jangan berputus asa dari rahmat Tuhan,
Kasih sayang-Nya lebih luas dari lautan,
Rahmat-Nya bertebaran bebas di udara,

Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Hanya kita yang mampu bangkit dari dukacita itu,
Memang perit, memang pedih,
Hanya kita dan Allah yang tahu,

Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Tinggalkan puncak dukacita itu,
Mohonlah diberi kekuatan hati,
Kerna hanya Dia yang Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani.

Wednesday, October 23, 2013

Random #9 Susahnya la pakai smartphone

Assalamualaikum.

Di saat Cik Hani menulis entry ni, emosi Cik Hani berada dalam keadaan tidak stabil. Kesan makan ubat banyak sangat. Adoila doktor weyhhh~ Ubat apa Dr. bagi ni? Abes period, emosi, selera makan sume kacau ni. Adesss~ Penat la macm ni. Bila Allah tarik nikmat sihat tu, baru tahu erti penyesalan!.

Ape benda yang Cik Hani mengarut ni? Sila abaikan ye. Maapkan saya penunggu gua. Cerita pasal nikmat ni, baru-baru ni adik Cik Hani beli handphone baru. Handphone Cik Hani plak dah hilang masa pegi umrah haritu. Iyeee...handphone Galaxy Note Cik Hani tu dah hilang. Wuhuhuhu~ Sedih gile kot!! Semasa ketiadaan smartphone, ummi Cik Hani belikan handphone Ninetology. Bapak saket hati gile gune handphone tu. Beli pakai rebate rm200 untuk Pakej Komunikasi Belia tu. Kalau ikut ranking 'kecerdikan' macam ranking exam masa sekolah dulu, kompom handphone ni la paling tak cerdik, paling corot.

Bayangkanlah Cik Hani dah biasa pakai Galaxy Note, suddenly phone hilang. Masa kat Mekkah tu pakai handphone Nokia cokia biasa je. Nak online gune phone S2 adik. Masa tu pun Cik Hani dah complain "slow gile fon kau!". Bila pakai handphone Ninetology tu memang mencarut-carut je la kejenye..huhuhu~

Berbalik pada cerita adik Cik Hani beli handphone baru, dia beli Galaxy Note 3. Dia tanya la sikit pasal Note. Pastu dia cakap,

Adik : Yong, patut kau komplen masa pakai handphone aku kat Mekkah kau kata handphone tu slow. Bila aku dah pakai Note, bila pakai balik S2 tu, baru sedar memang slow handphone tu compared to Note. Padahal baru pakai Note bape hari je.

C.H : Kannnnnnn~ Baru kau tahu erti nikmat! hahaha!!

Kitorang ketawa-ketawa je masa tu. And, the best part is, tunang adik Cik Hani pun hilang handphone. So, Cik Hani pakai handphone adik S2, handphone Ninetology ni bagi tunang adik pakai. So, adik Cik Hani cakap, kalau Yong pun boleh sabar pakai handphone ni, maksudnya kau pun boleh. Hahahaha!! Nampak sangat Cik Hani kurang sabar. Cik Hani cakap kalau dia boleh sabar pakai handphone tu, InsyaAllah dia boleh join untuk ajar special needs children. Bwahahaahha!!

Ok. Tu je. Revolusi handphone.

Sekian carutan dan karutan saya untuk hari ini.

Monday, October 21, 2013

Relevankah memberi nasihat kepada orang yang sedang berputus asa?


Assalamualaikum,

Harini topik kita serius sikit ye. Moga-moga dapat membantu mereka yang sedang berputus asa mahupun insan2 yang ingin membantu individu yang sedang berputus asa.
 
Secara fitrahnya, individu yang berputus asa akan meluahkan dukacitanya itu kepada orang yang paling dekat dengan hatinya sama ada ahli keluarga mahupun sahabat karib. Namun, nasihat yang seringkali kita dengar (mahupun diberikan) kepada individu tersebut adalah :

Sabarlah, ada hikmah di sebaliknya. Itu semua ketentuan-Nya.
Allah itu Maha Adil. Dia uji sebab dia sayangkan kau. Sabarlah.
Kuatkan hati kau, bila kau bersabar Allah akan membalas semua itu dengan berita gembira.

