PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Saturday, July 27, 2013

Kenapa Lelaki Nak Marah Bila....

Assalamualaikum.

Harini Cik Hani terpanggil untuk share 1 topik ni. Dalam entry ni, korang merujuk kepada lelaki dan kitorang merujuk kepada perempuan ye.

Cik Hani sangat2 pelik dengan perangai lelaki. I think mostly will behave in the same way. Diorang PALING TAK SUKE explain apa yang diorang nak buat. Seriously. Hangen kot. Pastu bile kita tanya banyak2, diorang plak bengang dengan kita balik. Ewahhhh~ Berbeza dengan perempuan, kitorang SUKEEEE SANGAT EXPLAIN apa yang kita nak buat. Contoh paling senang :

Situasi (Makan).

(1)
Girl : You, I nak keluar jap tau. Nak pergi MAKAN dengan ELENA & ZARUL kat McDONALDS JALAN IPOH tau.
Guy : OK

(2)
Guy : You, I keluar kejap tau.
Girl : Pegi mana?
Guy : Bangsar jap.
Girl : Buat ape pegi Bangsar? Pegi makan ke? Dengan sape lagi?
Guy : Pegi makan dengan my friends.
Girl : Ramai ke? Laki ke pompuan? Kawan sekerja ek?
Guy : You ni banyak sangat tanya la.

Nampak tak situasi tu? Perempuan, dia akan terangkan lokasi, siapa yang terlibat dan aktiviti yang akan dilakukan. Lelaki? Jawapan bagi pendek2 je. Kita ni beria la tanya dia. Last2 kena marah. Kenapa korang nak marah bila kitorang banyak tanya? Cuba terangkan secara terperinci. Kan senang. Takde la kita tanya macam2. Perempuan ni curiga dia SANGAT TINGGI. Dan, lelaki kena ingat, perempuan ni gut feeling dia sangat kuat. Tipu daya korang tu sekejap je, kantoi la nanti. Ada je cara untuk tau sama ada lelaki tu menipu ke tak.

Cik Hani tak salahkan lelaki 100%. Kadang2 perempuan yang terlebih cemburu. Kadang2 tu kami sendiri rasa insecured. But, you have to understand why we feel insecure. Sebab korang la!! Kalau sekali korang terkantoi yang korang tipu, memang selamat la lepas tu. Memang kitorang akan terus syak wasangka dengan korang. Don't take for granted our trust for you. Memula memang kita percaya 100% tapi kalau dah tertipu sekali, memang pastu kitorang akan korek macam2 segala rahsia, tipu helah dan perkara2 yang korang dah sembunyikan sebelum ni.

Lain orang lain ragamnya. Tapi apa yang Cik Hani tulis ni berdasarkan pengalaman2 lampau Cik Hani. Kalau tak betul tu, mungkin korang tak pernah alami apa yang Cik Hani alami kot. Hahaha!!

Salaam Ramadhan.

No comments: