PENGuMuMaN!!

Emosi yang tak stabil adalah perkara biasa dalam hidup saya sekarang~ (o_O✿)

Time kasih coz sudi singgah ke blog picisan lagi mengarut ni. Blog ini adalah blog peribadi saya sendiri. Maka sebarang pendapat, statement, gambar2, dan segala-galanya yang di hakktuihhkan adalah milik tuan tanah blog ini (saya la tu) melainkan sumbernya dinyatakan oleh saya sendiri.

Anda boleh 'copy & paste' artikel yang anda suka. TETAPI, sila KREDITkan kembali kepada blog saya.

Blog ini juga TIDAK mengamalkan konsep, "I Follow U so U KENA FOLLOW Blog I".

Jadi, sama-samalah kita memeriahkan dunia blog!! [xde kaitan kot~ ahaha]

Psssstt...my English memang ke laut sket. Hahahaha~

Friday, October 25, 2013

Pesanan untuk Perempuan

Assalamualaikum.

Harini hati Cik Hani tergerak untuk menulis pasal perempuan. Sebab apa? Sebab Cik Hani pompuan la! Hahaha! Jangan serius sangat boleh tak? Cik Hani nak tulis pasal perempuan dan berdikari. Bukan megi kari. Okay tak lawak.

1. LESEN MEMANDU.

Haritu lagi Cik Hani nak bincang pasal perlunya perempuan sekarang untuk berdikari. Di saat mengharungi dunia yang semakin mencabar sekarang ni (skema kan?), sedar tak wahai kaum Hawa sekalian bahawa pentingnya kita berdikari? Ambil contoh paling senang, lesen kereta. Iye. Lesen kereta. Tahu tak betapa pentingnya kepada perempuan untuk ada lesen kereta DAN boleh memandu kereta sekarang ni?

Cik Hani ambil lesen kereta masa umur 17 tahun. Mule2 macam tak heran sangat pasal lesen kereta ni. Tapi, bila dah 'tercampak' belajar kat Sabah tu, rasa macam "Bapak ahh! Nasib baik dah ada lesen kereta." Macam-macam insiden yang membuatkan Cik Hani bersyukur ada lesen dan tahu memandu kereta. Masa best friend Cik Hani si Ros accident, kami berulang alik ke hospital, sewa kereta dan Cik Hani yang drive. Bayangkanlah, kita dah jauh dari family, dengan kawan-kawanlah kita bergantung harap.

Masa kat Sabah tu lagi best, bila Khai, Ejal, Pendi, Myteam (termasuk Shafex sekali rasenye) TAKDE LESEN!. SERONOKKKKKK SANGAT bila selalunya Cik Hani yang jadi driver diorang baik kat Sabah ke kat KL memang Cik Hani la yang drive. Masa dah kerja kat KL ni, barulah diorang amik lesen kereta. Tu pun MALAS LAGI nak drive (asyik aku je yang kene!).

Samalah situasi bekerja di KL ni. Ada lesen kereta membolehkan kita semua bergerak bebas. Bayangkan kalau adik beradik atau saudara mara kita accident di KL tengah-tengah malam dan kita yang paling dekat, nak datang membantu. Tapi kalau kita takde kereta, kan agak bahaya kalau nak naik teksi ke tempat kejadian. Takkan nak telefon kawan2 yang ada lesen untuk bawak kita pegi ke tempat tu?

Jadi, paham tak kenapa pentingnya lesen memandu dan kebolehan membawa kereta?


2. PENDAPATAN

Next, pentingnya kita sebagai perempuan ni untuk berkerja atau memiliki pendapatan sendiri. Cik Hani tak cakap la kita kena pergi kerja tempat grand2 kat office bagai sampai balik lewat malam. Cik Hani pun takde la nak cakap yang kita tak elok nak jadi suri rumah sepenuh masa. Buatlah apa pun, kerja sepenuh masa di office atau suri rumah sepenuh masa, asalkan ia mendatangkan pendapatan kepada kita.

Siapa cakap jadi suri rumah tak boleh dapat duit? Boleh. Buat bisnes dari rumah, kerja sambilan macam jahit langsir ke, jahit manik kat baju ke, buat kek ke, jual nasi lemak depan rumah ke, asalkan ada duit masuk dalam poket. Kita tak tahu masa bila kita memerlukan duit dengan jumlah yang banyak. Cuba bayangkan kalau tiba-tiba (nauzubillah) suami kita ditimpa kemalangan, atau dibuang kerja? Dan kita bergantung sepenuhnya dengan dia sebagai punca mata pencarian? Susah kan? Susah bila kita terpaksa mula berfikir macam mana nak cari modal nak mula berniaga ke, nak jual ape ke. Susah.