Masih relevankah memberi nasihat dengan menyuruh mereka bersabar? Bukan mencabar ketentuan takdir atau mahu membuktikan bahawa sabar itu tidak perlu. Tapi, sedarkah kita bahawa mereka memerlukan sokongan kita, mereka berkongsi rasa dengan harapan kita mampu mengurangkan beban jiwa mereka?

Ya, mereka tahu mereka perlu bersabar, mereka tahu mereka perlu menerima takdir, tetapi hati mereka belum cukup kuat untuk semua itu. Cik Hani pernah berada di dalam dua-dua situasi ini, memberi nasihat kepada orang yang berputus asa dan menjadi orang yang berputus asa. Situasinya sangat berbeza.

Menjadi pemberi nasihat kadang kala membuatkan diri kita memandang rendah kepada orang berputus asa kerana mereka seolah-olah tidak mahu menerima takdir. Menjadi orang yang berputus asa pula adalah sangat mendukacitakan bilamana kita menyedari bahawa hidup itu tidak semudah yang diperkatakan dan orang disekeliling kita hanya pandai berkata-kata.

Selepas menjadi orang yang berputus asa, Cik Hani sedar bahawa orang-orang yang berputus asa memerlukan sokongan lebih dari sekadar menasihatkan mereka untuk bersabar.

Hanya individu yang melalui situasi itu yang mengerti situasi sebenar mengapa mereka sukar untuk melangkah pergi atau menjadi kuat dalam tempoh terdekat. Berkongsi duka belum mampu menjelaskan situasi mahupun punca sebenar. Hanya individu tersebut yang mampu mengubah dukacitanya itu kepada kekuatan hati.

Kita seharusnya tidak hanya menggalakkan mereka untuk bersabar tetapi kita harus menyatakan bahawa betapa teringinnya kita untuk melihat mereka gembira dan bahagia serta meninggalkan tompok dukacita itu. Hanya dengan keinginan mereka sendiri, mereka mampu bangkit dari putus asa itu.

Berikan mereka masa untuk menyendiri. Jangan terlalu memaksa mereka untuk bersabar dan menerima takdir. Ingatkanlah seperti mana Allah yang selalu ada untuk hamba-Nya, kita juga berusaha untuk sentiasa berada di sisi mereka. Mungkin kita tidak memahami situasi mahupun perasaan sebenar mereka yang sedang berputus asa, namun kita akan berusaha sebaik mungkin untuk memahami keadaan mereka.

Bertabahlah wahai hati-hati yang sedang berdukacita.
Kuatkan pasakmu wahai hati-hati yang sedang berputus asa.

Friday, October 18, 2013

Post lama yang dah di'publish' balik. Random #8

Assalamualaikum.

There is nothing I want to hide. This is my blog so this is part of my world. Blog ni jadi saksi suka duka cinta luka tawa tangis Cik Hani selama ini. Dah nama pun blog picisan lagi mengarut. Selamat membaca entry-entry lama Cik Hani. Moga jangan ada yang terluka, especially YOU. Read at your own risks. Muntah hijau ke, geli geleman ke, histeria ke, SAYA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.

Dear you,

There are 3 posts that I republish again :
1. Dalam Hati Ada Taman
2. First Date
3. Bear With It Hani


Friday, October 11, 2013

Jawapan kanak-kanak tentang perkahwinan

Assalamualaikum..tadi kawan Cik Hani share 1 link ni. Jawapan budak-budak pasal marriage and relationship. Sumpah lawak. Hahahaha!! Comel je bebudak ni~

A group of young kids were asked how do you decide who to marry and here are the results which are pretty amusing.
 

HOW DO YOU DECIDE WHO TO MARRY?

(1) You got to find somebody who likes the same stuff. Like, if you like sports, she should like it that you like sports, and she should keep the chips and dip coming.
- Alan, age 10

(2) No person really decides before they grow up who they’re going to marry. God decides it all way before, and you get to find out later who you’re stuck with.
- Kristen, age 10


WHAT IS THE RIGHT AGE TO GET MARRIED?

(1) Twenty-three is the best age because you know the person FOREVER by then.
- Camille, age 10

(2) No age is good to get married at. You got to be a fool to get married.
- Freddie, age 6 (very wise for his age)
 

HOW CAN A STRANGER TELL IF TWO PEOPLE ARE MARRIED?

(1) You might have to guess, based on whether they seem to be yelling at the same kids.
- Derrick, age 8 


WHAT DO YOU THINK YOUR MOM AND DAD HAVE IN COMMON?

(1) Both don’t want any more kids.
- Lori, age 8

 
WHAT DO MOST PEOPLE DO ON A DATE?

(1) Dates are for having fun, and people should use them to get to know each other. Even boys have something to say if you listen long enough.
- Lynnette, age 8 (isn’t she a treasure)

(2) On the first date, they just tell each other lies and that Usually gets them interested enough to go for a second date.
- Martin, age 10

 
WHAT WOULD YOU DO ON A FIRST DATE THAT WAS TURNING SOUR?

(1) I’d run home and play dead. The next day I would call all the newspapers and make sure they wrote about me in all the dead columns.
-Craig, age 9 


WHEN IS IT OKAY TO KISS SOMEONE?

(1) When they’re rich.
- Pam, age 7

(2) The law says you have to be eighteen, so I wouldn’t want to mess with that.
- Curt, age 7

(3) The rule goes like this: If you kiss someone, then you should marry them and have kids with them. It’s the right thing to do.
- Howard, age 8

 
IS IT BETTER TO BE SINGLE OR MARRIED?

(1) I don’t know which is better, but I’ll tell you one thing. I’m never going to have sex with my wife. I don’t want to be all grossed out.
- Theodore, age 8

(2) It’s better for girls to be single but not for boys. Boys need someone to clean up after them.
- Anita, age 9 (bless you child)

 
HOW WOULD THE WORLD BE DIFFERENT IF PEOPLE DIDN’T GET MARRIED?

(1) There sure would be a lot of kids to explain, wouldn’t there?
- Kelvin, age 8

 
And the #1 Favorite is……..

 
HOW WOULD YOU MAKE A MARRIAGE WORK?

(1) Tell your wife that she looks pretty, even if she looks like a truck.
- Ricky, age 10

Bila orang buat taik dengan kita

Bila orang buat taik dengan kita,
Marah dia je. Jangan libatkan orang lain.

Bila orang buat taik dengan kita,
Carut dia sorang je. Jangan libatkan kawan-kawan dia.

Bila orang buat taik dengan kita,
Jangan kawan dia. Tapi kawan dengan kawan-kawan dan musuh dia.

Bila orang buat taik dengan kita,
Kita balas dengan bunga.
Tapi bagi bunga taik ayam pastu campak je kat muke dia.


Wednesday, October 9, 2013

MARI MEMBERI TEGURAN SECARA BIJAK

Assalamualaikum.

Lama jugak Cik Hani tak update blog ni. Alasan lapuk macam biasalah, sibuk. Ni tengah short sem so semua kelas memang padat gile. Cik Hani dah kerja dari Isnin sampai Ahad dah sekarang ni. Adessss~ Makin kurus lahaaaiii~

Okay, sekarang ni disebabkan Cik Hani masih dalam mode kecewa (gittewww), Cik Hani rajin plak blogwalking kat blog Aku Islam ni. Best gile. Banyak nasihat2 yang bagus untuk hati yang dah lama lalai ni. Sooooo, harini Cik Hani nak berkongsi pasal MEMBERI TEGURAN SECARA BIJAK. Kita selalu tak sedar kadang-kadang cara kita menegur orang tu tak sesuai, mungkin melukakan hati dia atau pun nasihat tu tak sampai. Maka, marilah kita sama-sama mempraktikkan cara yang telah dikupas dalam artikel kat bawah ni (ofkoz la Cik Hani kopipes je..kui3~)