**********************

Cik Hani menulis ni berdasarkan pengalaman dan pemerhatian Cik Hani sendiri. Takde niat nak menyindir sesiapa. Ada dalam kalangan orang-orang yang terdekat dengan Cik Hani lalui benda ni semua. Payahnya diorang bila isteri/tunang/awek/kawan karib yang takde lesen. Risaunya Cik Hani fikir bila tengok perempuan yang tak bekerja dan lepak2 kat rumah meanwhile husband diorang kerja. Kita tak tahu masa depan kita macam mana. Baik kita bersiap sedia dari sekarang.

Tak salah menjadi perempuan yang berdikari dan tak bergantung sepenuhnya dengan lelaki. Bukannya hilang manja tu kalau kita berdikari pun.

Thursday, October 24, 2013

Duhai hati-hati yang sedang berduka


Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Jangan berputus asa dari rahmat Tuhan,
Kasih sayang-Nya lebih luas dari lautan,
Rahmat-Nya bertebaran bebas di udara,

Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Hanya kita yang mampu bangkit dari dukacita itu,
Memang perit, memang pedih,
Hanya kita dan Allah yang tahu,

Duhai hati-hati yang sedang berduka,
Tinggalkan puncak dukacita itu,
Mohonlah diberi kekuatan hati,
Kerna hanya Dia yang Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani.

Wednesday, October 23, 2013

Random #9 Susahnya la pakai smartphone

Assalamualaikum.

Di saat Cik Hani menulis entry ni, emosi Cik Hani berada dalam keadaan tidak stabil. Kesan makan ubat banyak sangat. Adoila doktor weyhhh~ Ubat apa Dr. bagi ni? Abes period, emosi, selera makan sume kacau ni. Adesss~ Penat la macm ni. Bila Allah tarik nikmat sihat tu, baru tahu erti penyesalan!.

Ape benda yang Cik Hani mengarut ni? Sila abaikan ye. Maapkan saya penunggu gua. Cerita pasal nikmat ni, baru-baru ni adik Cik Hani beli handphone baru. Handphone Cik Hani plak dah hilang masa pegi umrah haritu. Iyeee...handphone Galaxy Note Cik Hani tu dah hilang. Wuhuhuhu~ Sedih gile kot!! Semasa ketiadaan smartphone, ummi Cik Hani belikan handphone Ninetology. Bapak saket hati gile gune handphone tu. Beli pakai rebate rm200 untuk Pakej Komunikasi Belia tu. Kalau ikut ranking 'kecerdikan' macam ranking exam masa sekolah dulu, kompom handphone ni la paling tak cerdik, paling corot.

Bayangkanlah Cik Hani dah biasa pakai Galaxy Note, suddenly phone hilang. Masa kat Mekkah tu pakai handphone Nokia cokia biasa je. Nak online gune phone S2 adik. Masa tu pun Cik Hani dah complain "slow gile fon kau!". Bila pakai handphone Ninetology tu memang mencarut-carut je la kejenye..huhuhu~

Berbalik pada cerita adik Cik Hani beli handphone baru, dia beli Galaxy Note 3. Dia tanya la sikit pasal Note. Pastu dia cakap,

Adik : Yong, patut kau komplen masa pakai handphone aku kat Mekkah kau kata handphone tu slow. Bila aku dah pakai Note, bila pakai balik S2 tu, baru sedar memang slow handphone tu compared to Note. Padahal baru pakai Note bape hari je.

C.H : Kannnnnnn~ Baru kau tahu erti nikmat! hahaha!!

Kitorang ketawa-ketawa je masa tu. And, the best part is, tunang adik Cik Hani pun hilang handphone. So, Cik Hani pakai handphone adik S2, handphone Ninetology ni bagi tunang adik pakai. So, adik Cik Hani cakap, kalau Yong pun boleh sabar pakai handphone ni, maksudnya kau pun boleh. Hahahaha!! Nampak sangat Cik Hani kurang sabar. Cik Hani cakap kalau dia boleh sabar pakai handphone tu, InsyaAllah dia boleh join untuk ajar special needs children. Bwahahaahha!!

Ok. Tu je. Revolusi handphone.

Sekian carutan dan karutan saya untuk hari ini.

Monday, October 21, 2013

Relevankah memberi nasihat kepada orang yang sedang berputus asa?


Assalamualaikum,

Harini topik kita serius sikit ye. Moga-moga dapat membantu mereka yang sedang berputus asa mahupun insan2 yang ingin membantu individu yang sedang berputus asa.
 