Asasnya, memberi teguran dan sentiasa memperbaiki diri dan orang lain tidak dapat dielakkan. Tidak dapat tidak, kita semua pasti akan terlibat di dalam proses ini.
Bermula sejak kecil sehingga meniti ke hari tua.
Memberi teguran adakalanya membawa kesan positif. Tetapi sekiranya kaedah yang digunakan tidak sesuai, maka ia bakal membawa ke arah negatif dan secara tidak langsung ia membentuk sikap defensif bagi pihak yang ditegur.
Oleh itu, mari kita lihat teknik teguran yang sesuai.

Sebelum Memberi Teguran, Sila Betulkan Niat
Apabila terdetik sahaja dalam hati bagi menegur kesilapan orang lain, maka ‘pause’ diri kita terlebih dahulu dan tarik nafas.
Betulkan niat supaya kita tidak terdorong untuk melampiaskan kemarahan ataupun rasa tidak puas hati di atas sikapnya.
Lazimnya, hati yang ikhlas memberi teguran akan lebih mudah diterima. Niat kita yang murni itu akan disampaikan oleh Allah dalam keadaan yang murni juga.
Ini berlawanan sekiranya niat kita memberi nasihat dengan tujuan – tujuan lain, bukan nya tujuan untuk membetulkan kesilapan untuk dibaiki.
.
Memberi Teguran dengan Teknik XYZ
Ahli psikologi bernama Haim Ginot mencadangkan satu teknik teguran yang diberi nama “Teknik teguran XYZ”.
Teknik ini menganjurkan kita menggunakan frasa itu semasa menegur, “Apabila anda melakukan perkara X, ia membuatkan saya berasa Y, sebaliknya saya lebih menyukai anda melakukan perkara Z”
Contoh:
Amin apabila kamu buang sampah merata-rata di dalam bilik, saya berasa kurang selesa. Oleh itu, saya lebih suka sekiranya awak buang sampah di tong sampah yang disediakan. pasti awak dan saya berasa selesa dan gembira.
Kesimpulannya, apabila mahu menegur seseorang itu, maka kaedah “bawa berbincang” adalah kaedah terbaik. Elakkan daripada menyentuh peribadi pihak itu.
Hal ini juga mampu membuatkannya lebih terbuka dalam menerima teguran itu.
.
Memberi Teguran Yang Tegas Dalam Santun
Gunakan konsep dua dalam satu iaitu tegas dalam santun. Gunakan budi bahasa yang baik dan menyenangkan. Ini dapat mengurangkan kadar peratusan ‘terasa hati’ pada diri seseorang.
Namun, dalam kesantunan melakukan teguran, perlu ada ketegasan. Ini dapat memaparkan secara terus tentang hasrat kita yang bersungguh – sungguh dalam menegurnya.
Kawal emosi secara bijak supaya orang yang ditegur tidak berasa dimarahi.
Ini bertepatan dengan firman Allah kepada Nabi Musa dalam misinya berdakwah kepada Firaun,
Pergi kamu berdua kepada Firaun, sesungguhnya dia telah melampaui batas, berbicara dengannya menggunakan perkataan yang lembut, mudah – mudahan dia akan ingat dan merasa takut (Surah Taha, ayat 33 – 34)
Contoh :
Khairil, saya mintak maaf. Tetapi saya perlu sampaikan teguran ini kepada awak. Saya harap awak tidak lagi mengeluarkan kata – kata kesat pada rakan – rakan lain dan saya. Senang hati saya sekiranya awak dapat berubah.
.
Mula Dengan Sesuatu Yang Positif
Manusia mana yang suka ditegur?
Pernah saya dimarahi secara umum apabila lewat tiba ke bilik mesyuarat. Perasaan saya pada waktu itu begitu tidak puas hati walaupun saya sedar kesalahan saya.
Kewajaran “7 kritik 1 puji” dapat digunakan dalam konsep ini. Kita mengambil hati orang yang mahu ditegur, kemudian baru kita menjalankan niat kita tadi. Sebagai contoh:
“Kamu ini saya tengok memang bagus, sembahyang tidak tinggal, hormat ibu bapa, guru – guru sayang kamu, kacak pula. Tapi, satu sahaja yang aku tidak berkenan. Perangai kamu yang suka membuka aurat tu..”
.

Memberi Teguran Secara Hikmah

Cara menegur setiap orang adalah berbeza – beza. Cara menegur kanak – kanak dan orang dewasa juga adalah berbeza. Menegur berlainan jantina juga adalah berbeza.
Perhatikan Rules of Thumb ini
Apabila menegur cuba duduk di sebelah orang yang ditegur, bukan di hadapan. Kedudukan di tepi menyebabkan orang yang ditegur kurang berasa defensif berbanding kedudukan di hadapan.
Orang yang tinggi egonya, perlu diberi teguran secara cabaran yang dapat mencabar egonya sehingga dia mahu menunjukkan kebolehannya.
Kadangkala, ada orang yang membuat perangai kerana rasa tidak diperlukan. Orang sebegini perlu diberi lebih peluang memikul tanggungjawab yang lebih besar.

Wednesday, October 2, 2013

Pokok & Personaliti.



First picture that captures your attention.
Choose and read! Have Fun!!


1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve.

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell.

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you.

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional.

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth.

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back.

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way.

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area.

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

Saturday, September 28, 2013

Friday, September 13, 2013

NATURAL FLAVORED DRINKS - sedapppppp~

Assalamualaikum.

Harini Cik Hani bawak natural flavored drinks. Humang aihhhh~ Jatuh chenta Cik Hani dengan benda alah ni. Alahaiii~ So, Cik Hani dapat resipi ni dari internet. Lepas ni kita boleh la lupekan air2 minuman yang kurang berzat ni. Bwahahaha!! (Konon2 je. Sat lagi pegi mamak, Anne, teh tarik satu!). Untuk tak nak lupe resipi ni, Cik Hani repost balik ye.


NATURAL FLAVORED DRINKS

flavored water
Say goodbye to soda, juice, and bottled water with these refreshing, healthy flavors! I'm keeping 2-3 flavors of this "spa water" in my fridge now, so I have a variety to motivate me to drink more water.
I was a hardcore Dr. Pepper girl for years. Then I gave up regular soda because of the high sugar content and switched to diet soda. Next we were warned to avoid the chemicals in diet soda; and more recently studies have indicated that diet soda actually causes rather than prevents weight gain (source). Geez. Lots of us moved on to bottled water, but that has landfill and environmental consequences and can be less healthy than regular tap water (source). Juice has more nutrition than soda, but is comparable in sugar, carb, and calorie content (source). Dang. It's hard to keep up.

Simply water At the end of the day, regular old tap water--or at least a filtered version of it--seems to be the way to go.  I'm fortunate that St. Louis is considered to have some of the best tasting tap water in the U.S. I still prefer the taste of it filtered through a Brita Water Filter Pitcher--we've been using one for years. But, I still don't drink enough water.
Aside from my morning coffee, I honestly forget to drink fluids throughout the day. I know that it's important for my health. I don't dislike water, but I do get kind of bored with it. That was the motivation for starting to make flavored waters.

Subtle flavor without sweetness
These aren't sweet waters, so they'll be disappointing if that's what you're expecting. This is water with subtle flavors infused into it. Water with a little something extra. A touch of flavor--not an explosion of flavor--with little or no sweetness. You've probably had pitchers of ice water with lemon served at restaurants. This is the same idea, but with more variety. Many spas serve fancy waters like these, and it turns out that they couldn't be simpler to make. And, they are oh-so-refreshing.