Secara fitrahnya, individu yang berputus asa akan meluahkan dukacitanya itu kepada orang yang paling dekat dengan hatinya sama ada ahli keluarga mahupun sahabat karib. Namun, nasihat yang seringkali kita dengar (mahupun diberikan) kepada individu tersebut adalah :

Sabarlah, ada hikmah di sebaliknya. Itu semua ketentuan-Nya.
Allah itu Maha Adil. Dia uji sebab dia sayangkan kau. Sabarlah.
Kuatkan hati kau, bila kau bersabar Allah akan membalas semua itu dengan berita gembira.

Masih relevankah memberi nasihat dengan menyuruh mereka bersabar? Bukan mencabar ketentuan takdir atau mahu membuktikan bahawa sabar itu tidak perlu. Tapi, sedarkah kita bahawa mereka memerlukan sokongan kita, mereka berkongsi rasa dengan harapan kita mampu mengurangkan beban jiwa mereka?

Ya, mereka tahu mereka perlu bersabar, mereka tahu mereka perlu menerima takdir, tetapi hati mereka belum cukup kuat untuk semua itu. Cik Hani pernah berada di dalam dua-dua situasi ini, memberi nasihat kepada orang yang berputus asa dan menjadi orang yang berputus asa. Situasinya sangat berbeza.

Menjadi pemberi nasihat kadang kala membuatkan diri kita memandang rendah kepada orang berputus asa kerana mereka seolah-olah tidak mahu menerima takdir. Menjadi orang yang berputus asa pula adalah sangat mendukacitakan bilamana kita menyedari bahawa hidup itu tidak semudah yang diperkatakan dan orang disekeliling kita hanya pandai berkata-kata.

Selepas menjadi orang yang berputus asa, Cik Hani sedar bahawa orang-orang yang berputus asa memerlukan sokongan lebih dari sekadar menasihatkan mereka untuk bersabar.

Hanya individu yang melalui situasi itu yang mengerti situasi sebenar mengapa mereka sukar untuk melangkah pergi atau menjadi kuat dalam tempoh terdekat. Berkongsi duka belum mampu menjelaskan situasi mahupun punca sebenar. Hanya individu tersebut yang mampu mengubah dukacitanya itu kepada kekuatan hati.

Kita seharusnya tidak hanya menggalakkan mereka untuk bersabar tetapi kita harus menyatakan bahawa betapa teringinnya kita untuk melihat mereka gembira dan bahagia serta meninggalkan tompok dukacita itu. Hanya dengan keinginan mereka sendiri, mereka mampu bangkit dari putus asa itu.

Berikan mereka masa untuk menyendiri. Jangan terlalu memaksa mereka untuk bersabar dan menerima takdir. Ingatkanlah seperti mana Allah yang selalu ada untuk hamba-Nya, kita juga berusaha untuk sentiasa berada di sisi mereka. Mungkin kita tidak memahami situasi mahupun perasaan sebenar mereka yang sedang berputus asa, namun kita akan berusaha sebaik mungkin untuk memahami keadaan mereka.

Bertabahlah wahai hati-hati yang sedang berdukacita.
Kuatkan pasakmu wahai hati-hati yang sedang berputus asa.

Friday, October 18, 2013

Post lama yang dah di'publish' balik. Random #8

Assalamualaikum.

There is nothing I want to hide. This is my blog so this is part of my world. Blog ni jadi saksi suka duka cinta luka tawa tangis Cik Hani selama ini. Dah nama pun blog picisan lagi mengarut. Selamat membaca entry-entry lama Cik Hani. Moga jangan ada yang terluka, especially YOU. Read at your own risks. Muntah hijau ke, geli geleman ke, histeria ke, SAYA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.

Dear you,

There are 3 posts that I republish again :
1. Dalam Hati Ada Taman
2. First Date
3. Bear With It Hani


Friday, October 11, 2013

Jawapan kanak-kanak tentang perkahwinan

Assalamualaikum..tadi kawan Cik Hani share 1 link ni. Jawapan budak-budak pasal marriage and relationship. Sumpah lawak. Hahahaha!! Comel je bebudak ni~

A group of young kids were asked how do you decide who to marry and here are the results which are pretty amusing.
 

HOW DO YOU DECIDE WHO TO MARRY?

(1) You got to find somebody who likes the same stuff. Like, if you like sports, she should like it that you like sports, and she should keep the chips and dip coming.
- Alan, age 10

(2) No person really decides before they grow up who they’re going to marry. God decides it all way before, and you get to find out later who you’re stuck with.
- Kristen, age 10


WHAT IS THE RIGHT AGE TO GET MARRIED?