The KISS (Keep It Simple Stupid) approach to Flavored Waters
My natural tendency is to go overboard and overcomplicate things, so I really have to fight that when I'm developing recipes. I read about and was tempted to try all kinds of methods for flavoring water that involve blenders, boiling, specialty infuser pitchers, and lots of different ingredients. But, I know myself. If I truly want to transition completely away from soda & juice and drink more water throughout the day, I have to make this simple so it can be an easy routine for me to maintain. When I read celebrity chef Jamie Oliver's quick and uncomplicated approach to making flavored waters, I was inspired to follow his lead and keep it simple. My easy formula for making KISS flavored waters is to use only fruit and herbs, water, ice, and a jar or pitcher. This is something I can make in a minute or two so I can always have flavored waters on hand in my fridge.

How to make
Naturally Flavored Water

Supplies Needed:
  • fruit -- whatever kind you like (except no bananas); make sure it's good and ripe for maximum sweetness and flavor.  I like to use all kinds of citrus and berries. I also found pineapple and watermelon to work well for flavoring water. If you don't want to buy whole ones, many grocery stores sell small containers of pre-cut fruit.
  • herbs -- these are optional, but many herbs are a surprising complement to fruit flavors; almost any herb will work depending on your personal preference
  • jars or pitchers -- I use 2 quart mason jars primarily, but any 2 quart pitcher will do.
    fruit infusion pitcher--I recently purchased one of these--it's another option if you think you'll be making infused waters regularly; a very easy, tidy way to strain fruit from water.
    fruit infusion water bottle--I love using this for a portable, on-the-go option.
  • muddler or wooden spoon for mashing fruit and herbs
  • water -- I use filtered water, but regular tap water is fine if yours tastes good to you 

Flavored_Water.jpg
Fresh vs. frozen fruit. When in season, I prefer to use fresh fruit. However, when fruit is out of season, the fresh version can be tart or flavorless. Because fruit that is to be frozen is picked at the peak of ripeness, it is often the better option for the best flavor, sweetness, and nutrients. I find this to especially to be the case with berries and peaches.

 A variety of fresh herbs. Use whatever herbs you like or happen to have on hand. I picked all of these from my herb garden and have tried them in flavored waters. It's surprising how well they blend with most fruit flavors, and they amp up the refreshing factor of the water. Mint is the most obvious herb choice. I also have tried basil, rosemary, sage, thyme, lavender, and tarragon. All good.
herbs
I'll share some of the fruit and herb combos that I've recently tried for flavoring water. But, honestly, you can combine most fruits and herbs according to your favorite flavors and what you have on hand in your fridge. I'll show you how to make 5 flavor combos. You can take it from there, creating endless flavor combos of your own.

Quantities: The quantities in my flavored water recipes are all for 2 quart jars or pitchers. However, I ran out of the 2 quart jars and used a few 1 quart jars, halving the recipe ingredients. So, don't be confused by the different jar sizes. It's easy to make a full or half batch depending on your jar or pitcher size.

The first 2 waters are flavored with fruit only (no herbs)
WASH FRUIT THOROUGHLY! The citrus and berries need to be really, really clean to keep contaminants and bacteria out of your flavored water. I recommend organic fruit, if it isn't going to be peeled. 

1. All Citrus Flavored Water (adds refreshing tartness to water) -- slice 1 orange, 1 lime, 1 lemon into rounds, then cut the rounds in half. Add to jar, press and twist with a muddler or the handle of a wooden spoon. Press enough to release some of the juices, but don't pulverize the fruit into pieces. Fill the jar with ice. Pour in water to the top. Stir it with the handle of a wooden spoon or a chopstick. Put a lid on it, put it in the fridge, and chill.
flavored water
You can drink it right away, but the flavor intensifies if it's made an hour or two ahead. It's even better the next day. 24 hours later straight from the fridge, the ice still hasn't melted completely in mine. The ice at the top serves as a sieve so that you can pour the flavored water without getting fruit bits in your glass.