(1) Twenty-three is the best age because you know the person FOREVER by then.
- Camille, age 10

(2) No age is good to get married at. You got to be a fool to get married.
- Freddie, age 6 (very wise for his age)
 

HOW CAN A STRANGER TELL IF TWO PEOPLE ARE MARRIED?

(1) You might have to guess, based on whether they seem to be yelling at the same kids.
- Derrick, age 8 


WHAT DO YOU THINK YOUR MOM AND DAD HAVE IN COMMON?

(1) Both don’t want any more kids.
- Lori, age 8

 
WHAT DO MOST PEOPLE DO ON A DATE?

(1) Dates are for having fun, and people should use them to get to know each other. Even boys have something to say if you listen long enough.
- Lynnette, age 8 (isn’t she a treasure)

(2) On the first date, they just tell each other lies and that Usually gets them interested enough to go for a second date.
- Martin, age 10

 
WHAT WOULD YOU DO ON A FIRST DATE THAT WAS TURNING SOUR?

(1) I’d run home and play dead. The next day I would call all the newspapers and make sure they wrote about me in all the dead columns.
-Craig, age 9 


WHEN IS IT OKAY TO KISS SOMEONE?

(1) When they’re rich.
- Pam, age 7

(2) The law says you have to be eighteen, so I wouldn’t want to mess with that.
- Curt, age 7

(3) The rule goes like this: If you kiss someone, then you should marry them and have kids with them. It’s the right thing to do.
- Howard, age 8

 
IS IT BETTER TO BE SINGLE OR MARRIED?

(1) I don’t know which is better, but I’ll tell you one thing. I’m never going to have sex with my wife. I don’t want to be all grossed out.
- Theodore, age 8

(2) It’s better for girls to be single but not for boys. Boys need someone to clean up after them.
- Anita, age 9 (bless you child)

 
HOW WOULD THE WORLD BE DIFFERENT IF PEOPLE DIDN’T GET MARRIED?

(1) There sure would be a lot of kids to explain, wouldn’t there?
- Kelvin, age 8

 
And the #1 Favorite is……..

 
HOW WOULD YOU MAKE A MARRIAGE WORK?

(1) Tell your wife that she looks pretty, even if she looks like a truck.
- Ricky, age 10

Bila orang buat taik dengan kita

Bila orang buat taik dengan kita,
Marah dia je. Jangan libatkan orang lain.

Bila orang buat taik dengan kita,
Carut dia sorang je. Jangan libatkan kawan-kawan dia.

Bila orang buat taik dengan kita,
Jangan kawan dia. Tapi kawan dengan kawan-kawan dan musuh dia.

Bila orang buat taik dengan kita,
Kita balas dengan bunga.
Tapi bagi bunga taik ayam pastu campak je kat muke dia.


Wednesday, October 9, 2013

MARI MEMBERI TEGURAN SECARA BIJAK

Assalamualaikum.

Lama jugak Cik Hani tak update blog ni. Alasan lapuk macam biasalah, sibuk. Ni tengah short sem so semua kelas memang padat gile. Cik Hani dah kerja dari Isnin sampai Ahad dah sekarang ni. Adessss~ Makin kurus lahaaaiii~

Okay, sekarang ni disebabkan Cik Hani masih dalam mode kecewa (gittewww), Cik Hani rajin plak blogwalking kat blog Aku Islam ni. Best gile. Banyak nasihat2 yang bagus untuk hati yang dah lama lalai ni. Sooooo, harini Cik Hani nak berkongsi pasal MEMBERI TEGURAN SECARA BIJAK. Kita selalu tak sedar kadang-kadang cara kita menegur orang tu tak sesuai, mungkin melukakan hati dia atau pun nasihat tu tak sampai. Maka, marilah kita sama-sama mempraktikkan cara yang telah dikupas dalam artikel kat bawah ni (ofkoz la Cik Hani kopipes je..kui3~)


Asasnya, memberi teguran dan sentiasa memperbaiki diri dan orang lain tidak dapat dielakkan. Tidak dapat tidak, kita semua pasti akan terlibat di dalam proses ini.
Bermula sejak kecil sehingga meniti ke hari tua.
Memberi teguran adakalanya membawa kesan positif. Tetapi sekiranya kaedah yang digunakan tidak sesuai, maka ia bakal membawa ke arah negatif dan secara tidak langsung ia membentuk sikap defensif bagi pihak yang ditegur.
Oleh itu, mari kita lihat teknik teguran yang sesuai.

Sebelum Memberi Teguran, Sila Betulkan Niat
Apabila terdetik sahaja dalam hati bagi menegur kesilapan orang lain, maka ‘pause’ diri kita terlebih dahulu dan tarik nafas.
Betulkan niat supaya kita tidak terdorong untuk melampiaskan kemarahan ataupun rasa tidak puas hati di atas sikapnya.
Lazimnya, hati yang ikhlas memberi teguran akan lebih mudah diterima. Niat kita yang murni itu akan disampaikan oleh Allah dalam keadaan yang murni juga.
Ini berlawanan sekiranya niat kita memberi nasihat dengan tujuan – tujuan lain, bukan nya tujuan untuk membetulkan kesilapan untuk dibaiki.
.
Memberi Teguran dengan Teknik XYZ
Ahli psikologi bernama Haim Ginot mencadangkan satu teknik teguran yang diberi nama “Teknik teguran XYZ”.
Teknik ini menganjurkan kita menggunakan frasa itu semasa menegur, “Apabila anda melakukan perkara X, ia membuatkan saya berasa Y, sebaliknya saya lebih menyukai anda melakukan perkara Z”
Contoh:
Amin apabila kamu buang sampah merata-rata di dalam bilik, saya berasa kurang selesa. Oleh itu, saya lebih suka sekiranya awak buang sampah di tong sampah yang disediakan. pasti awak dan saya berasa selesa dan gembira.
Kesimpulannya, apabila mahu menegur seseorang itu, maka kaedah “bawa berbincang” adalah kaedah terbaik. Elakkan daripada menyentuh peribadi pihak itu.
Hal ini juga mampu membuatkannya lebih terbuka dalam menerima teguran itu.
.
Memberi Teguran Yang Tegas Dalam Santun
Gunakan konsep dua dalam satu iaitu tegas dalam santun. Gunakan budi bahasa yang baik dan menyenangkan. Ini dapat mengurangkan kadar peratusan ‘terasa hati’ pada diri seseorang.
Namun, dalam kesantunan melakukan teguran, perlu ada ketegasan. Ini dapat memaparkan secara terus tentang hasrat kita yang bersungguh – sungguh dalam menegurnya.
Kawal emosi secara bijak supaya orang yang ditegur tidak berasa dimarahi.
Ini bertepatan dengan firman Allah kepada Nabi Musa dalam misinya berdakwah kepada Firaun,
Pergi kamu berdua kepada Firaun, sesungguhnya dia telah melampaui batas, berbicara dengannya menggunakan perkataan yang lembut, mudah – mudahan dia akan ingat dan merasa takut (Surah Taha, ayat 33 – 34)
Contoh :
Khairil, saya mintak maaf. Tetapi saya perlu sampaikan teguran ini kepada awak. Saya harap awak tidak lagi mengeluarkan kata – kata kesat pada rakan – rakan lain dan saya. Senang hati saya sekiranya awak dapat berubah.
.
Mula Dengan Sesuatu Yang Positif
Manusia mana yang suka ditegur?
Pernah saya dimarahi secara umum apabila lewat tiba ke bilik mesyuarat. Perasaan saya pada waktu itu begitu tidak puas hati walaupun saya sedar kesalahan saya.
Kewajaran “7 kritik 1 puji” dapat digunakan dalam konsep ini. Kita mengambil hati orang yang mahu ditegur, kemudian baru kita menjalankan niat kita tadi. Sebagai contoh:
“Kamu ini saya tengok memang bagus, sembahyang tidak tinggal, hormat ibu bapa, guru – guru sayang kamu, kacak pula. Tapi, satu sahaja yang aku tidak berkenan. Perangai kamu yang suka membuka aurat tu..”
.

Memberi Teguran Secara Hikmah

Cara menegur setiap orang adalah berbeza – beza. Cara menegur kanak – kanak dan orang dewasa juga adalah berbeza. Menegur berlainan jantina juga adalah berbeza.
Perhatikan Rules of Thumb ini
Apabila menegur cuba duduk di sebelah orang yang ditegur, bukan di hadapan. Kedudukan di tepi menyebabkan orang yang ditegur kurang berasa defensif berbanding kedudukan di hadapan.
Orang yang tinggi egonya, perlu diberi teguran secara cabaran yang dapat mencabar egonya sehingga dia mahu menunjukkan kebolehannya.
Kadangkala, ada orang yang membuat perangai kerana rasa tidak diperlukan. Orang sebegini perlu diberi lebih peluang memikul tanggungjawab yang lebih besar.

Wednesday, October 2, 2013

Pokok & Personaliti.



First picture that captures your attention.
Choose and read! Have Fun!!


1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve.

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell.

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you.

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional.

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth.

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back.

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way.

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area.

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.