2. Raspberry Lime Flavored Water (beautiful color and mildly tart) -- Quarter 2 limes; with your hands, squeeze the juice into the jar, then throw in the squeezed lime quarters. Add raspberries. Press and twist with a muddler to release some of the juices (don't pulverize the fruit). Fill the jar with ice, then add water to the top. Stir, cover, and refrigerate.
Flavored Water

The next 3 waters are flavored with fruit and herb combos

3. Pineapple Mint Flavored Water (a hint of minty sweetness). Add a sprig of mint to the jar--you can throw in the whole sprig; or, remove the leaves from the sprig, if you prefer to have the mint swimming around and distributing in the jar. Muddle the mint--the goal is to bruise the leaves and release their flavor--don't pulverize them into bits. Add pineapple pieces, press and twist with the muddler to release juices. Add ice to the top and then water. Stir, cover, and refrigerate.
Flavored_Water1_Copy.jpg

4. Blackberry Sage Flavored Water (subtle, refreshing flavor). Add sage leaves to jar and bruise with a muddler. Add blackberries; press and twist with muddler to release their juices. Fill jar with ice cubes, add water to the top, stir, cover and refrigerate.
Flavored_Water5.jpg


5. Watermelon Rosemary Flavored Water (lovely flavor combo). Add a sprig of rosemary to jar and muddle gently (rosemary releases a strong flavor without much muddling). Add watermelon cubes; twist and press gently to release juices. Fill jar with ice cubes, add water to the top, stir, cover and refrigerate.
Flavored Water


Here's the whole gang. It's hard to pick a favorite, because they all have a different, distinctive flavor. The all citrus and raspberry lime are both quite tart (and refreshing!), the watermelon rosemary and pineapple mint are the sweetest, and the blackberry sage has the mildest flavor (that may be because my out-of-season blackberries weren't very flavorful). I enjoyed all of these and love having a variety in my fridge. You can get creative and use this same simple method for combining all kinds of fruits and herbs. Flavored_Water7_Copy.jpg

How long will they keep? Put a lid on them, put them in fridge, and they will keep for up to 3 days. It only takes a few minutes to make several varieties to keep on hand. No more boring water for me!
flavored water

Pour a glass. When there's still ice left in the jar (my ice lasts up to 24 hours in the fridge), it will filter out the fruit/herb bits as you pour the water into a glass. After the ice melts, if you don't want to drink fruit bits along with the water, use a small wire strainer to remove them as you pour the water into your drinking glass. UPDATE: Another option that was suggested by reader Kelley in the comments section is to use a sprout strainer lid made to fit wide mouth mason jars. I bought one, and it works great! (Thanks for the tip, Kelley!)
    Flavored_Water8.jpg

    Sweeten it up, if you must. If you have a sweet tooth and find these flavored waters undrinkable without some sweetener, go ahead and stir in some simple sugar syrup, honey, agave syrup, or whatever sweetener you prefer. 1 teaspoon of sugar only has 15 calories, so go ahead and add one to your glass. Given that a single can of soda or juice has the equivalent of 10 teaspoons of sugar, you are still way better off drinking slightly sweetened water. If you are hooked on sweet tasting drinks and want to reduce or eliminate sugar or artificial sweeteners, you may need to wean yourself gradually. Unsweetened beverages are an acquired taste. I prefer them now, but it took me awhile to get there.
    Or, try making my Naturally Flavored Fruit & Herb Honey Syrups. Just stir these into your chilled water for a healthier way to add a hint of flavored sweetness.
    thumbIMG_0059__2.JPG

    Great for entertaining! Flavored waters are very popular now, as more people are avoiding soda and juice. Make a variety of flavored waters to offer at your next party. Look how gorgeous they are! Refreshing, healthy, inexpensive, and beautiful. Plus you can make and refrigerate them well in advance of the party.
    flavored water


    KISS Flavored Waters. My new beverage of choice. How about you?
    flavored water
    Let me know if you have other flavored water combos to recommend.